Vitamin K2
Det ukjente supervitaminet
Nesten hver tredje kvinne og hver tiende mann lider av beinskjørhet i Norge. Vitamin K2 kan være redningen.

Norske kvinner og menn er i verdenstoppen i antall tilfeller av beinskjørhet.
Gunstig for helsa
De lærde strides om hvorfor beinskjørhet er blitt en norsk folkesykdom, men trolig har både gener, livsstil og kosthold en betydning.
Forskning viser at det nyoppdagede vitamin K2 kan redusere risikoen for beinskjørhet og gjøre langt mer for helsa enn først antatt.
Europas fremste ekspert
Professor Cees Vermeer ved Universitetet i Maastricht regnes som Europas fremste ekspert på vitamin K. Han er også den som står bak den såkalte Rotterdamstudien, som viste sammenheng mellom K2-vitaminet og beintetthet.
Les også: Beintetthetsmåling
Over en tiårsperiode fikk mer enn 4800 kvinner og menn over 55 år daglig tilskudd av vitamin K2.
Bra mot hjerteinfarkt også
Resultatene av studien var like oppsiktsvekkende som de var gledelige: Forsøkspersonene hadde stor forbedring av sin osteoporose.
Og ikke nok med det, undersøkelsen viste at økt inntak av vitamin K2 også kan forhindre åreforkalking og dermed redusere risikoen for hjerteinfarkt.
Blant forsøkspersonene i Rotterdamstudien var det 50 prosent færre tilfeller av hjerteinfarkt, sammenlignet med normalen i befolkningen for øvrig.
Mindre åreforkalking
En enda nyere undersøkelse utført av forsker Joline Beulens ved University Medical Center i Utrecht, bekrefter funnene fra Rotterdamstudien.
Undersøkelsen, som nylig ble publisert i det medisinske tidsskriftet Atherosclerosis, omfattet 564 kvinner som alle hadde passert overgangsalderen.
Resultatene viste at kvinnene som hadde et høyt innhold av K2 i kosten, ca. 45 mg om dagen, hadde 20 prosent lavere risiko for åreforkalking enn de som hadde et lavere inntak av K2 i kosten.
Totrinnsprosess
- Vitamin K finnes i to former, vitamin K1 og K2. Inntil nylig hadde vitaminet bare én kjent funksjon, nemlig å styre blodets evne til å koagulere. Det er først gjennom de siste årenes forskning at "det glemte" vitaminet har fått økt oppmerksomhet. Vitamin K2 ser nemlig ut til å kunne forebygge beinskjørhet ved en totrinnsprosess, forklarer ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
- For å binde kalsium til skjelettet og gjøre det sterkt, må kalsiumet bindes til noen spesielle proteiner. Disse proteinene kan bare dannes dersom det er nok vitamin K til stede. På denne måten kan K2 sannsynligvis forebygge beinskjørhet, forklarer Arsky.
Ikke nok i kosten
K1 dannes i grønne planter som kål, brokkoli og mørk salat. K2 dannes kun i bakterier. I kjøtt og fisk finner vi både K1 og K2. Begge er viktige for kroppen, men mens det er mye K1 i norsk kost, er det få matvarer som inneholder den ene formen for K2 som ser ut til å ha spesielt god effekt på skjelett og hjerte.
- Tidligere trodde man at nordmenn fikk tilstrekkelig vitamin K2 i kosten, fordi man trodde at tarmbakteriene våre lager nok. Det gjør de ikke, forklarer Merete Askim, høyskolelektor og ernæringsfysiolog ved Høgskolen i Sør-Trøndelag/MAT-teknologisk utdanning.
Askim forklarer at det heller ikke finnes noen klare anbefalinger i forhold til daglig inntak av vitamin K2.
Trenger 32 mg daglig
Personer som har risiko for blodpropp, må være varsomme med vitamin K. Ellers er det ingen øvre grenser for inntak av vitamin K.
- Det er ukjent hvor mye K2 vi får i oss. Men hvis forskningsdata fra Rotterdam kan overføres til Norge, kan det være så lite som 10-15 mg K2. Ved Rotterdam-undersøkelsen har man sett at rikelig med vitamin K2, over 32 mg pr. dag, ser ut til å gi redusert risiko for en del hjertesykdommer, påpeker Askim.
K2 tilsatt maten?
- Vi vet ikke nok om K2 i norsk kosthold, og det er få matvarer som er analysert. Det kan derfor være aktuelt å spise K2 fra kosttilskudd, sier Merete Askim.
Én mulighet er å gjøre som japanerne og spise natto. Natto er et produkt fremstilt av kokte soyabønner tilsatt en bakteriekultur som inneholder store mengder vitamin K2. Natto er særlig populær i Japan, og i visse områder er dette en daglig ingrediens i kostholdet. I de samme områdene er forekomsten av beinskjørhet mindre vanlig enn i andre deler av landet.
Også i Norge selges natto, men bare i asiatiske butikker.
Beriking med K2 er forbudt
På lang sikt tror Askim at det kan komme nye matvarer tilsatt vitamin K2 på markedet.
- Foreløpig er det kun lov til å berike matvarer med vitamin K1, og ikke med K2, men det er under vurdering i EU, forklarer Askim.
Les mer: