NØDVENDIG MED Vitamintilskudd
Er det nødvendig med vitamintilskudd?
Ikke om du skal være "føre var".
Det kan være fristende å hive i seg både det ene og det andre av kosttilskudd for å være på den sikre siden, men selv når det kommer til de vanligste multivitaminer, er det svært viktig å ha oppsøkt fastlegen for blodprøver før du setter i gang med kosttilskudd.
Ikke vær "føre var"
- Det er ikke gunstig å ta tilskudd for å være "føre var", sier Therese F. Mathisen.
Hun er innehaver av Thema Nutrition, og har en kombinasjon av nasjonal og internasjonal profesjonsutdannelse etter ni års studier ved Norges Idrettshøyskole, Institutt for Ernæring ved Universitetet i Oslo samt Loughborough University i England.
Hun forteller videre at det har blitt gjort forskningsfunn som tilsier at det å ta kosttilskudd kan gi dårligere helse sammenlignet med å ikke ta noe som helst.
- Det kan være at du får tilskudd av vitaminer og mineraler som du allerede har tilstrekkelig høyt nivå av, eller at du får en ubalanse mellom inntak av vitaminer/mineraler som forårsaker dårligere opptak av en annen vitamin eller mineral, forklarer Mathisen.
Ta en blodprøve
- Hos fastlegen din kan du ta en blodprøve som vil gi deg status på vitaminer og mineraler. Disse kan du få en utskrift over, som du kan se gjennom selv. Slik kan du selv se hvilke vitaminer og mineraler du kan trenge ekstra tilførsel av gjennom kosttilskudd, og om det er andre typer du allerede får nok av, sier privatpraktiserende trening- og kostholdsveileder Marit Mortensen.
Selv om det frarådes å innta kosttilskudd uten at du har avklart dette med legen, er det flere vitaminer og mineraler vi nordmenn ofte trenger mer av.
- Maten i dag er ofte ferdiglaget, veldig behandlet og/eller sprøytet, og inneholder ofte ikke tilstrekkelig med vitaminer og mineraler som vi trenger for at kropp og hode skal fungere slik vi ønsker, sier Mortensen.
Tilskudd av vitamin D
Det er for mange kjent at de aller fleste nordmenn trenger tilskudd av vitamin-D.
- Det er fordi solen er vår beste kilde for denne vitaminen, og med vår lokalisering her på kloden, er det kun 2-3 måneder i løpet av året at vi får nok eksponering av solen, sier Mathisen.
Det er i tillegg få naturlige kilder til vitamin-D i et vanlig kosthold, så dette er noe de fleste vil trenge tilskudd av.
- Vi ser også ut ifra rapporten Utviklingen i norsk kosthold som utgis av Helsedirektoratet hvert år, at en del vil ha utfordringer med å få i seg tilstrekkelig kalsium, jern, folat og vitamin E. Dette gjelder slett ikke alle, så en blodprøve vil være lurt, da disse vil kunne gi dårligere helse ved for høyt inntak, forteller Mathisen.
Dette gjør vitaminene for deg...
... om de tas riktig.
Dersom vitaminer og mineraler blir tatt riktig og etter vurdering av blodprøver, kan det være greit å se videre på hva de ulike vitaminene og mineralene gjør for deg.
- De ulike vitaminene og mineralene har ulike "arbeidsoppgaver", forteller Mortensen, og utdyper hvordan ulike vitaminer og mineraler fungerer for kroppen.
D-vitamin: Godt for musklene, ledd og immunforsvar.
C-vitamin: Styrker immunforsvaret. Dette er ofte særlig viktig hos røykere, ettersom C-vitamin er en antioksidant som nøytraliserer de frie radikalene som skapes av blant annet røyking.
B-vitamin: Hjelper mot stress, psykiske plager, hud og hår.
Omega 3: Dette er en av våre fettsyrer (vi har Omega 3, 6 og 9).
- Tilskudd av omega 3 kan være svært lurt ettersom vi ofte har en ubalanse i fettsyrene våre, med lite omega 3 og mye omega 6. Dette kommer av at omega 3 finnes i blant annet nøtter, olivenolje og fet fisk, mens omega 6 finner vi i alle kornvarer. Dette betyr at vi daglig spiser mye mer omega 6 enn omega 3, forteller Mortensen.
Sink: Gir fordeler for skjelett og muskler.
Selen: Et viktig antioksidant som beskytter mot oksidativt stress og en rekke virus, og støtter immunforsvaret.
- Dette er det ofte greit å ta tilskudd av ettersom jorden i Norge ofte sees å være selenfattig, noe som fører til at det samme gjelder for maten vi tar opp fra jorden, sier Mortensen.
Denne saken ble første gang publisert 05/09 2016, og sist oppdatert 04/07 2017.