- Ikke alltid slik at den styggeste føflekken er den farligste
Side2 testet ny metode for å oppdage føflekkreft.

(SIDE2): Vi er på det private sykehuset Volvat i Oslo der de nettop har kjøpt inn en ny maskin som screener føflekkene på hele kroppen ved hjelp av en teknikk de kaller «body mapping»
Ifølge hudlegen vi snakket med er det kun 5 slike maskiner i hele landet.
Den nye metoden skal gjøre det enklere for deg å følge med på nye føflekker, å få sjekket om føflekker du allerede har, forandrer seg i form og farge og rett og slett oppdage en potensielt farlig føflekk du kanskje ikke har lagt merke til selv engang.
- Mye soling i barneårene?
Antallet tilfeller av føflekkreft øker over hele verden, og vi i Norge er på verdenstoppen. I 2012 fikk 1 755 nordmenn denne kreftformen, og det var en økning på 27 tilfeller fra 2011, skriver Kreftregisteret på sine nettsider. Dette er mellom 9 og 10 ganger så mange tilfeller som på 1950 tallet.
Spesialist i hudsykdommer, Xiaotong Li møter oss først for en konsultasjon.

- Det første jeg gjør er å ha en samtale med pasienten og en undersøkelse av hudtype for å kartlegge om pasienten har mange føflekker. Jeg spør om familiær disposisjon, solvaner, om vedkommende har blitt mye solbrent, særlig i barneårene, om vedkommende har brukt eller bruker solarium og ellers om pasienten bruker solbeskyttelse.
Vår testperson er over 40 år, har en del føflekker og noen hun lurer litt på. Hun har også noe pigmentforandringer, men forteller at disse kom mens hun var gravid.
- Jeg soler meg lite, bruker høy beskytelse og har alltid hatt mye føflekker, fra jeg var liten. Jeg ble nok en del brent som liten og var i hvert fall mye ute i solen. Jeg har aldri brukt særlig solarium og bruker som regel solfaktor 50. Jeg merket meg at etter graviditeten så kom det flere føflekker, eller så ble jeg bare mer observant på egen kropp, sier hun.
Legen ser pigmentforandringer langs hårfestet på den ene siden av ansiktet, sier at fordi hun er mørk så har hun en mer robust hudtype enn for eksempel de med rødt hår eller de som er helt lyse i håret.
- Hun har den aller beste norske hudtypen og tåler en del sol, påpeker han.
- I tillegg spiller genetikk inn, både når det gjelder hudtype, antall føflekker og hvor fort aldringstegnene kommer, forteller Li.
Han forteller også at de fleste som kommer for en undersøkelse med MoleMax gjerne har et behov i form av at de har hudkreft i familien, de har mange føflekker eller de har noen spesielle flekker de lurer på.

- Ofte er ikke det folk tror er en potensielt farlig føflekk heller en føflekk, det kan være vorter, pigmentflekker eller leverflekker. Disse kommer gjerne med alderen mens føflekker får vi gjerne mindre av etter fylte 40 år, sier han.
- Jeg ser ingen potensielt farlige eller farlige føflekker
Etter at legen har kartlagt litt om pasienten blir hun undersøkt på en benk ved hjelp av dermatoskop (forstørrelsesglass), der han tar et overordnet blikk og ser nærmere på en del av føflekkene.
- Jeg ser ingen potensielt farlige eller farlige føflekker, selv om du har mange føflekker.
Det neste vi nå skal gjøre er å ta bilder av hele deg, med vår nye maskin som så lagrer alt og gjør at vi også kan gå inn på hver føflekk å analysere dersom vi trenger det.
På den måten vil man altså kunne sammenligne nye og gamle bilder ved neste sjekk. Nytilkomne og forandrede føflekker skal være lettere å oppdage for legen som slipper å «huske» alt fra pasient til pasient.

- Men kan man ikke like gjerne sjekke føflekkene sine hos fastlegen?
- Jo, men det er ikke alltid fastlegen for det første klarer å se en potensielt farlig føflekk, dessuten kommer kanskje mange med en flekk de er bekymret for og sjekker kun denne. Det er ikke alltid sånn at den «styggeste» føflekken er den som er farlig. Her er det viktig å få sjekket hele kroppen, Tiden strekker kanskje ikke til hos fastlegen og det kan være lett å glemme oppfølging av føflekker for både pasient og lege.
- Har dere oppdaget flere farlige føflekker med bruk av MoleMax så langt?
- Vi har oppdaget et par, og pasientene kom på grunn av den nye maskinen. Allikevel er denne maskinen best som en slags dokumentasjon for både pasient og lege, sier Li.
Han kan fortelle at det å ha vært solbrent ofte er en risikofaktor for føflekkreft, at store føflekker kan være potensielt farligere fordi de har flere celler og at de som har føflekkreft i familien gjerne bør sjekke seg hvert andre år.
Ved hjelp av den nye maskinen kan han lettere se nøyere på de føflekkene han lurer på og det er også enklere å rådføre seg med kolleger om han er usikker på en av føflekkene.
Dette bør du passe på:
Hva bør jeg passe på?
A. Asymmetri: Føflekker som er uregelmessige i form
B. Begrensing: Føflekker som har uregelmessig og uskarp avgrensing
C. Coulør: Føflekker med flere og ulike fargenyanser
D. Diameter: Føflekker over 6 mm i diameter
E. Endring: Føflekker som forandrer seg (blør, klør ,gjør vondt, hevelse)
Undersøkelsen anbefales spesielt til:
- deg med mange føflekker og lys hud
- deg med en eller flere familiemedlemmer som har hatt føflekkreft
- deg som tidligere har hatt føflekkreft
Dette syns vår testperson om undersøkelsen:
- Jeg har alltid hatt mange føflekker, og har egentlig ikke tenkt så mye på at de kan være farlige. Men det var interessant å høre spesialisten fortelle at til flere man har, til større sjanse er selvfølgelig at det kan være noe ondartet i en av dem. Samtidig fikk jeg en aha-opplevelse da jeg sa at jeg ikke solte meg. Det gjør jeg ikke i mitt hode. For meg er soling hengiven steking i timevis på stranden, men med soling menes det eksponering for sol, og med sommerens varme vær og ditto singlet og stroppekjolebruk er det klart at deler av kroppen har fått mye sol. For ikke å snakke om ansiktet og hals.

- I vår var flere sykehus, deriblant Rikshospitalet og Volvat, en del av Euromelanoma-prosjektet, som var en slags internasjonale føflekkreft dag. Alle som ønsket kunne melde seg på, og jeg var en av dem som ble undersøkt på Rikshospitalet. Det var interessant å se at føflekkscanneren som ble brukt ikke på noen måte erstattet legens undersøkelse. Den var helt lik den jeg gjorde på Rikshospitalet.
- Alle leger som jeg har snakket med om sjekk av føflekker opp gjennom, har påpekt at man bør sjekke seg hos samme lege fordi man trenger en nøyaktig historikk for å se om føflekkene utvikler seg i gal retning eller man har fått nye. Samtlige har påpekt at det er vanskelig å huske fra ett år til et annet, altså fra undersøkelse til undersøkelse. Følfekkscanneren er sådan en veldig god historieforteller, og den vil oppdage forandringer og nye føflekker fra en sjekk til neste. Samtidig ser jeg at den må være et bra verktøy for leger om de skulle være usikre på egne øyemål og målinger.
- Ikke minst ble jeg utrolig overrasket over hvor lite apparatet var. Jeg trodde de ville legge meg i noe liknende en MR-trommel, men scanneren er altså mindre enn et speilreflekskamera.
Pris for MoleMax hellkropps scanning er kr 2500,-