Kjønnsykdommen var så godt som utryddet. Nå blomstrer den som aldri før
Syfilis er kjønnssykdommen som har eksistert i uminnelige tider.

(SIDE2): På 1940-tallet fikk man has på syfilis, kjønnssykdommen du kan bære på lenge uten å merke det.
SE OGSÅ: Har du hørt om denne mystiske kjønnsykdommen?
Syfilis manifesterer seg som sår, og blir den ikke behandlet så får kan den angripe sentralnervesystemet og sette seg på hjernen. Den smitter ved seksuell kontakt.
- Den største feilen alle begår er å tro at de ikke vil ha sex med en som har en kjønnssykdom, sa seniorrådgiver Hilde Kløvstad i Folkehelseinstituttet da vi snakket med henne om en mye fokusert sykdom - nemlig klamydia.
Kjent fra 1518
Første tilfelle av seksuelt overført syfilis i Norge ble beskrevet i 1518, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.
Syfilis er også arvelig - et tema faktisk Henrik Ibsen tar opp i stykket «Gjengangere». Men det er ikke så vanlig.
Øker stadig
I Indiana, USA, viser en ny forskningrapport rundt syfiilis at antall rammede nå har økt med 70 prosent.
- Et av de store problemene med syfilis er at sykdommens symptomer kan komme så sent som en til tre måneder etter smittetilfellet. Det gjør at mange som smittes fortsetter å ha sex i mange måneder før de søker hjelp. Det gjør at sykdommen sprer seg som ild i tørt gress, skriver The Atlantic ifølge Nyheter24.se
Syfilis-boom i Norge
Tallene er ikke så annerledes her hjemme. 2014 regnes som det store syfilisåret.
Da var det rett og slett en boom i antall smittede. I 2015 gikk tallene igjen noe ned, antakelig fordi helsepersonell også ble så oppmerksom på sykdommen.
De fleste som diagnostiseres med syfilis er menn som har tilfeldig sex med menn. Men også blant heteroseksuelle menn og kvinner er det registrert en økning av gonoré og syfilis de siste årene.
– Noen kan få utposing på hovedpulsåren, mens andre kan få ødelagte hjerteklaffer. Dersom sykdommen går til nervesystemet, kan man få lammelser, bli psykisk syke, få hørselstap, eller skade på synet, sa daværende overlege Turid Thue ved Hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus til Bergensavisen.
