Kaker og konfekt du har godt av
Her er kaker og konfekt du kan spise med god samvittighet.
Økologiske alternativer
- Det er enkle grep som skal til, sier Anne Hegbo, markedsansvarlig i Soma Nordic, distributør av kostholdsprodukter. De har laget fire av oppskriftene under og bruker kun økologiske produkter. Det raffinerte sukkeret er byttet ut med økologisk rårørsukker eller sukrin. I tillegg brukes kokosolje i bakst, samt som stekefett.
- Vi bruker alltid økologiske ingredienser for å unngå at vi får i oss giftige sprøytestoffer. Kakene kan dessuten enkelt tilpasses glutenallergikere og diabetikere ved å bytte ut melet med glutenfritt mel, og sukkeret med sukrin, som ikke gir samme blodsukkerstigning som vanlig sukker.
Hegbo mener det mettede fettet i kokosolje og vanlig smør er sunnere enn det umettede fettet, som finnes i planteoljer og plantemargarin.
- Kokosolje er et godt alternativ til matoljer og margarin, og kan brukes både som stekefett og i matlaging og baking. Det mettede fettet fra kokosoljen er ikke bearbeidet, og gir energi som varer lenge. En får derfor bedre metthetsfølelse og mindre søtsug, og det er veldig gunstig hvis du ønsker å gå ned i vekt eller følger et lavkarbokosthold. I tillegg fordøyes og forbrennes fettet fra kokosnøtten lett. Kokosoljen er derfor fin for dem som ellers har problemer med å fordøye fett, sier Hegbo.
Anne Hegbo i Soma Nordics bytt-ut-tips er:
- Planteoljer og lettmargarin med ordentlig smør eller kokosolje.
- Vanlige matvarer som egg, mel, sukker og frukt, med økologiske produkter.
- Hvitt, raffinert sukker med sukrin eller økologisk rårørsukker.
- Vanlig hvitt mel med glutenfritt mel, rismel eller hirsemel (fås kjøpt i helsekost).
Gjør kakene og konfekten hakket sunnere, og spis med god samvittighet. Du vil merke at kakene både metter og smaker fortreffelig.
Enkle å lage er de også.
Anbefaler oljer og lettmargarin
Therese F. Mathisen, ernæringsfysiolog i Kvinnetrening.no, er ikke enig i at mettet fett er bedre enn umettet.
- Jeg mener vi bør begrense inntaket av mettet fett, og ikke være redd for å bruke matoljer og lettmargarin. Disse produktene inneholder det sunne, umettede fettet, som er nødvendig for kroppen.
Mathiesen påpeker også at uansett om du velger å bake med mettet eller umettet fett, så er kalorimengden den samme.
- Selv om det sies at for eksempel kokosolje er sunnere for kroppen, får du altså i deg like mange kalorier fra det mettede fettet fra kokosnøtten, som fra meierismør. Uansett hva du velger å bake med, er det lurt å vise måtehold. Ikke spis deg mett på småkaker, sier Mathisen.
Bytt ut - og bak sunnere
Ernæringsfysiologen tipser om du kan bytte ut enkelte matvarer og dermed bake langt sunnere:
- Ferdigsaltede nøtteblandinger med valnøtter, paranøtter og hasselnøtter som du knekker selv, og mandler.
- Lys sjokolade med mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao.
- Ferdiglaget marsipan med hjemmelaget.
- Godteri med oppskåret frukt.
- Vanlig, raffinert sukker med søtningsmidler som sukrin, agavesirup og yaconsirup. Disse sukkererstatningene gir halv kalorimengde sammenlignet med vanlig, raffinert sukker.
- Hvetemel med fullkornmel eller hirsemel. Men det vil gjerne gi en litt annen smak og konsistens.
Kos deg i helgen og lag en av godbitene under:
Gulrotkake
Du trenger:
4 økologiske egg
3 dl rårørsukker (300 g)
3 dl speltmel (185 g)
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
1½ dl Cocosa Extra Virgin
5-6 dl rå revne økologiske gulrøtter
hakkede nøtter, sjokolade eller
rosiner etter smak
Krem:
100 g Philadelphia cream cheese
50 g Cocosa Extra Virgin
ca. 125 g melis
ev. tilsett litt sitronsaft
pynt gjerne med hele valnøtter
Slik gjør du: Pisk egg og sukker. Deretter siktes mel, natron, kanel, salt og vaniljesukker, og blandes inn i eggedosisen. Rør inn Cocosa, og tilsett gulrøtter, nøtter, sjokolade eller rosiner. Stek kaken i rund form, 26 cm, ved 190 grader i ca. 40 minutter (sjekk at kaken er gjennomstekt). Smør på kremen, og pynt gjerne med hele valnøtter.
Muffins med sitron og valmuefrø
Du trenger:
5 egg
2,3 dl rårørsukker
sitronzest av skallet fra 1 sitron
1 ts ekte vaniljepulver (helsekost)
2,3 dl rismel
1,2 dl hirsemel (helsekost)
1 liten klype havsalt
2 ss valmuefrø
2 dl Cocosa Extra Virgin (kan
byttes ut med olivenolje)
Sitronsirup til pensling:
2 sitroner
½-1 dl rårørsukker
Slik gjør du: Sett ovnen på 180 grader. Visp egg, sukker, sitronzest og vanilje til en lett og tykk blanding med en elektrisk visp, i rundt 5 minutter. I en annen bolle blandes alle de tørre ingrediensene: mel, salt og valmuefrø, som deretter blandes forsiktig inn i resten av røren. Smelt kokosoljen i vannbad, og rør forsiktig inn i blandingen. Hell røren i muffinsformer (ca. 3/4 fulle), og stek i 18-20 minutter ved 180 grader. Under steketiden lages sitronsirup til pensling. Press sitronene og bland saften med sukkeret i en kjele. Dette skal kokes sammen. Når muffinsene er ferdig stekt, stikk små hull i overflaten med et passende redskap, for eksempel en skje. Deretter pensles muffinsene med sitronsirupen. Muffinsene smaker veldig godt uten sirup også, så lag gjerne noen uten. Sirupen gir en litt syrlig og skarp smak, mens utpenslede blir muffinsene litt tørrere og mindre syrlige.
Sunnere havre- og sjokoladecookies
Du trenger:
200 g Cocosa (kokosfett)
250 g rårørsukker
2 egg
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
2 dl havregryn
125 g hvetemel
1 ts natron
100 g mørk sjokolade (70 %),
hakket i biter
Slik gjør du: Pisk smør og sukker luftig.Rør egg, salt, vaniljesukker og havregryn inn. Bland mel og natron, og rør det inn i blandingen. Tilsett den hakkede sjokoladen. Fordel deigen i klatter på en bakeplate.Trykk dem gjerne ned med en skje. Stekes i ca. 10 minutter ved 200 grader.
Konfekt
Denne konfekten lages etter Raw food-prinsippet. Det innebærer at maten ikke skal varmes opp over 42 grader celsius. Dette for å bevare næringsstofer og enzymer. Varmluftsovn fungerer godt. Obs! Døren må være åpen. Oppskriften er laget av Anne Madhumavi Olsen (Madhu), en av Norges ivrigste raw food-entusiaster.
Du trenger:
1½ ss kokosolje
2 dl rå kakaopulver (kan erstattes
med vanlig kakaopulver)
2 ss yaconrotsirup (kan erstattes
med honning)
3 ss honning
½ ts kanel
7 ts revet appelsinskall
Tørkede blomster til pynt
Slik gjør du: Dryss litt tørkede blomster nedi en silikonform. Smelt kakaosmør i vannbad. Ha i smeltet kokosolje, rå kakaopulver og kanel. Rør ut alle klumpene. Om massen begynner å stivne, putt den i vannbad. Tilsett til slutt yaconrotsirup og honning. Rør godt ut. Hell over i silikonformer. La stå i kjøleskapet til massen stivner. Har du dårlig tid, kan du fint putte den i fryseren. Det er godt å variere litt på smaken. Istedenfor appelsinskall kan du ta i mintdråper eller chili. Det smaker også godt med en liten marsipankule i midten. Her er det kun fantasien som setter grenser!
Kryddersmåkaker med nøtter
Denne oppskriften er hentet fra boken "Kjernesunn julemat", utgitt på Cappelen Damm.
Du trenger:
1 egg
75 g xylitol
1 ts kanel
½ ts allehånde
½ ts støtt nellik
200 g hasselnøtter
ev. 100 g sukkerfri sjokolade
Slik gjør du: Rist hasselnøttene i ovnen, og fjern skallet ved å gni dem i hånden eller i et kjøkkenhåndkle. Pisk egg og xylitol sammen, hakk nøttene og rør dem inn i eggemassen sammen med krydderet. Trill deigen til valnøttstore kuler, og stek dem ved 160 grader i 15 minutter. Når kakene er avkjølt, kan de eventuelt pyntes med smeltet sjokolade.
Sunnere marsipan
Denne oppskriften er hentet fra boken "Kjernesunn julemat", utgitt på Cappelen Damm.
Du trenger:
200 g skåldede mandler
2 ss usøtet eplemos fra Rømer
ev. litt xylitol
Slik gjør du: De skåldede mandlene males i en kaffekvern, food processor eller blender, til det blir til fint mandelmel. Bland eplemos og mandelmel sammen. Hvis du vil ha marsipanen søtere, kan den søtes med xylitol.
Les også: