Eggende godt
Egget er blitt ansett som kolesterolets fiende. Men nå er de fleste eksperter enige.

At man ikke skal spise for mye egg, har lenge vært en kjent «sannhet». Men denne myten har for lengst slått sprekker.
Over hele verden spises det mer og mer egg, og spisefaktaundersøkelsen fra Synovate MMI viser at vi nå spiser 15-2 0 flere egg i året enn for fem år siden.
- En viktig årsak til økningen er at egg nå blir sett på som næringsrik mat som ikke påvirker kolesterolet til ellers friske mennesker, sier Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Rik på vitaminer
Egg har nemlig ingen negativ innvirkning på kolesterolnivået til folk flest. Det er mengden og typen fett vi får i oss, som er avgjørende for innholdet av kolesterol i blodet. Flere studier viser dette.
Bit deg heller merke i at egg er rik på vitaminer og mineraler. Faktisk er bare C-vitamin det eneste vitaminet som ikke finnes i egget. I tillegg er det fattig på karbohydrater og rik på jern.
Du kan med andre ord spise ditt daglige egg med god samvittighet.
Ufortjent rykte
For den som har et høyt blodkolesterol kan det være nyttig å begrense inntaket av egg, som en del av en kostholdsendring. Men i følge Helsedirektoratet har inntaket av mettede fettsyrer og transfett en vesentlig større betydning for kolesterolnivået i blodet, enn hva inntaket av kolesterol fra maten har.
Kolesterol fra kosten inkluderer egg, kjøtt, meieriprodukter og innmat som lever, men bare en liten del av dette tas opp i tarmen.
Ingen grunn til bekymring altså.