hund som terapi
Derfor er det sunt for helsa å ha hund
Valpen Selma gir Maya Lindholm ubetinget kjærlighet, men også bedre fysisk og psykisk helse.
To nydelige øyne kikker forventningsfullt opp. Kroppen tripper og halen går som en hjulvisp.
I neste øyeblikk er det full fart gjennom det lille skogholtet. Så en rask tur nedom sandstranden for å dyppe snuten nysgjerrig i saltvannet.
Maya roper blidt, og vips er Selma tilbake og får massevis av ros og oppmerksomhet.
– Så bra, Selma, roser matmor Maya Lindholm, og gir den lodne valpen en godbit.
Les også: Lær barna ansvar for hunden
Det går mange av dem for tiden, fordi det er mye som skal læres og belønnes når en bare er 16 uker og helt ny i verden.
Valper lærer fort
– Valpetiden er travel, men helt fantastisk. Det er fascinerende hvor fort hun tar til seg ny lærdom så lenge jeg er konsekvent og positiv og kjærlig, sier Maya.
Som når hun skal lære seg å tisse ute og ikke inne, for eksempel.
– Vi jobber med det, og det har faktisk ikke vært så mange uhell. Trikset er å ta henne ut ofte, og alltid gjennom samme døren.
Nært samspill mellom hund og menneske
– Gleden og samspillet mellom hund og eier er vanskelig å beskrive, og det er en ubetinget kjærlighet som varmer langt inni hjerteroten, fortsetter 45-åringen.
For hvem andre blir fra seg av begeistring når en står opp om morgenen eller kommer hjem fra en tur på butikken?
– Den hengivenheten gjør at en blir veldig knyttet til hunden sin. Jeg merket i alle fall et enormt tomrom da min nesten åtte år gamle dvergschnauzere ble syk og døde i fjor sommer.
Men det gikk heldigvis ikke så mange månedene før den italienske vannhunden Selma kom i hus.
– Hun er en enorm berikelse i livet mitt. Barna er voksne og det er bare Selma og meg hjemme, og nå kan jeg kan ikke se for meg et liv uten hund.
Økt hundeinteresse
Hundeinteressen har skutt i været det siste året, og etterspørselen etter valper er enorm.
Oppdrettere melder om rekordlange ventelister, hundene selges for mangfoldige titusener av kroner, og forsikringsselskaper forteller også om økt pågang.
Les også: Derfor biter hunden
Siden det ikke finnes krav om å registrere hunden sin, finnes det ingen nøyaktig oversikt over hvor mange som finnes her i landet. Men Norsk Kennel Klub (NKK) antar at det er omlagt 560.000 hunder og at 1,2 millioner nordmenn har hund i husstanden, og antallet stiger.
– Det er stadig flere som oppdager hvor mye glede det er med hund, og flere har nok også blitt bevisst på både den fysiske og psykiske helsegevinsten, sier Kjetil Johansen i NKK.
Han sier at mange hundeeiere er langt mer fysisk aktive enn de ville være uten hund, og siden de må ut med hunden flere ganger om dagen, stimulerer det også til sosial omgang med andre mennesker.
Hund er bra for helsa
At hunden er en berikelse for både den fysiske og mentale helsen støttes også av bred forskning. Svenske forskere ved Uppsala Universitet, med veterinær Tove Fall i spissen, har avdekket at hundeeiere har lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer enn andre.
Hunden påvirker eierens livsstil og generelle velbehag i en positiv retning, og får dermed direkte innvirkning på helsen.
En annen forsker, psykolog Deborah Wells, har studert en rekke forskningsrapporter om fordeler ved å ha kjæledyr.
Hun skriver i britiske Journal of Health Psychology at hundeeierne har lavere blodtrykk og kolesterolnivå og generelt færre lidelser av både mindre alvorlige og mer alvorlig art, enn dem uten hund.
Godt for kropp og hode
Maya er ikke overrasket over forskningen. Hun har selv erfart hvor god innvirkningen hundene har på henne. Både fysisk og mentalt.
– Jeg har slitt en del med helseutfordringer og dagsformen svinger veldig. På de verste dagene har jeg mye smerter og det er vanskelig å komme opp av sengen, men siden jeg har hund så er jeg jo helt nødt til det.
Hun mener det er hundenes fortjeneste at hun ikke har behøvd å belaste helsevesenet mer enn høyst nødvendig, til tross for kroniske muskelplager.
– Jeg merker tydelig at kroppen fungerer best når jeg er fysisk aktiv. En må selvsagt ikke ha hund for å være ute i naturen, men jeg hadde i alle fall ikke klart å være såpass aktiv om ikke det hadde vært for Selma.
I tillegg hjelper hunden på det mentale plan, kanskje mer enn en tror, fortsetter hun.
– Det er jo dager hvor jeg ikke er opplagt, men da hjelper det å ha en hund som viser glede og som forventer at jeg tar henne med ut. Og uansett hvor tungt det er på forhånd, får jeg det alltid bedre med meg selv etter at jeg har vært ute med henne.
Ansvar for hund
Selv om Maya er overbevist om at hun holder seg friskere takket være hunden, advarer hun samtidig mot å skaffe seg hund bare for helsens skyld. Hun minner om arbeidet og ansvaret som følger med.
– Tenk godt gjennom livet ditt nå, men ikke minst hvordan du forventer at det blir fremover. Det er en stort ansvar å ha hund, og ikke minst veldig mye jobb, spesielt i starten. Men for meg er det verdt det. Hunden er et fullverdig familiemedlem som er med nesten over alt. Selma er en lykkepille på fire ben.