Glutenfritt

Glutenfrie desserter du kan nyte

Her er oppskrifter på to glutenfrie desserter. Den ene er uten egg.

SOMMERDRØM: Denne glutenfri desserten har fått navnet Sommerdrøm, og består av kaker med marinerte jordbær på toppen.
SOMMERDRØM: Denne glutenfri desserten har fått navnet Sommerdrøm, og består av kaker med marinerte jordbær på toppen. Foto: Foto: Anders Martinsen
Først publisert Sist oppdatert

Overfølsomhet mot gluten, som finnes i de fleste meltyper, kalles cøliaki. Gluten finnes først og fremst i hvete og rug.

Sykdommen ble ifølge Doktor Online første gang påvist i Nederland under andre verdenskrig, da tilgangen på brød var dårlig. Det viste seg at mange barn fikk bedre helse uten gluten i kostholdet.

Den eneste måten å holde sykdommen i sjakk på, er å ha et kosthold fritt for gluten. Da kan det være deilig å nyte disse dessertene uten mel.

Oppskriftene er tilrettelagt for ukebladet Hjemmet av Camilla Agerup i samarbeid med Tine.

PANNA COTTA: Denne glutenfrie desserten kan serveres i stetteglass for ekstra høy partyfaktor. Den er også uten egg.
PANNA COTTA: Denne glutenfrie desserten kan serveres i stetteglass for ekstra høy partyfaktor. Den er også uten egg. Foto: Foto: Anders Martinsen

Jordbær panna cotta

(4 porsjoner)

7 pl. gelatin

1½ l yoghurt naturell

1 dl melis

2 ts vaniljesukker

800 g jordbær

1 dl sukker

2 lime

Panna cotta: Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 2 minutter. Visp yoghurt, melis og vaniljesukker. Smelt avrent gelatin på svak varme i en kasserolle. Rør først litt yoghurt i kasserollen og bland deretter inn resten. Hell røren i 4 porsjonsglass og sett dem kaldt i kjøleskapet, minst 4 timer.

Jordbær:

Skjær jordbærene i skiver. Bland bærene med sukker og revet limeskall. La dette marinere en kort stund. Topp hvert glass med jordbær og server.

Sommerdrøm

SOMMERDRØM: Denne glutenfri desserten har fått navnet Sommerdrøm, og består av kaker med marinerte jordbær på toppen.
SOMMERDRØM: Denne glutenfri desserten har fått navnet Sommerdrøm, og består av kaker med marinerte jordbær på toppen. Foto: Foto: Anders Martinsen

(15-20 små kaker eller to store)

Marengs:

6 eggehviter

2 ts hvitvinseddik

4 dl sukker

1 ts maisennamel

Fyll:

2 dl kremfløte

3 dl vaniljekrem

Pynt:

300 g friske jordbær

2 ss melis

1 lime

Skill eggene og visp eggehvitene stive i en ren bolle. Ha i eddiken mens du visper. Bland sukker og maisennamel og tilsett dette litt etter litt i de stive eggehvitene mens du fortsatt visper. Når massen er blank og smidig, fordeler du den med to skjeer på stekeplate dekket med bakepapir. Form små reder med en fordypning i midten. Stek ved 150° i ca. 30 min. og avkjøl på rist.

Finhakk jordbærene og vend inn melis, saft og revet skall fra lime. Visp kremfløten og vend den forsiktig inn i vaniljekremen. Fyll kremen i marengsen like før servering og pynt med jordbær og litt av marinaden. Server desserten straks, ikke la den stå for da vil marengsen bli seig og våt.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Lavkarbo-diett som virker

Ned 6 kilo på 4 uker med lavkarbo

Oppskrift på lavkarbovafler og -pannekaker.

Test deg selv: Hvor mye kan du om et sunt kosthold?

Åtte sunne lavkarbo-brød