Hva er sunnest av polarbrød og grovbrød?

Dette er det du bør være oppmerksom på.

NORDMENN er et brødspisende folkeslag, og både polarbrød og tradisjonelle brød er populært.
Publisert

(SIDE2): Det er ingen hemmelighet at nordmenn er glad i brød, og det finnes mange ulike brødvarianter å velge mellom.

De siste årene har det også blitt populært med polarbrød og dette er et godt likt alternativ, kanskje særlig for småbarnsforeldre.

LES OGSÅ: - Mellommåltidene er fulle av sukker

Men er dette et greit valg i stedet for den tradisjonelle grove skiva?

LES OGSÅ: Side2 tester polarbrød

Gå for grovt

Svaret er at det ikke er noen forskjell. Forskjellen ligger i grovhetsgraden. Det har vært fokusert på at polarbrød inneholder mye sukker, men det kan grovbrød også gjøre.

Selv om et brød har en mørk farge trenger ikke det å bety at det er grovt. Fargen kan ganske enkelt skyldes mørk malt eller sirup for å øke holdbarheten eller for å gi brødet mer smak, informerer Opplysningskontoret for brød og korn på sine nettsider.

Med andre ord kan et grovt polarbrød være like bra som en skrive tradisjonell grovbrød.

Når det gjelder de ernæringsmessige forskjellene på brød, så forklarer daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, at man bør bruke Brødskalaen og Nøkkelhullsmerkingen  for å finne det sunneste alternativet.

LES OGSÅ: Q-Meieriene storsatser på gresk yoghurt med mindre sukker

TORUNN NORDBØ i Opplysningskontoret for brød og korn.

Det kan nemlig være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende.

- Kornprodukters ernæringsverdi avhenger av innholdet av fiber og fullkorn, sukker, salt og fett. Helsemyndighetene anbefaler at vi velger kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt, sier Torunn Nordbø til Side2.

- Brød og rundstykker merket «Grovt» eller «Ekstra grovt» på Brødskalaen inneholder mer en 50 prosent sammalt mel eller hele korn. Nøkkelhullsmerkede kornprodukter har mindre fett, sukker og natrium, forklarer hun.

Både polarbrød og tradisjonelt grovbrød kan derfor være en fin kilde til fiber og fullkorn, det viktigste er å velge de groveste variantene.

Sjekk dette i tillegg

I tillegg til å bruke Brødskalaen til å sammenligne ulike brødprodukter så er det også smart å sjekke grovhetsprosenten.

OPPDELINGEN i Brødskalaen.

Eksempelvis kan mange grove brød komme akkurat innenfor grensen til grovt, med for eksempel 51 prosent.

Det betyr at mange grove brød ikke er særlig mer grove enn et mellomgrovt brød.

For eksempel er kneippbrød et brød som kan ha store variasjoner i grovhetsprosent.

Kan brukes til så mangt

Men er det noen forskjeller på bruksområder mellom polarbrød versus tradisjonelt brød?

- Polarbrød er gjerne i porsjonsstørrelser og ligner på flate rundstykker. Mens tradisjonelle brød må skjæres opp i ønskede skiver, forteller lederen i Opplysningskontoret for brød og korn.

- Bruken av brød og polarbrød er det bare fantasien som setter grenser for, og de kan begge inngå både i tradisjonelle brødmåltider som frokost, lunsj og aftens, men også serveres som tilbehør til salater, supper og andre middagsretter.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));