Glutenfri:

- Det er ikke vanskelig å bake glutenfrie julekaker

Her er sju oppskrifter du lett får til.

ENKELT: Vibeke Dehli Thorkildsen (bak) og datteren Thea synes ikke det er det minste vanskelig å gjøre julebaksten helt glutenfri.
ENKELT: Vibeke Dehli Thorkildsen (bak) og datteren Thea synes ikke det er det minste vanskelig å gjøre julebaksten helt glutenfri. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Først publisert Sist oppdatert

- Det er ikke vanskelig å bake glutenfritt, sier Vibeke Dehli Thorkildsen (45) til Norsk Ukeblad. Datteren Thea (11) har cøliaki, og julekaker er noe av det beste hun vet. Og Thea får alle slagene hun liker til jul. Mamma Vibeke baker familiens julekaker uten gluten.

- Det er som regel bare å bytte ut hvetemelet i oppskriften med glutenfritt mel. Det pleier å gå fint, sier Thorkildsen.

Dette gjelder også andre kaker enn småkaker, forteller hun.

Her er oppskrifter på seks glutenfrie kaker du også kan bake til jul.

Bør unngå diettglipp

For Thea og alle andre med cøliaki er det viktig å holde seg til det glutenfrie kostholdet også gjennom juletiden.

- Personer med cøliaki bør ikke ha diettglipp. Da blir tarmene inflammert, og det kan gå ut over næringsopptaket, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, Vibeke Østberg Landaas.

Har et lager

For Thea sin del er det helt uaktuelt å ta seg en julekake med hvetemel. Hun vet at da får hun vondt.

Derfor har Thea med seg egne pepperkaker eller andre kaker til det som er av juleavslutninger og julefester i regi av skole og fritidsaktiviteter.

- Jeg pleier å kjøpe ferdig glutenfri pepperkakedeig i en velutstyrt dagligvarebutikk, fordeller Vibeke.

Andre julekaker blir bakt fra grunnen av. Enten er oppskriften i utgangspunktet glutenfri, eller så blir hvetemelet erstattet med glutenfritt mel.

- Pepperkaker blir bakt i flere omganger. For de forsvinner i løpet av desember, sier Vibeke. Og da må det fylles på.

Glutenfrie baketips:

- Synes du deigen er klissete å arbeide med, kan du strø litt glutenfritt mel på bakebordet, og bruke en eller to slikkepotter til å elte deigen med.

- Deigskrape er et nyttig arbeidsredskap når man skal ta deigen ut av bakebollen.

- En isskje er fin å bruke til å sette rundstykker eller boller på et stekebrett. Dypp isskjeen i lunkent vann. Da unngår du at deigen henger fast.

- Bakeunderlag i silikon egner seg meget godt til glutenfri baking, og du kan bruke det både under deigen eller oppå når du for eksempel skal glatte ut eller kjevle en løs og klissete deig.

Kilde: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

- I fjor bakte vi fire eller fem ganger, forteller Thea.

Prøve og feile

Vibeke har brukt prøve- og feilemetoden for å få kakene slik hun vil.

- Hvis man er ny på å lage glutenfri mat, så må man ikke gi opp selv om det ikke blir så bra første gangen. Det går seg til, sier hun.

Grete (53) var svimmel og tungpustet, men ante ikke at noe var alvorlig galt
Pluss ikon
Grete (53) var svimmel og tungpustet, men ante ikke at noe var alvorlig galt

Stort sett pleier hun å erstatte hvetemelet med den samme mengden glutenfritt mel.

- Men hvis det er forholdsvis mye mel i forhold til de andre ingrediensene, kan det bli litt tørt å bruke like mye glutenfritt mel. Da tar jeg litt mindre av det, og litt mer væske i stedet, sier hun.

Gjelder mange

Det er ikke sunnere å spise glutenfritt så lenge man tåler gluten og hvetemel.

Men ifølge Norsk Cøliakiforening og Vibeke Østberg Landaas er det flere grupper enn personer med cøliaki som bør droppe hvetemelet i julebaksten. Det gjelder:

Personer med DH (dermatitis herpetiformis). Dette er en hudsykdom som gir små blemmer og kløe. Hudproblemene kan bli så godt som helt borte med et glutenfritt kosthold.

Personer med glutenintoleranse. Mange mennesker er sensitive for gluten, og har mange av de samme symptomene som de med cøliaki, men tester ikke positivt på blodprøven eller tarmbiopsien. Disse vil føle seg bedre når de kutter ut gluten fra kosten. Dette gjelder cirka fem prosent av befolkningen.

Personer som reagerer på fibrene (fruktanene) i hvete. Dette gjelder mange av dem som har irritabel tarm, det vil si som har mye luftsmerter, stinn mage og vekslende hard og løs avføring.

Personer med hveteallergi. Dette er en barneallergi som de fleste vokser av seg. Dette kan gi en hel rekke av de vanlige allergisymptomene, fra kløe og utslett til mage- og tarmproblemer.

Ritas havreflarn

300 g smør/margarin

300 g glutenfrie havregryn

Ritas havreflarn
Ritas havreflarn Foto: FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

4 ss glutenfritt mel

400 g sukker

4 ts bakepulver

4 ts vaniljesukker

4 egg

1. Smelt smøret i en kasserolle.

2. Ha i alle de tørre ingrediensene.

3. Rør inn ett og ett egg om gangen.

4. Settes med avstand på bakepapirkledd stekebrett.

5. De skal flyte ut og bli løvtynne.

6. Stekes midt i ovnen ved 180 grader til de er gylne

Peppernøtter

500 g sirup

500 g sukker

½ dl fløte

Peppernøtter
Peppernøtter Foto: FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

125 g smør/margarin

10 g malt stjerneanis

½ ts natron

Ca 500 g glutenfritt mel (til fast deig)

1. Smelt sirup i vannbad.

2. De øvrige ingrediensene (ikke mel) varmes i en gryte.

3. Ha i mel til det blir en fast deig.

4. Avkjøles.

5. Rull bitte små kuler som ikke skal flyte utover.

6. Legges på bakepapirkledd stekebrett.

7. Stekes ved 180 grader midt i ovnen til de er gyllenbrune.

Peppernøttene blir harde, men kjempegode.

Smultringer med kulturmelk

2 egg

500 g sukker

2 ts hornsalt

5 dl kulturmelk

Smultringer
Smultringer Foto: FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

½ beger rømme

1 ts kardemomme

850 g Semper Mix

1 kg smult/matfett

1. Pisk egg og sukker til eggedosis.

2. Rør ut hornsalt i kulturmelk og rømme.

3. Bland alle ingrediensene.

4. Settes kaldt i noen timer.

5. Sprøyt ut ringer med en sprøytepose på en fiskeøse/sleiv.

6. Kokes gylne i smult.

Maryland cookies

110 g smør/margarin

1 ½ dl hvitt sukker

1 dl brunt sukker

1 egg

1 ts vaniljesukker

Maryland cookies
Maryland cookies Foto: FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

120 g Semper Mix fin

75 g Schär Mix C

(eller 200 g Semper Mix fin og

3 ss potetmel)

1 ts bakepulver

1 ½ dl salte peanøtter

1 plate glutenfri kokesjokolade

1. Rør smør og sukker hvitt.

2. Bland inn egget og alt det tørre.

3. Grovhakk peanøtter og sjokolade og bland i deigen.

4. Tilsett mer mel om nødvendig, deigen skal være fast.

5. Settes på bakepapirkledd stekebrett med en teskje.

6. Stekes ved 180 grader ca. 12 min. midt i ovnen.

7. La stå på platen til de er kalde.

Kransekakestenger

500 g malte mandler

500 g melis

Grete (53) var svimmel og tungpustet, men ante ikke at noe var alvorlig galt
Pluss ikon
Grete (53) var svimmel og tungpustet, men ante ikke at noe var alvorlig galt

3-4 eggehviter

1. Skåld alle eller halvparten av mandlene (de skåldete mandlene må tørke natten over før de kan males).

2. Mal mandlene og bland de med melisen.

3. Tilsett først 3 eggehviter før du eventuelt elter inn den siste eggehviten. Deigen skal bli seig og lett å jobbe med.

Kransekakestenger
Kransekakestenger Foto: FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

4. Trilles ut til fingertykke lengder og legges på bakepapirkledd stekebrett.

5. Stekes ved 200 grader 8-10 min. midt i ovnen.

Mor Monsen

2 egg

1 ½ dl sukker

1 ½ dl smør/margarin

1 ½ dl potetmel

1 ½ dl maisenna

1 ½ dl kremfløte

2 dl rosiner

Mor monsen
Mor monsen Foto: Foto: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

2 dl hakkede mandler

1 dl perlesukker

1. Smelt smøret.

2. Pisk egg og sukker til eggedosis.

3. Rør inn smeltet, avkjølt smør og tilsett melet.

4. Ha i fløten og rosinene.

5. Hell røren i en liten langpanne og strø på mandler og perlesukker.

6. Stekes ved 175 grader ca 35 - 40 min. midt i ovnen.

Risboller

250 g Delfiafett

200 g glutenfri kokesjokolade

2 stk egg

2 dl sukker

3 ss sterk kaffe

100 g puffet ris

1. Smelt Delfiafettet og sjokoladen.

2. Pisk eggedosis av egg og sukker og rør inn kaffe og den smeltede, avkjølte Delfiafett og sjokoladeblandingen.

Risboller
Risboller Foto: FOTO: Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

3. Rør inn den puffede risen.

4. Bruk to skjeer og sett boller på matpapir eller ha det i muffinsformer.

5. Avkjøl og oppbevar i kjøleskapet til det skal serveres.

Alle oppskriftene er fra Julebakst og lefser, Norsk cøliakiforening

Les også:

Slik unngår du å legge på deg i jula

Så godt er det sunne godteriet

Glutenfrie desserter du kan nyte

Fire oppskrifter på kake uten egg