Vitaminvann

Slik lurer du deg selv med vitaminvann

Eksperter avfeier helsetrenden.

VITAMINER I VANN: Du kan nok ikke regne med å dekke behovet for vitaminer ved å drikke vitaminvann.
VITAMINER I VANN: Du kan nok ikke regne med å dekke behovet for vitaminer ved å drikke vitaminvann. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Det å kjøpe en flaske vitaminvann for å få i seg de vitaminene man trenger, virker som en enkel og grei løsning.

Ifølge ekspertene er imidlertid ikke dette den optimale måten å tilføre kroppen de vitaminene den trenger.

Strengt regelverk

- Jeg kan ikke si at jeg ser behovet for vitaminvann. I Norge har vi et strengt regelverk, og den lille mengden vitaminer det er lov å tilsette i et slikt produkt har derfor liten betydning i det store bildet.

Det sier førsteamanuensis og klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo, Christine Henriksen.

Hun forteller at årsaken til det strenge regelverket er at vi ikke skal risikere å få i oss for mye av de enkelte vitaminene.

Farlig sovepute

Ofte er det heller ikke de vitaminene vi virkelig trenger tilskudd av som inkluderes i vitaminvannet.

- Hvis man har behov for vitaminer, er det derfor mye mer treffsikkert å spise vitamintabletter. Da vet du at du får i deg riktig mengde. Verken for mye eller for lite, sier hun.

Henriksen legger til at det også er dumt hvis det å drikke vitaminvann fungerer som en sovepute.

- En del vil kanskje tenke at siden de drikker vitaminvann er det ikke så nøye å spise grønnsaker, sier hun.

Slik kan du ende opp med å gå glipp av viktige næringsstoffer som finnes i grønnsaker, hvis du bruker vitaminvann som næringskilde.

Kan ikke konsentreres på flaske

Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen er enig og understreker at mat med vitaminer bidrar med langt mer enn litt B-, C- eller D-vitamin.

- Disse tilskuddene kan derfor uansett aldri måle seg med mat. Gjennom maten får du en vid tilførsel av flere vitaminer, mineraler, antioksidanter, fiber og andre fytokjemikalier. Dette klarer man ikke å konsentrere og putte isolert på en flaske, sier hun.

Også lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg mener at det er viktig å tenke helhetlig.

- Vitaminer, mineraler og tusenvis av andre næringsstoffer i mat fungerer som et orkester. De utøver synergi og er ikke solospillere, sier han.

Trenger fett for å tas opp

- Jeg ser i utgangspunktet heller ikke noen grunn til å berike vann med vitaminer da behovet fint kan dekkes med et sunt og variert kosthold, sier Mathisen.

Hun legger til at noen næringsstoffer dessuten er avhengig av fett for å tas opp i kroppen.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

- Dermed er vann en dårlig løsning som bærer av slike vitaminer og mineraler, sier hun.

Spis variert

- Det er derfor langt bedre å ha et fornuftig, variert kosthold og supplere med bra multivitamin- og mineraltilskudd samt Vitamin D og Omega 3 fett i form av fiskeolje, tran eller krillolje, sier Lindberg.

Skal man ta mer enn dette, må det være fordi man har et helseproblem og har tatt mer avanserte prøver som kan påvise mangler eller økt behov.

- Min erfaring fra prøver tatt ved vår klinikk er at mange faktisk har et større behov, men da skreddersyr man eventuelle tilskudd etter å ha optimalisert kostholdet, slår Lindberg fast.

Liten fare for overdose

Faren for overdose av vitaminer er heldigvis liten.

- Slike produkter kan bare være skadelig hvis man anvender dem samtidig som man tar ulike tilskudd. Da kan det bli for mye av enkelte vitaminer og mineraler, sier Lindberg.

Han bekrefter at Norge er et restriktivt lang i forhold til beriking og forteller at det som regel er vannløselige vitaminer som tillates i beriking.

Det vil si B-vitaminer og C-vitamin.

Disse vitaminene fjernes fra blodet gjennom nyrene, og det er derfor ingen fare for toksisitet.

- Fettløslige vitaminer i store doser over lang tid, kan derimot føre til at de samler seg i fettvev og kan teoretisk sett føre til toksisitet. Det skal imidlertid svært store doser til, understreker han.

Falsk trygghet

- Neste spørsmål er jo hvilke doser av de ulike vitaminene som er tilsatt. Dersom det kun er spor av vitaminer i de, sammenlignet med vårt reelle behov for det aktuelle vitaminet, blir det jo rent lureri, legger Mathisen til.

Man tror da at man kjøper en flaske med tilførsel av et visst vitamin, men får i virkeligheten en flaske med smaksatt vann uten betydningsfullt bidrag av vitaminene overhodet.

Velsmakende tørstedrikk

Konklusjonen til ekspertene må derfor være at man gjerne kan drikke vitaminvann, men at man ikke bør gjøre det for å sikre tilstrekkelig vitamininntak.

For om vitaminvannet ikke er det beste alternativet når du skal tilføre kroppen viktige vitaminer, har det kanskje andre verdier.

- Smaker det godt? Har det fysiologisk pH-verdi, som ikke tærer å tennene og er det kalorifattig? Da kan man i det minste forsvare det som tørstedrikke for dem som ikke liker vann, sier Mathisen.

Les også:

Sjekk hvilket C-vitamin som er best for deg

15 ting som hjelper mot forkjølelse

Sjekk om du drikker for mye vann