- Jeg byttet ut smør med sunne planteoljer

Artist Jørn Hoel oppfordrer småbarnsfedre til å leve sunnere.

Artist Jørn Hoel og ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien  oppfordrer alle pappaer til å lage sunnere mat med mindre mettet fett i kostholdet.
Publisert

(SIDE2): Mills og Kulinarisk Akademi holdt kokkekurs for å lære bort hjertesunne middager. Med seg på laget hadde de den folkekjære artisten Jørn Hoel (57), som selv er far til tre og bestefar til en.

  - For ti år siden fikk jeg hjerteinfarkt som følge av høyt kolesterol og dårlig form. Da var valget om livsstilsendring enkelt, sier Hoel til Side2.

Artisten er opptatt av god mat og et sunt kosthold og stiller gjerne opp for å fronte en sunnere linje for folk flest. Da norgesmesteren i sunn veimat ble kåret sto for eksempel Jørn Hoel for underholdningen.

LES VÅR SAK HER: Dette er den sunneste veimaten

 - Erstatt salami med skinke

 - Forskjellen etter livsstilsendringen er enorm, sier Jørn Hoel.

Bakgrunnen for «Sunn pappa»-kurset er en økning i antall hjerteinfarkt blant menn under 45 år. Siden 2001 har det vært en økning på hele 11 prosent av personer i aldersgruppen 25 – 44 år som rammes av hjerteinfarkt. Hjerteinfarkt forekommer blant annet på grunn av høyt kolesterol, som du får av mye mettet fett. 

Ifølge ernæringsrådgiver i Mills, Marte Gjeitung Byfuglien i Mills kan du foreta et par enkle grep i første omgang; 

- Det er enkelt å spise litt sunnere med små, enkle grep. Ved å bytte ut kjøttdeig med karbonadedeig sparer du fett. Fullkornspasta i stedet for vanlig pasta gir dobbelt så mye fiber. Fiber er noe vi alle bør få i oss mer av. Hva du putter i handlekurven har betydning for deg på kort sikt – men også på lang sikt. Det handler ikke alltid om å kutte ut, men å bytte ut.

HER ER NOEN ENKLE TIPS:

- Velg renskåret kjøtt fremfor fete kjøttstykker og farseprodukter for å unngå mye mettet fett.

- Velg oljer som inneholder enumettet eller flerumettet fett, slik som raps-, oliven-, solsikke og soyaolje.

- Velg kornblandinger med mye fiber og mindre sukker, det er lurt å se etter nøkkelhullmerket.

- Spis fisk 2 – 3 ganger i uken, der du veksler mellom fet og mager fisk. Spiser du ikke fisk til middag kan du bruke fiskepålegg på brødskiven. Fet fisk er en god kilde til umettet fett og vitamin D.

Marte er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Avdeling for Ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo og har bred klinisk erfaring med hjerte- og karsykdommer.

  - Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse, og bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder mettet fett, bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker, sier Marte. 

ENKELT UTBYTTE: Bare ved å bytte ut salamien på brødskiva med skinke, er du på god vei.

- Forskjellen er enorm

Jørn Hoel sier han begynte å spise smartere etter at han fikk hjerteinfarkt da han sto på scenen.

- Jeg byttet ut smør med sunne planteoljer. Det er viktig for meg å spise smartere for å redusere risikoen for å få hjertesykdom. Det handler om å redusere inntaket av fete kjøtt- og meieriprodukter til fordel for plantefett, som for eksempel oljer og margarin. I tillegg til at jeg har begynt å trene.

Han mener det nye kostholdet har medført en positiv og god endring for helsen.

- Forskjellen er enorm. Jeg har en mer vital kropp som tåler langt mer enn for ti år siden, og jeg er trygg på at hjertehelsen er langt bedre nå enn da, sier han.

Her er en oppskrift på hjertesunn middag:

Spicy gulrotsuppe med kylling

Ingredienser:

Suppe:
4 stk skrelte gulrøtter
1/3 stk rød chili
1 stk sjalottløk
2 cm fersk ingefær
5 dl kyllingkraft (5 dl vann+1 terning kyllingbuljong)
1 dl Vita hjertego’ Mat
1 dl Vita hjertego’ Fraiche
Smaksnøytral olje
Salt
Sitron
Vårløk, finsnittet

Brødkrutonger:

2 skalker/rester av brød
Salt
Pepper
Olivenolje

Kyllingbryst:

2 stk kyllingbryst
1 ss flytende Melange
Salt
Pepper
Timian

Fremgangsmåte:

Skrell ingefær
Finhakk ingefær, chili og sjalottløk og fres dette i olje
Tilsett gulrøtter og kraft
Kok dette til gulrøttene er møre
Kjør alt i en blender
Smak til med Vita hjertego’ Mat og Vita hjertego’ Fraiche, litt salt og sitron
Kyllingbrystene brunes og krydres godt
Stek dem videre ved 150C i ca. 10 min. La filetene hvile før de skjæres
Anrett suppa med litt finsnittet vårløk, skiver av kylling og krutonger
Suppa toppes med en god klatt Vita hjertego’ Fraiche

  - Suppe er magert, men smakfullt. Gulrotsuppe gir mye betakaroten. Løk, ingefær og chili gir smak til suppa. Når du bruker slike ingredienser kan du lett redusere på saltet. Det er helt klart anbefalt å redusere inntaket av salt i maten, og ved å lage suppa fra bunnen av har du gjort en god gjerning.

  - For å gjøre suppa mer mettende og mer proteinrik er kylling fint å bruke. Krutongene du lager bør du lage av grovt brød. Da får du mer fiber enn om du bruker loff som utgangspunkt.