Test:

Kaken du lager på to minutter

Og den er uten sukker, gluten og egg.

KOPPKAKE: Er dette kaken vi har ventet på? Tilsett en halv desiliter vann, rør, og kjør på full guffe i mikrobølgeovnen i ett minutt. Sunnere enn vanlig sjokoladekake er den også.
KOPPKAKE: Er dette kaken vi har ventet på? Tilsett en halv desiliter vann, rør, og kjør på full guffe i mikrobølgeovnen i ett minutt. Sunnere enn vanlig sjokoladekake er den også. Foto: FOTO: Anders Engen Rasch
Først publisert Sist oppdatert
KJAPP KAKE: Kaken tilberedes i en kopp, og er ferdig på to minutter.
KJAPP KAKE: Kaken tilberedes i en kopp, og er ferdig på to minutter. Foto: FOTO: Eva Glorvigen

Slik testet vi:

Fire kake- og sjokoladeglade journalister i Klikk Helse laget og spiste hver sin Cake in a Cup. Alle testet hjemme, og kommentarene ble levert inn uavhengige av hverandre.

Karakteren er et gjennomsnitt av fire innleverte resultat, og smaken har vært det viktigste vi har vurdert.

Vi understreker at dette er en helt subjektiv test gjort av amatører (men med solid kake- og sjokoladeerfaring).

Cake in a cup - dark chocolate

En kake som lages på to minutter, og som er mye sunnere enn vanlig sjokoladekake - er dette kaken vi alle innerst inne drømmer om?

Funksjonell mat har lansert en sjokoladekake i porsjonsstørrelse som er uten sukker, gluten og egg.

Vi i Klikk Helse ble nysgjerrige på denne kaka, og bestemte oss for å prøve.

Er det en genial nyhet, eller er det for godt til å være sant?

Næringsinnhold:

Ifølge Monika Danielsen i Funksjonell Mat, er Cake in a cup laget til dem som er bevisste på hva de spiser, og som enten av medisinske grunner, eller etter eget ønske vil kutte ned på sukker og hvetemel i maten.

- Dette er et kjapt, enkelt og sunnere alternativ når søtsuget melder seg, sier hun.

Ifølge produsenten har kaken et næringsinnhold som gir færre kalorier og mer protein enn en skive grovt brød med gulost.

Næringsinnhold i ferdig produkt per 100 g:

Energi: 841 kJ/201 kcal

Fett: 9,1 g

- herav mettet fett: 6,2 g

Karbohydrat: 21,1g

- herav sukkerarter: 1,0 g

- herav polyaler: 9,6 g

- netto karbohydrat: 11,5 g

Kostfiber: 12,0 g

Protein: 12,5 g

Salt: 1,7 g

Lite sukker

Ernæringsfysiolog Iren Vagstad Ellingsen har kommentert næringsinnholdet i kaken for oss.

- Dette er et greit alternativ for dem som ikke tåler gluten eller egg. Lite sukker er bra, det kan jo være en fordel for alle. Det er mye fiber, som metter mer. Og i kombinasjon med mindre sukker gir det også mindre blodsukkerstigning, sier Ellingsen.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Noe hun ser som en klar fordel, er at kaken kommer i porsjonspakning.

- For mange er det en utfordring å stoppe etter en porsjon om man for eksempel baker en hel kake. Med denne kaka ligger det en begrensning i selve porsjonen, og det blir ikke så lett å ta en porsjon til, sier ernæringsfysiologen.

- Vil smake annerledes

Kaken er søtet med sukrin og sukralose. Vi som testet kaken, synes den hadde en litt merkelig ettersmak. Ellingsen mener det kan komme av søtningsstoffet.

- Sukrin har en litt kjølig smak. Sukralosen er nok tilsatt for å få en litt mer normal søtsmak. Men det vil smake annerledes enn vanlig sukker. At kaken også er laget med annet mel enn hvetemel, gir en annen smak som kan være uvant, sier hun.

Hun mener kaken kan være et godt alternativ for diabetikere som skal ha mindre sukker.

- Dette er bedre søtningsstoffer for diabetikere, sier ernæringsfysiologen.

Litt mye salt

Mange nordmenn får i seg alt for mye salt. Denne kaken inneholder 1,7 gram salt per porsjon.

- Det er mye. 5 gram salt er anbefalt dagsinntak for voksne, siden natrium øker blodtrykket. Så vær litt forsiktig med hvor mange slike kaker du spiser hvis du bør passe blodtrykket, sier Ellingsen.

- Det er også litt mye mettet fett, sier hun.

Kan piffes opp

Vi prøvde kaken slik den var, uten noe tilbehør av noe slag. Funksjonell mat har flere forslag til hvordan kaken kan varieres:

  • Hvis du ønsker en kake med flytende kjerne, kan du redusere steketiden til ca 50 sek.
  • Erstatt noe av vannet med melk for en mildere smak, eller kaffe for en mokkakake.
  • Varier ved å tilsette hakkede nøtter, bær, sukkerfri sjokolade etc.
  • Server med iskrem eller pisket krem.

Slik gjør du:

For å lage cake in a cup, blander du posens innhold med 1/2 dl vann i en kopp, og setter koppen i mikrobølgeovnen på maks effekt i ca. 1 minutt.

Våre kommentarer:

- Det var akkurat så enkelt som det stod at det skulle være.

- Jeg gjorde akkurat som det sto på pakken, og syntes konsistensen og prosessen var helt fin.

- Jeg var skeptisk til om 0,5 dl vann var nok under tilberedning. Den virket ganske tørr, og det var ikke så enkelt å blande det tørre fra posen godt med så lite væske. Men konsistensen ble likevel ikke så verst.

- Husk å bruke stor nok kopp, jeg fikk plass til det flytende innholdet, men kaken gikk over sine bredder inne i mikrobølgeovnen.

Smaken:

Det er en sjokoladekake, som skal smake godt og søtt av mørk sjokolade.

Våre største innsigelser er at kaken smaker for salt, og at ettersmaken ikke er god.

Våre kommentarer:

- De skal ha for ideen, men dette er ikke godt. Det smaker kjemisk og salt med en ubehagelig ettersmak.

- Det første som slo meg var at smaken var helt feil til en sjokoladekake, men jeg klarte ikke å si med det samme hva som var galt. Noe virket kunstig og rart, men den veldig salte ettersmaken var veldig tydelig. Smakte o'boy og mel rørt ut i sjøvann.

- Smaker ganske godt av mørk sjokoladekake. Men ettersmaken er ubehagelig, og blir sittende i lenge.

- Den var søt, men ikke kvalmende. Litt mektig, men det er bare bra, så spiser man ikke så mye kake. Pussig ettersmak.

- Litt uvant smak

Kaker må ikke lages med hvetemel, selv om det kanskje er uvant i starten.

- En kake laget med sesam-mel kan ha en litt uvant smak som man ikke helt klarer å plassere. Noen synes det gir en slags nøttesmak, og mange liker kombinasjonen sesam og sjokolade. Men hvis man forventer en nøytral "hvetemel-smak", kan denne smaken kanskje oppleves som litt spesiell, sier Monika Danielsen i Funksjonell Mat.

- Hovedmengden av natrium i Cake in a cup kommer fra hevemidlene i kaken, som det må brukes tilstrekkelig av for at kaken skal heve på 1 minutt i mikrobølgeovn. Det er kun 0,5 gram tilsatt salt i kaken, sier hun.

Danielsen forstår ikke selv at kaken smaker salt, men mener det kan være bakepulver-smaken som gav testpanelet denne opplevelsen.

Prisen er hentet fra nettsidene til Funksjonell Mat. Kaken kan foreløpig kjøpes der, og i helsekostforretninger. Cake in a Cup finnes også i smaken Caramel Chocolate. Vi gjør oppmerksom på at vi har prøvd en håndblandet preproduksjonsprøve, og at den kan avvike noe fra den som er i salg nå.