Ukokt mat
Derfor bør du spise maten rå
Det meste av det du spiser bør være rått, men ikke alt.
De fleste av oss koker, steker og braser det meste som skal settes på middagsbordet, men det er slettes ingen ulempe å gjøre tilberedingen litt enklere.
- I utgangspunktet mener jeg at raw food er en god trend, men man bør ikke bli helt fanatisk. Da blir det gjerne en kortvarig affære, sier lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg.
Hans råd er at 60-70 prosent av maten du spiser bør være rå eller minimalt oppvarmet.
Næringsstoffer inntakt
- Et viktig argument for å innta en større andel av maten rå er at ingen andre dyr koker eller steker maten sin. Jeg tviler på at mennesket er det eneste unntaket sett fra naturens side, sier Lindberg.
Ved å spise maten rå, inntar du den ifølge legen uten at viktige næringsstoffer er ødelagt.
- Eksempelvis kan oppvarming føre til at proteiner bli denaturert, fettsyrer kan bli peroksidert og karbohydrater kan reagere med proteiner og blir forsuret. Dette innebærer økt belastning for vårt avgiftningssystem og det kan føre til skader på vårt arvemateriale og andre byggesteiner i kroppen, sier han.
Relativt trygt
Eksempler på mat som passer i en rå diett:
- Grønnsaker
- Frukt
- Bær
- Juicer
- Nøtter
- Urter
- Alger
- Frø
- Oljer
- Tartar
- Sushi
Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen bekrefter at overdreven varmebehandling av mat kan redusere næringstettheten, men mener likevel at det også har sine fordeler.
- Rå, ubehandlet mat er som regel relativt trygt her i Norge hvor vi har våre lovforskrifter. Jeg ser imidlertid ingen helsefordel ved å leve utelukkende på raw food, sier hun.
Lag mat som i gamledager
Ønsker du å sikre at den varmebehandlede maten beholder næringsstoffene sine, gjelder det ifølge Mathisen å følge grunnleggende regler for tilbereding av mat.
Ofte betyr det at du skal gjøre det slik de gamle husmødrene gjorde.
- Tilbered potetene med skallet på, da mye av næringen sitter i skallet. Fordi mye næring går tapt dersom potene kokes, bør du heller dampe dem på en rist. Da kommer mindre vann i kontakt med potetene og næringstapet begrenses, sier hun.
Også grønnsakene kan med fordel dampes.
Velger du likevel å koke dem, bør du bruke lite vann, gjøre oppkoket raskt og unngå å la grønnsakene bli liggende lenge i vannet.
Dreper bakterier
Noen matvarer er det viktigere å varmebehandle enn andre.
- Kjøttvarer og fiskevarer har alltid en viss fare for bakterier som gir kraftig matvarereaksjon eller forgiftning. Dette kan man unngå med en viss varmebehandling, sier Mathisen.
I disse matvarene er det dessuten få næringsstoffer som går tapt under vanlig varmebehandling.
- Dette problemet er størst for frukt og grønt, sier ernæringsfysiologen.
Mer tilgjengelig næring
Det er heller ikke slik at alle næringsstoffer forsvinner under varmebehandling, og i enkelte tilfeller gjør varmebehandlingen næringen mer tilgjengelig for oss.
Dette er raw food
Raw food er mat som spises helt rå eller som ikke varmebehandles over 40 grader. Maten er ikke prosessert, ikke kokt og stort sett økologisk.
Noen spiser også kjøtt og fisk, men de fleste som sverger til dette kostholdet er veganske.
Kilde: www.raw-food.no
Mat som med fordel kan varmebehandles:
- Fisk
- Kjøtt og kylling
- Egg
- Tomat
- Grønnsaker bygges opp av planteceller. Plantecellene har en cellevegg som omgir plantecellemembranen, og disse celleveggene er vanskelig å fordøye for enzymene i tarmene våre, sier Mathisen.
Ved å varmebehandle grønnsakene hjelper vi til med denne prosessen.
Ikke alt rått kan fordøyes
- Varmen og fuktigheten vil delvis sprekke opp denne plantecelleveggen. Dermed kan våre enzymer fint komme til og fordøye plantematerialet, og vi får bedre tak i næringen som finnes i planten, sier hun.
Rå grønnsaker er med andre ord ikke alltid fullfordøyelige for oss.
- Og da hjelper det jo lite at de har en høyere tetthet av næringsstoffer enn lett varmebehandlet mat, sier hun.
Øker næringsverdien
Hun legger til at det også finnes matvarer som øker sin næringsverdi ved varmebehandling.
- Egg har for eksempel et antinæringsstoff i seg, avidin, som binder til seg B-vitaminet biotin i egget og gjør det utilgjengelig for kroppen vår. Varmebehandlingen deaktiverer derimot avidin, slik at vi kan få tatt opp alle B-vitaminene også, sier Mathisen.
Finnes unntak
Også tomater kan med fordel varmes opp.
- Tomaten er spesielt rik på en antioksidant som heter lycopen. Dennes tilgjengelighet og aktivitet øker ved lett varmebehandling og i nærvær av litt olje. Det er derfor sunnere med varm tomat enn kald, rå tomat, sier hun.
Også Lindberg er enig i at det finnes unntak.
- Både av hensyn til våre vaner og kulturelle hensyn, samt smak og hygiene, vil det neppe være lurt å spise for eksempel rå kylling . Det finnes altså mat som helst ikke bør spises rå også, sier han.
Les også:
Mat-tabber kan gi deg kraftig magetrøbbel
Denne saken ble første gang publisert 30/11 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.