Oppskrifter på glutenfrie kaker
Seks glutenfrie kaker til 17. mai
Slik kupper du kakefesten helt uten gluten.
Nordmenn er glad i kaker, og ikke minst er 17. mai en stor kakedag for mange.
Men kanskje er du glutenallergiker, eller kjenner noen som ikke tåler gluten? Da kan noen av disse festkakene være gode alternativer på kakebordet.
Tidligere har vi publisert oppskrift på krydderkake i langpanne uten egg. Mange har ulike matallergier, og det kan dermed være lurt å ha kaker på kakebordet som ikke inneholder hvetemel, egg, melk eller nøtter.
Noen tips for å gjøre kaker allergivennlige:
Ostekake: Bytt ut oppgitte kjeks med glutenfrie kjeks.
Fyrstekake: Bytt ut hvetemelet med glutenfritt mel.
Paideig: Kan lages uten egg.
Alpro har soyabaserte produkter som erstatning for både melk, smør og fløte.
Hvor mange kaker?
Å beregne antall kaker til en fest kan være vanskelig. Ta utgangspunkt i at en kake gir ca. 10 kakestykker. Til 10 personer kan det være passe med tre kaker, beregn seks-åtte kaker til 20-25 personer.
Be gjerne familie og venner om å bidra med en kake også, de fleste gjør dette med glede.
Foretrekker du cupcakes? Det er mulig å lage cupcakes som er glutenfrie, lavkarbo eller grove.
Dersom du ønsker mer informasjon om glutenintoleranse, eller flere oppskrifter på mat uten gluten, kan du besøke nettsidene til Norsk Cøliakiforening.
Ostekake
Ostekake hører med når det er kakefest. Denne er litt annerledes, og har hvit sjokolade i fyllet.
12 biter
BUNN:
12 glutenfrie digestivekjeks
100 g smør
FYLL:
4 dl kremfløte
3 eggeplommer
200 g hvit sjokolade
200 g kremost naturell
PYNT:
Physalis, bringebær og stjernefrukt
SLIK GJØR DU:
Knus kjeks i en food processor og tilsett smeltet smør. Trykk bunnen ut i en bakepapirkledd rund form, ca. 24 cm. Sett formen kaldt.
Bland eggeplommene med 1 dl av kremfløten og varm opp under omrøring til det tykner. Avkjøl blandingen noe, smelt sjokolade i vannbad og rør den inn i blandingen.
Pisk resten av kremfløten stiv. Pisk forsiktig kremosten inn i sjokoladeblandingen og tilsett kremen. Hell blandingen over bunnen og la kaken stå kaldt ca. 3 t.
Kaken kan også serveres som iskake, men da må den fryses i minimum 2 t. En halv time før servering tempereres kaken i kjøleskap.
Pynt gjerne med friske bringebær, stjernefrukt og physalis.
Pavlova med friske bær
12 biter
BUNN:
4 eggehviter
½ ts bakepulver
3 dl sukker
PYNT:
3 dl kremfløte
ca. 300 g bringebær
ca. 100 g blåbær sitronmelisse
SLIK GJØR DU:
Pisk eggehvitene stive. Bland bakepulver og sukker og pisk dette i eggehvitene. Pisk til eggeblandingen danner topper.
Ha marengsen i en bakepapirkledd form, ca. 24 cm. Stek marengs-bunnen midt i ovnen, først ved 175° i 10 min og deretter ved 150° i ca. 50 min.
Pynt kaken med pisket krem og bær like før servering.
Suksessterte
12 biter
BUNN:
4 eggehviter
150 g melis
150 g hasselnøtter eller mandler
KREM:
4 eggeplommer
1 dl kremfløte
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør
PYNT:
Sjokoladekonfekt og mokkabønner. Noen foretrekker hakkede mandler istedet for sjokolade.
SLIK GJØR DU:
Bland melis og malte mandler/nøtter og vend forsiktig inn stivpiskede eggehviter.
Fyll røren i en bakepapir- kledd form, 24 cm i diameter, og stek ved 160° i 30-35 minutter. Avkjøl bunnen.
Rør sammen eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker. Varm det opp over svak eller middels varme til kremen tykner. Avkjøl kremen og rør inn mykt smør.
Sett kremen kaldt til den stivner, gjerne en liten stund i fryseren. Legg bunnen på et kakefat og bre kremen over. Form topper i kremen som pynt, eller lag mønster med en gaffel.
Pynt med mokkabønner og sjokoladekonfekt.
Kransekake
Kransekake er festkake nummer èn, og har en naturlig plass på mange kakebord.
Fyrste- og kransekaker er også fine å lage til på forhånd, siden de fint tåler å bli fryst.
18 ringer
DEIG:
1 kg mandler
8 eggehviter
2 pk. melis
eventuelt 3 pk. ferdig kransekakemasse
GLASUR:
½ eggehvite
75 g melis
½ ts romessens eller sitronsaft
PYNT:
Sløyfer, smellbongbonger eller norske flagg.
SLIK GJØR DU:
Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke, gjerne natten over. Mal så alle mandlene, sikt inn melis og bland det inn sammen med eggehvitene til en passe fast deig. Det kan være en fordel å tilsette den siste eggehviten i porsjoner.
Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag. Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive.
Smør kransekakeformene med olje, strø eventuelt med glutenfritt mel og fyll dem med pølsene. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem på nederste rille ved 200° i ca. 10 min. Ta ringene ut av formene og over på rist når de er helt kalde.
Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt sikksakkmønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen.
Pistasjnøttkake med eggekrem
Denne kaken, som består av en smakfull bunn fylt med deilig eggekrem og masse deilig frukt, ble vinneren i ukebladet Hjemmets store bakekonkurranse. Leserne sendte inn sine beste oppskrifter, og ifølge juryen er kaken enkel å lage, og en velfortjent vinnerkake.
10-12 biter
BUNN:
5 eggehviter
250 g sukker
125 g mandler
125 g pistasjnøtter
100 g kokesjokolade
EGGEKREM:
5 eggeplommer
1 vaniljestang
4 dl melk
2 ss maisenna
½ dl sukker
3 dl kremfløte
PYNT:
Jordbær, bringebær, blåbær, melon, granateple og sitronmelisse.
SLIK GJØR DU:
Pisk eggehviter og sukker stivt og vend inn malte mandler/pistasjnøtter. Ha røren i en godt smurt springform, ca. 24 cm, gjerne med bakepapir i bunnen.
La kaken steke midt i ovnen ved 180º i ca. 40 min. Riv kokesjokolade og strø den oppå kaken med en gang den kommer ut av ovnen.
Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha dette i en gryte sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Rør hele tiden til dette tykner, og ta av platen når det koker. Rør i av og til under avkjøling.
Pisk kremfløten stiv og bland denne inn i den avkjølte eggekremen.
Legg den avkjølte bunnen på et fat, bre utover eggekremen og pynt med bær og frukt etter eget ønske.
Mandelbunn med sjokolademousse, jordbær- og ostekrem.
Denne kaken kom på tredjeplass i Hjemmets kakekonkurranse, og er også glutenfri.
10-12 biter
BUNN:
5 egg
250 g melis
250 g finmalte mandler
1 ts bakepulver
JORDBÆRKREM:
7 jordbær, skåret i biter
6 ss jordbærsyltetøy
3 dl kremfløte
2 ss sukker
SJOKOLADEMOUSSE:
3 dl kremfløte
2 ss sukker
2 plater Lindt Excellence Chili sjokolade (mørk)
OSTEKREM:
2 pk. kremost naturell
2½ dl melis
3 dl kremfløte
2 ss sukker
PYNT:
6 jordbær
mynte
SLIK GJØR DU:
Visp egg og melis til eggedosis, og bland deretter i finmalte mandler og bakepulver. Ha røren i en godt smurt form på ca. 24 cm, gjerne med bakepapir i bunnen.
Stekes nederst i ovnen på 180º i 30-40 min. La bunnen avkjøles og del den deretter i to.
Pisk kremfløten og sukkeret stivt. Bland deretter i jordbærsyltetøyet. Smør kremen utover bunnen. Legg deretter de oppskårne jordbærene oppå og legg på topplokket.
Smelt sjokoladen over vannbad mens du pisker kremfløten og sukkeret stivt. Bland deretter sjokoladen i litt krem, og ha deretter i resten av kremen. Smør dette på toppen av kaken og sett den kjølig til moussen har stivnet.
Pisk osten og melisen hvit og luftig, og kremfløten og sukkeret stivt. Bland deretter disse to, og du har en velsmakende og deilig ostekrem.
Når moussen har stivnet, smører du ostekremen på toppen av kaken og bruker resten av kremen til å pynte den med. Pynt med jordbær og mynte på toppen.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Glutenfrie lavkarbokaker uten sukker
6 oppskrifter på kaker som er litt sunnere