Helseministeren: Kvinner skal få beskjed hvis celleprøvene deres feiltolkes

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil kreve at kvinner som får feiltolket celleprøver, skal få beskjed. I dag er det ikke noe pålegg om dette.

En fjerdedel av alle kvinner som fikk påvist livmorhalskreft i Norge har fått beskjed om at forrige celleprøve var normal. Nå skal kvinner få beskjed dersom celleprøvene deres feiltolkes. 
En fjerdedel av alle kvinner som fikk påvist livmorhalskreft i Norge har fått beskjed om at forrige celleprøve var normal. Nå skal kvinner få beskjed dersom celleprøvene deres feiltolkes.  Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Publisert

Hvert år får rundt 300 kvinner livmorhalskreft i Norge. Rundt en firedel av disse har fått beskjed om at forrige celleprøve var normal, skriver TV 2

Dersom sykehusene finner ut at de har feiltolket slike celleprøver, gir ikke Kreftregisteret kvinnene informasjon om det. Heller ikke sykehusene er pålagt å gi beskjed om å gjøre det. Helseministeren mener dette ikke holder.

Les også: 34.000 flere har testet seg for celleforandringer etter #sjekkdeg-kampanjen

– Kvinnene skal få beskjed. Og derfor kommer jeg, i det reviderte oppdragsdokumentet jeg sender til sykehusene i juni, til å gi beskjed om at det skal gjøres. Hvis det har skjedd en feil med deg i helsetjenesten, så skal du få vite det, sier Høie.

Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

De siste fem årene har 18 kvinner søkt om erstatning etter feiltolkede prøver. I omtrent samme tidsrom har 350 kvinner har fått kreft etter «normale» celleprøver. I gjennomsnitt fikk hver av de 18 kvinnene 2 millioner kroner hver i erstatning.

– Norske pasienter har stor aksept for at det skjer feil i helsetjenesten, men de har ikke aksept for at de ikke får beskjed, og det er det viktig å rydde opp i, sier Høie.

Les også: Over 62.000 unge kvinner har tatt HPV-vaksinen etter at den ble gratis

Og denne: Kreftforeningen: For få unge kvinner tar celleprøve

(©NTB)

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2017.

Les også