Skjev arbeidsfordeling i hjemmet
Husarbeid senker livskvaliteten
Kvinner har dårligere livskvalitet enn menn fordi de bruker mer tid på husarbeid.
Vil du glede kona, bør du ta din del av husarbeidet og vaske underbuksene dine selv.
For dersom kvinnen bruker for mye tid på husarbeid enn mannen, får det negative konsekvenser for hennes psykiske velbefinnende.
Les også: Stresser seg syke
Sosiologen Katarina Boye ved Stockholms universitet har studert svenske par før og etter at de ble foreldre. Doktoravhandlingen viser at 40 prosent av velværeforskjellen mellom kjønnene skyldes at kvinnene gjør mer husarbeid.
Fire ganger mer
Svenske kvinner gjør i gjennomsnitt tre ganger så mye husarbeid som svenske menn, og er dermed på linje med nordmenn. Kvinnene arbeider oftere deltid, eller er hjemme på heltid for å passe på hjem og barn.
Verst er skjevfordelingen når begge parter jobber fullt. I parforhold der begge arbeider mer enn heltid, gjør kvinnen i gjennomsnitt fire ganger så mye husarbeid som mannen.
- Kvinner bruker mer tid på matlaging, innkjøp, rydding og vask enn menn allerede før det første barnet kommer. Foreldrerollen bidrar til at fordelingen blir enda mer ujevn. Det er kvinnen som tar på seg det ekstra husarbeidet som oppstår når man får barn. Blant menn er det bare de som har tatt ut foreldrepermisjon i mer enn en måned, som økte sin andel av husarbeidet, sier Katarina Boye i en pressemelding.
Les også: Pappa må tvinges hjem
Boyes avhandling viser også at kvinnene har det bedre desto mer tid de får bruke i yrket sitt. Sosiologen har analysert statistikk i svenske levekårsundersøkelser i fire år, som inkluderer 5000 personer årlig.
Norske kvinner bruker i gjennomsnitt tolv timer i uka på husarbeid. Mannen bruker bare fire timer, ifølge en omfattende undersøkelse publisert i 2007, av sosiologiprofessor Knud Knudsen ved universitetet i Stavanger og sosiologiprofessor Kari Wærness ved Universitetet i Bergen.
En jevnere fordeling av husarbeid fører ikke bare til at kvinner får bedre livskvalitet. Kjæresteforholdet blir også bedre, i alle fall sett fra kvinnenes synspunkt.
75 prosent av kvinnene som mener likestillingen i hjemmet er svært bra, er meget fornøyd med samlivet, viser den norske undersøkelsen Likestilling og livskvalitet 2007.
- Dersom likestilling innebærer at partene deler likt på husarbeid og/eller omsorg for barn, kan vi slå fast at menn og kvinner som lever likestilt, har det bedre på en rekke områder, skriver forskerne i rapporten.
Senk kravene
Professor Ulla-Britt Lilleaas påpeker at småbarnsmødre må senke kravene for å unngå å bli syke.
- Hvis man skal gjøre karriere, og samtidig ha barn, må kravene senkes. Kvinner må tenke gjennom hva de ikke trenger å gjøre. En mann sa til meg at han ikke skjønte hvorfor klærne må brettes og legges i skapet, når han skal bruke dem morgenen etter. Han har et poeng. Kanskje vi kvinner lager oss for mange oppgaver, har Lilleaas tidligere uttalt til klikk.no.
Les også: