Vekk med vinterdepresjonene

Hold deg våken i vinterhalvåret

Sjekk hva du spiser for å holde koken i mørketiden.

PLEI VENNSKAP: Det hjelper på humøret å være sammen med folk du er glad i.
PLEI VENNSKAP: Det hjelper på humøret å være sammen med folk du er glad i. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Skal du komme deg opp til skole eller jobb i vinterhalvåret, er det viktig at du tenker over hva du spiser.

D-vitaminer fra tran

- Vi får mindre sol og mindre D-vitaminer. Det er en god huskeregel og ta tran i måneder med R i, og de er det jo mange av fremover. For å ha et godt immunforsvar, slik at vi holder oss friske, er det også viktig å spise variert, sier klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson.

I tillegg til vitaminer er det viktig med antioksidanter. Her er tommelfingerregelen at jo sterkere farge på frukt og bær, dess flere antioksidanter få du i deg.

Spis før du går

Johnson understreker det er lurt å spise et par knekkebrød eller lignende, pluss en frukt eller grønnsak, når du går fra jobb.

- Det er ofte lenge mellom lunsj og middag. Og spiser du ikke noe imellom, spiser du lett for fort og for mye når du først får middag, sier ernæringsfysiologen.

Nok søvn

Vi trenger også mer søvn om vinteren enn om sommeren.

ERSTATT D-VITAMINENE: Tran er gunstig for å få i seg nok D-vitaminer om vinteren, mener klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson
ERSTATT D-VITAMINENE: Tran er gunstig for å få i seg nok D-vitaminer om vinteren, mener klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson Foto: Det Nye

- Det viser seg at hvis du sover for lite, kan det påvirke forbrenningen på en negativ måte. Så sørg for å sove så mye du trenger, sier Johnsen.

- Minst åtte timer hver natt, anbefaler ernæringsbiolog Lise Von Krogh til klikk.no.

- Bra med kaffe

Hun fraråder "trøtte morratryner" å hoppe over frokosten.

- Frokost er enda viktigere om vinteren. Ta gjerne en kaffe til for å våkne skikkelig. Kaffe er faktisk nordmenns største kilde til antioksidanter, sier Lise Von Krogh.

Åtte vintertips

Her er åtte triks for å komme seg velberget gjennom høsten og vinteren, før sola igjen banker på:

1. Spis fisk: Fisk inneholder nyttig fett som er rene vidunderkuren for kroppen.

2. Mosjoner: Mosjon er viktig uansett alder, kropp og kjønn. Og det behøver ikke å være hardtrening på helsestudio eller maraton i marka. Det viktigste er at du holder deg i bevegelse. Kom deg ut og gå en tur tre ganger i uken, og gjerne mer om du vil!

3. Spis frukt: Det bugner av norske frukter og grønnsaker om høsten. Fem om dagen er virkelig et godt råd. Spiser du en frukt eller grønnsak om morgenen, en til lunsj (for eksempel salat til det grove brødet) samt en porsjon grønnsaker til middag, har du bare to frukter å fordele utover dagen.

4. Drikk mye: Klarer du å drikke to liter vann hver dag, blir du mer fokusert og får mer energi. I tillegg kan du lage en smoothie med frukt og grønt, eller noen gode varmedrikker med kaffe og te.

5. Plei vennskap: Høsten er tid for hjemmekos, men det er ikke så smart bare å sitte hjemme alene. Ta med deg en eksotisk te, litt mørk sjokolade og kanskje en flaske rødvin til noen gode venner.

Det hjelper på humøret å være sammen med folk du er glad i.

6. Bruk helgen: Det blir fort til at vi legger så mange planer i helga at muligheten for ekstra søvn går bort. Bruk helgen til å sove og kose deg. Prøv å være uthvilt når du kommer på jobb på mandager, så orker du mer i løpet av uken. Humøret er mye bedre når du sover godt om nettene!

7. Spis vitaminer og mineraler: De viktigste vitaminene og mineralene får du når du spiser variert og allsidig. Et tilstrekkelig inntak av vitaminer og mineraler er viktig for kroppens immunforsvar. Dersom du av en eller annen grunn spiser ensidig i en periode, kan det være lurt å spe på med et multivitamintilskudd.

8. Spis kveldsmat: Det er bedre å spise litt mindre til middag og et lite kveldsmåltid enn en stor middag (som gjør deg dorsk og slapp) og ingen kveldsmat. Med litt mat i magen vil du dessuten sove bedre om natta.

Les også: Slank med innlagt helgekos

Test av frokostblandinger: Sukkerbomber til frokost

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også