Fett i melk
Derfor er det blitt mindre fett i melken
Visste du at Tine har kuttet fettprosenten?
Har du lagt merke til at Tine nylig har redusert andelen fett i lettmelk og H-melk? Men prisen for melkeliteren er den samme - til tross for at Tine kan selge enda mer smør og få full betaling.
Tenker du at du kjøper helmelk når du kjøper Tine H-melk? Ikke nå lenger.
Nylig ble fettprosenten i Tines H-melk redusert fra 3,9 prosent til 3,5 prosent. Samtidig er fettinnholdet til Tines lettmelk redusert fra 1,5 til 1,2 prosent.
Mer smør
Literprisen for deg som forbruker er den samme, og smaken er kanskje ikke så veldig forskjellig heller.
Men for Tine betyr det at de får et enda større fettberg de kan lage smør og andre fete meieriprodukter av.
Rent ernæringsmessig er det veldig mange gode grunner til å inkludere melk, ost og andre meieriprodukter i kostholdet.
Tine: - Fettprosenten varierer
- Tine har fokus på kvalitet og ønsker å sikre at produktene våre holder det de lover. Vi ønsker å innfri forbrukernes forventninger om å få en merkevare av samme høye kvalitet hver eneste gang de kjøper et Tine-produkt. Når melken kommer fra kua vil fettprosenten variere fra omkring 3,5 prosent til over 4 prosent. Når Tine har standardisert helmelken til 3,5 prosent fett, så er det ut fra samme kvalitetskrav som for alle andre produkter i porteføljen vår, sier Linn Heidi Lunde, fungerende kategoridirektør i Tine.
På nettsiden til Opplysningskontoret for meieriprodukter, Melk.no, står det opplyst at melk rett fra kua inneholder 3,9 prosent fett.
Kategoridirektør Lunde understreker at forbrukerne skal være trygge på at produktet alltid smaker det samme, og at den informasjonen de finner på produktene våre, stemmer overens med innholdet.
- Tine har fått svært få reaksjoner fra forbrukerne og endringen er gjort med tillatelse og godkjenning fra Mattilsynet, sier hun.
Q-melk: - Tuller ikke med helmelken
Den viktigste konkurrenten til Tine, Q-meieriene har lenge solgt lettmelk med kun 1 prosent fett.
Helmelken har de imidlertid ingen planer om å forandre på, den inneholder 3,9 prosent fett:
- Forbrukerne har gitt oss en klar tilbakemelding, både ved økt kjøp og kommentarer på vårt månedlige nettmøte, om at det er nulltoleranse for å "tulle med helmelken". Ekte Q helmelk er det forbrukerne vil ha. Derfor fortsetter vi med ekte helmelk, sier Bent Myrdahl, som omtaler seg selv som Q-sjef, altså toppsjef for Q-meieriene.
Selger mest lettmelk
Årlig selger Tine cirka 268 millioner liter melk.
46 prosent av dette er lettmelk, 24 prosent ekstra lett melk, 15 prosent H-melk og 11 prosent skummet melk, ifølge tall innhentet fra analysebyrået Nielsen.
- Økningen i salget av TineMelk Ekstra lett viser at forbrukerne etterspør lettere melk. TineMelk Lett har lenge vært den mest populære av TineMelk-produktene og skårer høyt i smakstester. Da vi justerte fettinnholdet fra 1,5 prosent til 1,2 prosent ble det gjennomført grundige sensoriske tester, som blant annet viste at forbruker ikke merket forskjell i smak, sier Linn Heidi Lunde i Tine.
Og på den måten forebygger kanskje Tine fremtidige "smørkriser" som den vi opplevde høsten 2011, da dagligvarebutikker over hele landet ble utsolgt for smør.
- Det resterende fettet blir - som for alt annet fett som blir til overs ved produksjon av magrere produkter - brukt i mer fettholdige produkter som fløte, rømme, smør og ost, forteller kategoridirektøren.
- Melkefett er sunt
Førsteamanuensis Anna Haug med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er blant dem som lenge har ment at melkefett ikke er så skadelig for helsen som det blir hevdet blant annet fra helsemyndighetenes side.
Hun har selv forsket på melkefett i en årrekke.
- Det kommer stadig resultater som tyder på at melkefett ikke fører til dårligere helse, sier Haug, som ikke ser noe grunn til å rope hurra for at Tine har redusert fettinnholdet i melken.
Hun mener melkefettet bør frikjennes, da det ikke er noen sterke bevis for at inntak av melkefett øker risikoen for sykdommer.
Haug er dessuten av den oppfatning at helmelk for mange mennesker er sunnere enn lettmelk.
- Jeg mener syrnet helmelk er den sunneste utgaven av melk. Syrning reduserer sukkeret og skaper andre positive forbindelser. Helmelk gir forsinket tømming fra magesekken sammenlignet med lettmelk, noe som kan ha betydning for karbohydratomsetningen og for appetittregulering. Det kan dessuten absolutt tenkes at helmelk gir mindre forandring i blodsukkeret og mer metthetsfølelse sammenlignet med lettmelk, mener Anna Haug.
Les også: