- Honning er ikke sunnere enn sukker

Det fins ingen argumenter for at honning er sunnere eller bedre for oss, sier dansk ernæringsekspert.

Det er ingen vesentlig ernæringsmessig forskjell på hvitt sukker og honning, ifølge dansk ernæringsekspert.
Det er ingen vesentlig ernæringsmessig forskjell på hvitt sukker og honning, ifølge dansk ernæringsekspert. Foto: (Foto: Colourbox)
Først publisert

(SIDE2): Adjunkt Preben Vestergaard Hansen ved Det Sundhedsfaglige Fakultet på Metropol, mener honning kan sidestilles med hvitt raffinert sukker.

Han mener at selv om honning stammer fra blomsternektar så er innholdet i vitaminer og mineraler i så små mengder at de nærmest er ubetydelige.

  - Det fins heller ingen ernæringsmessig forskjell, sier han til den danske avisen Politiken.

LES OGSÅ: Lege Berit Nordstrand:  - Jeg har tro på disse kjerringrådene

  - Ut fra et ernæringsmessig synspunkt er honning stort sett det samme som alminnelig hvitt sukker. Det fins altså ingen argumenter, for at honning skulle være sunnere eller bedre for oss, sier han.

LES OGSÅ: - Sukker er ingrediensen som gjør folk tjukke

Han forteller også at fordi honning er naturlig, så tror mange at det er bedre og sunnere, men hevder at det ikke stemmer.

 - Honning er definert som enkle sukkerarter av matmyndighetene og og sidestilles med hvitt sukker, som vi tilsetter matvarer og drikkevarer.

Avisen kommer også med et eksempel:

En kvinne skal ha 15 milligram jern daglig og hvis hun skal få det fra honning må hun spise 3,75 kilo honning. Eller 300 gram blåskjell.

 - I de mengder vi spiser honning, gir det ingen mening å snakke om innholdet av vitaminer og mineraler, legger han til.

LES OGSÅ: - Matvarene du bør ha i kostholdet ditt

 - De fleste spiser honning for at det skal smake søtt

Side2 har også sammenlignet honning med hvitt sukker tidligere og Side2-journalist og ernæringsfaglig rådgiver, Silje Bjørnstad mener du bør velge det du syns smaker best.

 - I praksis så er det snakk om at man bruker så små mengder av sukker og honning at det vil ha liten ernæringsmessig forskjell når det gjelder næringsstoffer. De fleste spiser jo honning og sukker for at det skal smake søtt, ikke for å få i seg næring, mener Bjørnstad.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Allikevel er det ikke slik at honning og hvitt sukker er helt like. Biokjemisk sett er det to ulike former for karbohydrater, der hvitt sukker består at sukrose, mens honning består av fruktose og glukose.

I kroppen, mener Vestergaard Hansen, at det ikke har noen betydning for blodsukkerstigningen om du spiser honning eller hvitt sukker. Kjemien i honning og hvitt sukker er grovtsagt den samme, mener han.

Honning hjelper ikke mot sykdom

Kalorimessig inneholder honning mindre kalorier per. 100 gram fordi honningen inneholder noe vann, forteller han.

 - Honning har en kraftigere søthet og man vil kunne bruke litt mindre honning enn hvitt sukker og spare noen kalorier, men vi snakker generelt om små mengder uansett, sier han til avisen.

Men hva med honningens «helbredende» effekt? Enkelte mener den har sårhelende og antiseptiske egenskaper og mange bruker honning når de er forkjølet.

 - Honning, planter og urter har tradisjonelt vært brukt som legemidler og blitt tillagt overnaturlige krefter. Noe av dette henger nok fortsatt igjen, men selve honningen i teen hjelper ikke mot sykdom, slår Vestgaard Hansen fast.