Kake uten egg
Fire oppskrifter på kake uten egg
Selv pavlova kan lages som kake uten egg.
Mange festkaker inneholder egg. I tillegg til å gi god smak, bidrar eggene også til hevelsesprosessen.
Men ikke alle tåler egg. Å kunne lage kake uten egg kan derfor være nyttig kunnskap å ha med seg, enten man skal arrangere barnebursdag eller familieselskap.
Vi gir deg fire oppskrifter på kake uten egg.
Vil du heller lage glutenfrie kaker? Her finner du seks oppskrifter på glutenfrie festkaker.
Pavlova uten egg
Pavlova er en klassiker på ethvert kakebord til fest. Det er egentlig mye egg i pavlova, men Sissel Brustad i MinMat har utviklet en variant av kaken som også eggallergikere kan spise.
KAKEBUNN
Du trenger:
1 dl vann
2 ½ dl sukker
3 plater gelatin
1 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i noen minutter.
Kok opp vann og sukker i ca 10 min.
Ta sukkerlaken til side, "vri" opp gelatinplatene fra det kalde vannet og tilsett dem i den varme sukkerlaken.
Tilsett vaniljesukker og pisk massen til den er lett, luftig og stiv med en kjøkkenmaskin, ca. 10-15 minutter.
Bruk en frokosttallerken, og tegn en sirkel på et bakepapir. Hell massen over i en sprøytepose, eller bruk slikkepott og fordel massen i sirkelen på bakepapiret. Dette er nok til 2 kaker, samt at du kan sprøyte ut noen pikekyss til å pynte kaken med.
Stekes på 90-100 grader i 40-45 minutter (skal ikke sprekke). Skru av ovnen og la marengsen ligge i ovnen til ovnen er avkjølt, og marengsbunnen sprø på utsiden.
FYLL
Du trenger:
½ pk ferdiglaget piano vaniljekrem fra Tine
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 kurv friske jordbær eller bringebær
1 kurv friske blåbær
Slik gjør du:
Pisk fløte og sukker til krem.
Rør opp vaniljekremen i en egen bolle og bland/vend kremen og vaniljekremen sammen. Dette kan gjøres på forhånd.
Rett før servering legger du kremen på kaken, og fordeler bærene.
Oppskriften har vi fått fra Sissel Brustad, som står bak nettstedet MinMat.no
Mokkakake
Oppskriften rekker til 12-15 personer, diameter på formen er 24 cm.
I tillegg til at kaken er uten egg, inneholder den heller ikke melk eller gluten. Det betyr også at den er vegansk. Hvis du ikke tåler sitrus, kan du lage kakebunnen med aprikosmarmelade eller eplesyltetøy.
KAKEBUNN
Du trenger:
400 g appelsinmarmelade
200 g revet gulrot
100 g olje
150 g finmalt rismel (eller lys, glutenfri melblanding)
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
50 g kakao
Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Legg et bakepapir i bunnen av en springform, 24 cm i diameter.
Marmelade, gulrot og olje kjøres i blender til tykt skum.
Bland godt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker og kakao i en bolle. Hell appelsingulrotkremen over melet, og rør forsiktig sammen så du mister minst mulig luft.
Stek kaken på 180 grader i ca 30 minutter. Sjekk om kaken er ferdig med en kniv eller kakepinne - det skal ikke sitte igjen deig på pinnen.
KRYDRET KAKESTRØ
Du trenger:
50 g glutenfrie havregryn
30 g sukker
20 g mykt eller smeltet kokosfett
½ ts malt kardemomme
½ ts kanel
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 220 grader. Bland alt godt sammen i en bolle.
Legg et bakepapir i bunnen av en liten langpanne. Spre massen ut i formen, og sett i stekeovnen i 10 minutter. Sukkeret skal smelte og bli gyllent. Hvis det er for lyst, stek 2-3 minutter til, mens du følger med gjennom vinduet i ovnen.
Avkjøl, og løsne kakestrø fra bakepapiret når det er blitt kaldt. Knus det i mindre biter med fingrene.
MOKKAKREM:
Du trenger:
250 g kakesmør eller melkefri margarin (her kan du bruke vanlig smør om du tåler melk)
250 g melis
200 g maisstivelse med kaffe (lages slik: 200 g sterk kaffe (gjerne pulverkaffe), blandes i en liten kjele med 25 g maizennamel. Varmes opp til kokepunktet under kontinuerlig omrøring. Avkjøles.)
Merknad: Kakesmør er en blanding av delfiafett (herdet kokosfett), rapsoljle og saltvann i forholdet 10:4:3. Saltvann lages ved å løse 1 ts salt i 75 g vann. Fettet smeltes forsiktig, og blandes godt sammen mens det avkjøles. Bruk gjerne kaldt vannbad, men husk å røre ofte så fettet ikke klumper seg. Når fettet har stivnet men fortsatt er mykt, vispes saltvannet litt etter litt med håndmiksmaster.
Til 250 g kakesmør trenger man 160 g kokosfett, 60 g rapsolje og 40 g saltvann
Slik gjør du:
Rør kakesmør luftig med melis. Rør inn kald maisstivelse med kaffe litt etter litt til det blir en luftig og myk krem.
SJOKOLADEGANACHE:
Du trenger:
200 g 70% sjokolade uten melk
200 g kokosmelk 17% fett
Slik gjør du:
Varm opp kokosmelken i en liten kjele mot kokepunktet. Ta kjelen av platen og rør inn sjokoladen til den er smeltet. Ha blandingen over i en vispebolle og avkjøl. Visp opp sjokoladen med håndholdt miksmaster, til den blir såpass tykk at den ikke renner, men kan spres utover på kakebunnen med slikkepott.
Montering av kaken:
Del sjokoladekakebunnen i tre tynne lag. Legg det tykkeste av lagene på et kakefat. Sett ringen til springformen kaken ble stekt i rundt kakebunnen.
Strø halvparten av kakestrøet over kakebunnen. Spre ganachen utover. Legg det andre kakelaget over. Smør 1/3 av Mokkakremen over kakebunnen. Legg den siste kakebunnen på toppen. Smør et tynt lag med mokkakrem over hele kaken. Ta resten av mokkakremen i en sprøytepose, og fordel striper av krem på kanten av kaken. Strø resten av kakestrø over midten av kaken og ut mot periferien. Plasser resten av kremen som små roser langs ytterkanten av kaken og innover så langt du har krem.
Oppskriften er hentet fra Anne Spurklands blogg Frie kaker . Spurkland har også gitt ut en kokebok med samme navn.
Gyllen ostekake
10-12 biter
Du trenger:
10 Kornmokjeks
100 g mørk sjokolade
50 g smør
2 ss appelsinlikør eller appelsinjuice
2 ss vann
2 pl. gelatin
6 dråper gul konditorfarge
400 g kremost naturell
1 beger Kesam vanilje
1 dl melis
2 dl kremfløte
PYNT:
10 kumkvats (små appelsiner)
½ dl sukker
1 granateple eller annen pynt
Slik gjør du:
Smelt smør og sjokolade på svak varme i en kjele. Knus kjeksen og bland den med sjokoladesmøret. Trykk kjeksblandingen ut i en springform 24 cm i diameter, kledd med bakepapir i bunnen. Sett formen kaldt mens ostekremen lages.
Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 min. Varm opp vann og likør og smelt gelatinen i blandingen. Bland sammen kremost, kesam og melis. Visp kremfløten stiv og vend den inn i kremostblandingen. Hell i gelatinen og bland godt. Ha i så mye konditorfarge som trengs for at kaken får en fin gulfarge. Sett kaken kjølig i minst fire timer.
Skjær kumkvaten i tynne skiver og ha dem i en kjele sammen med sukkeret. Kok opp og la koke i to min. Hell dem over på en tallerken og sett til avkjøling. Del granateplet i to på tevers og bank kjernene ut med en tresleiv. Får du ikke tak i små appelsiner, kan du pynte med hermetiske mandariner eller det du har for hånden.
Pynt kaken med kumkvatsskivene og kjernene fra granateplet like før servering.
Oppskriften er hentet fra ukebladet Hjemmet.
Sjokoladekake med kardemomme og kanel
Kaken er uten egg, og om du bytter ut margarinen med melkefri margarin, er den også melkefri.
KAKEBUNN
Du trenger:
10 dl hvetemel eller glutenfritt mel
4 dl sukker
1/2 dl kakaopulver
6 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2 ts eggerstatning
1/2 ts kardemomme
1/2 ts kanel
200 g margarin
6 dl vann eller eplejuice
Slik gjør du:
Bland de tørre ingrediensene, og smuldre i myk margarin. Rør i vann eller eplejuice.
Fordel røren i rund kakeform (26 cm), eller i en bakepapirkledt langpanne. Stekes på 180 grader i ca 40 min. Avkjøl på rist.
GLASUR
Du trenger:
125 g margarin
3 ss vann
2 ts vaniljesukker
11/2 ss kakaopulver
300 g melis
Slik gjør du:
Smelt margarin i en gryte. Rør i alle ingrediensene. Glasuren smøres utover kaken med en gang, da den stivner fort.
Tips: Kaken egner seg godt til å fryse. Ønsker du en krydderkakevariant, kan du tilsette mer kanel og kardemomme, og eventuelt bruke noe mindre kakaopulver.
Oppskriften er hentet fra boken Allergikokebok for hele familien av Ann Eli Mavrakis (Cappelen Damm)