Sommerplager
Slik unngår du sommerplagene
Dette lindrer når det svir, brenner og klør.
Nå er den lyse, varme årstiden her, og du har kanskje tenkt å nyte den til fulle?
Da gjelder det å unngå å bli brent, bitt eller syk ... Men er uhellet først ute, er det hjelp å få!
Sommeren er mer enn varme, lange solskinnsdager. Med på kjøpet må vi ta alt som stikker, svir, biter, hugger og brenner.
Turistdiaré
De aller fleste nordmenn som reiser til sydligere strøk, reiser til middelhavsland som Spania, Italia og Hellas. Her er det relativt få som blir syke med turistdiaré. I Tyrkia, India, Mexico, Egypt og andre land i Nord-Afrika er risikoen langt høyere.
- Det er viktig å drikke rikelig. I 90 prosent av tilfellene går diaréen over av seg selv i løpet av mindre enn én uke. Et fåtall blir syke så lenge at de trenger lege, sier lege Kjell Vaage.
Slik holder du deg frisk i sommer
Det er lurt å ha med et reiseapotek i beredskap som er tilpasset reisemål og reisefølge.
Et reiseapotek bør inneholde et utvalg av utstyr og legemidler for å kunne gi førstehjelp og behandle små sår og vanlige plager. Husk at barn kan trenge andre legemiddelformer og styrker enn voksne.
Her er farmasøyt Gunhild Kile Sandviks forslag til et basisutvalg:
Sårrenseservietter, diverse plaster/selvheftende bandasjer i ulike størrelser, kjølende gel til brannsår, saltvann til øyeskylling, sårvask eller lignende, desinfiserende våtservietter, gnagsårplaster, smertestillende og febernedsettende tabletter for voksne og større barn.
Gnagsår og blemmer
Skal du på fjelltur, unngå grove sokker nærmest huden; bruk heller en tynn strømpe under, sier farmasøyt Gunhild Kile Sandvik.
Bruk anti-gnagsårstift eller silketape på huden der sko eller lignende kan gnisse.
Ved lengre turer kan det være lurt å legge på gnagsårplaster med en gang for å forebygge.
- Dersom huden er blitt rød, eller det har gått hull på et gnagsår, kan du legge på et gnagsårplaster og la det sitte på til det faller av, sier Gunhild Kile Sandvik.
Ikke fjern huden
- Vannblemme kommer av friksjon og brannskader. Hvis blemmen er smertefull og væskefylt, kan du tømme den, men ikke ta av den «løse» huden, sier lege Kjell Vaage.
Vask hendene og blemmen med varmt vann og såpe.
Rengjør så blemmen med desinfiserende middel. Steriliser en nål og stikk flere hull på kanten av blemmen.
Da vil væsken renne ut, og du beholder den overliggende huden.
Smør på antiseptisk salve, som for eksempel Brulidin, og dekk til med bandasje.
Brannskade fra grillen
- Hvert år er grillen sterkt medvirkende til brannskader, sier Kjell Vaage.
Hvis ulykken er ute, vil nedkjøling med rennende vann, ca. 15 grader i 20-30 minutter, hindre utvidelse av brannskaden.
Flere av hudcellene er allerede døde, men avkjølingen hjelper med å begrense skaden for hudcellene rundt brannsåret der det fortsatt ligger varmeenergi.
Men pass på at du ikke har for kaldt vann. Du risikerer å gi pasienten frostskader i tillegg.
Nedkjølingen har best effekt om den kommer i gang innen 20 minutter etter at brannskaden oppsto.
- Hvis du ikke har tilgang på kaldt vann, kan du bruke Sanoflex burngel brannkompress eller branngelé. Hvis området som er forbrent, er større enn en håndflate, bør avkjølingen fortsette til du får tak i kyndig hjelp, sier farmasøyt Kile Sandvik.
Etter avkjøling kan du dekke det skadede området med en steril kompress eller bandasje, som ikke fester seg i såret. Dette kan også lindre smerte. Ved førstegradsforbrenning vil huden bli helt bra i løpet av få dager. Vurder alltid skadestedet etter ett døgn. Hvis skaden er blitt verre, kan det være aktuelt å kontakte lege.
- Kjemiske brannskader må skylles med rikelige mengder vann, sier doktor Kjell Vaage.
Fjern klær og smykker som er blitt forurenset med kjemikaliet. Vurder å bruke en lotion, for eksempel med aloe vera, for å hindre at huden tørker ut og for å mykgjøre huden.
Dekk til det forbrente området med en tørr, steril bandasje eller et rent tøystykke.
Rens såret igjen i flere minutter dersom den skadede klager over tiltagende brenning etter den første skyllingen.
Solbrenthet
Når du blir solbrent, er huden faktisk som navnet sier; brannskadet etter soling.
Det viktigste er å holde deg unna solen i noen dager. Har du blitt solbrent, og skal oppholde deg utendørs må du for all del holde deg i skyggen og bruke høy solfaktor.
Dekk til med klær, bruk høy solfaktor eller hold deg i skyggen. I den akutte fasen kan du lindre ved å kjøle ned huden. Legg gjerne på kalde omslag, for eksempel våte håndklær. En kjølig dusj, kjølende kremer, aftersun eller aloe vera kan også lindre.
- Salve eller krem med hydrokortison kan dempe betennelsesreaksjonen i huden og lindre smerte og kløe. Lokalbedøvende salve eller liniment med Xylocain demper også smerte og kløe. Begge disse midlene kan kjøpes uten resept. Er smertene store, kan du eventuelt bruke smertestillende midler, sier farmasøyt Gunhild Kile Sandvik.
Solbriller
Ikke glem å passe på øynene også!
- Du kan faktisk bli solbrent på øynene. Når øyet utsettes for altfor mye sollys, kan du få sår på hornhinnen. Den har heldigvis evne til å reparere seg selv. Snøblindhet forekommer oftest i lett overskyet vær på fjellet om vinteren, men kan også forekomme om sommeren, forteller farmasøyten.
Som ved annen solbrenthet, kjenner man ofte lite mens solstrålingen pågår.
Symptomene kommer gjerne etter fire-tolv timer.
- Risikoen øker når du over lengre tid ikke bruker solbriller i sterk sol, forteller doktor Kjell Vaage.
Et mørkt rom og en fuktig klut over øyelokkene lindrer.
Du kan også bruke smertestillende medisin (paracetamol) for å lindre smertene.
Feriemage
- Ferien kan bli ødelagt av dårlig mage. Husk at de viktigste smittekildene er vann, salater, rå grønnsaker, rå sjømat og frukt som ikke er skrelt. Å kjøpe vann på flaske er trygt. Hvis du ikke får tak i det, må du rense vannet ved å koke det, sier doktor Vaage.
Noe av det viktigste du gjør for å holde deg frisk i ferien, er å sørge for god håndhygiene gjennom hele dagen.
- Vask hendene før hvert måltid. Ved mangel på såpe og vann, anbefales bruk av desinfiserende midler for å fjerne bakterier og virus, sier farmasøyt Sandvik.
Feriemage, eller turistdiaré, er en akutt diarésykdom som skyldes smitte fra forurenset mat og vann. Det kan dreie seg om bakterier, virus eller parasitter, ifølge Vaage.
Sykdommen går vanligvis over av seg selv i løpet av mindre enn fem døgn. Vanlige symptomer er fire-fem løse avføringer pr. dag, mageknip, kvalme og eventuelt feber. Omtrent ¼ av pasientene blir så dårlige at de må holde sengen.
Hele 95 prosent av sykdomstilfellene blant nordmenn på ferie i utlandet har tilknytning til matsmittesykdommer, som salmonella eller kampylobakter.
Forholdsregler
Farmasøyten har følgende råd for å unngå magetrøbbel:
- Unngå ferske melkeprodukter hvis melken ikke er pasteurisert.
- Ikke spis kjøtt, fisk, skalldyr eller fjærkre som ikke er gjennomstekt eller ordentlig kokt.
- Drikk vann på flaske, som du ser blir åpnet. Si alltid nei til isbiter.
- Spis kun rå grønnsaker og frukt som er skrelt eller er blitt vasket i rent vann.
- Et daglig inntak av melkesyrebakterier, tatt før og under oppholdet i utlandet, balanserer magen og kan forebygge løs mage.
Blir du dårlig i magen, er det viktigste å erstatte væsketap.
GEM-pulver eller Resorb brusetabletter blandes i rent vann og inneholder salter og sukker i riktig mengde. Du kan også blande halvt om halvt med mineralvann og eplemost, sier Sandvik.
Eller du kan lage doktor Waages egen superdrikk ved stort væsketap: ½ ts (2,5 ml) bordsalt, 3 ss (45 ml) sukker i én liter vann.
Imodium og Loperamid har en stoppende effekt ved diaré og kan være praktisk for eksempel under reise, eller hvis væsketapet er stort. Les pakningsvedlegget nøye, råder farmasøyten.
- Det er viktig å drikke rikelig, og det kan være nyttig å ta til seg godt med salte «snacks». I 90 prosent av tilfellene går diareen over av seg selv i løpet av mindre enn én uke. Et fåtall blir syke så lenge at de trenger lege, sier lege Kjell Vaage.
Sommerforkjølelsen
Sommerforkjølelse er ikke et medisinsk begrep. Forkjølelse er en virussykdom som kan forekomme sommer som vinter. En forkjølelse kan likevel for noen henge i lenger på sommeren enn i de mer kjølige månedene.
Mye reising og omgang med nye mennesker på sommeren, kan gi immunforsvaret et lite sjokk i møtet med nye virusvarianter vi ellers ikke ville støtt på.Forkjølelse smitter i form av dråpesmitte, og er svært smittsom.
Sommerforkjølelser gir de samme symptomer som forkjølelse på vinteren.
Det er lite du kan gjøre når du først er blitt smittet, annet enn å ta det med ro noen dager og lindre med for eksempel sterke sugetabletter, nesespray og smertestillende og febernedsettende tabletter.
Allergi eller forkjølelse?
- Men det er mange som tror de er forkjølet, mens de i virkeligheten har pollenallergi. Det er noen viktige forskjeller som det er nyttig å kjenne, forteller farmasøyt Gunhild Kile Sandvik.
Sommerforkjølelsen kjennetegnes av:
- En forkjølelse varer vanligvis fire-fem dager, allergien varer lenger.
- Er du forkjølet, nyser du som regel ett eller to nys om gangen.
- Er du allergisk, kommer nysene i serier.
- Rennende nese er typisk for både forkjølelse og allergi. Men der allergikeren har en klar og vannete snue, sliter den som er forkjølet, med et mer slimete og tyktflytende snørr.
Brennmaneter
Får du nærkontakt med brennmaneter, kjenner du det med én gang. Hvor lenge det gjør vondt, varierer, men det verste har gitt seg etter en halv time.
- Smerten etterfølges gjerne av kløe. Hevelsen går vanligvis tilbake i løpet av noen timer. Det kan bli blemmer i hevelsene. Noen ganger kan man se merker på huden i flere uker til måneder etterpå. De norske brennmanetene er ikke farlige, men i varme strøk kan det forekomme flere livsfarlige varianter. «Portugisisk krigsskip» er en av de virkelig farlige, sier doktor Vaage.
Noen år kan det bli ekstremt mange maneter. Dette inntreffer med noen års mellomrom. I Norge har vi bare maneter som svir og gir midlertidig utslett. Allergier og hyperreaksjoner forekommer, men sjeldent.
Varmt vann hjelper
Alle rester av brennmaneten må fjernes fra huden. Unngå å gni eller skrubbe på brenntrådene, det frigir mer giftstoffer.
- Til tross for at trådene er revet løs fra selve brennmaneten, fortsetter de å ha en brennende effekt, forteller farmasøyt Gunhild Kile Sandvik.
- Det kan være lurt å bruke en pinsett eller hansker når trådene fjernes. Trådene er lettere å fjerne om det brente hudområdet legges i eller skylles med sjøvann. Unngå ferskvann fordi dette kan utløse mer gift fra neslecellene, forteller hun. Når brenntrådene er fjernet, er det på tide med ferskvann.
Senk den kroppsdelen som er brent, i varmt vann (40-45 grader) i inntil 20 minutter for å inaktivere giften. Test temperaturen med en frisk kroppsdel for å unngå at huden skåldes.
- Lokalbedøvende salve eller krem med lidokain forverrer plagene dersom det fortsatt finnes manet-tråder på huden, men kan lindre smerten effektivt når alle trådene er fjernet. Kortisonholdige kremer kan lindre kløe og allergisk reaksjon. Hvis det blir sår eller tegn på infeksjon, bør du ikke bruke noen av disse medikamentene, sier farmasøyten.
- Har du ikke egnet salve eller krem for hånden, kan du dempe svien ved å legge et håndkle dynket i kaldt sjøvann over de brente områdene, sier doktor Vaage.
Dersom du har fått brenntråder i øynene, bør du kontakte lege. Skyll med rennende, lunkent vann, råder Sandvik.
- Hvis det gjør veldig vondt, kan du lindre smerten ved å ta tabletter med paracetamol eller et betennelsesdempende middel som for eksempel Ibux, Naproxen, Brufen eller Voltaren. Allergimedisin eller kortison hjelper hvis du får en allergisk reaksjon og kløe, sier doktor Vaage.
Flått
- Flåttbitt etterlater seg normalt bare et lite, rødt merke, som er helt ufarlig. Kun når flåtten selv er smittet av bakterier eller virus, kan den overføre sykdom til mennesker ved bitt, sier lege Kjell Vaage.
Flåtten er i aktivitet fra april til november, og hvis du i denne perioden oppholder deg i Agder-fylkene eller enkelte steder langs kysten på Vestlandet og i Trøndelag, bør du dekke deg til med lange bukser og støvler.
Flåtten trives best i gress og i små busker.
Unngå lyng, kratt og langt gress. Bruk stien. Flåttmidler på hud og klær reduserer antall flått som fester seg.
Kontroll av hud, spesielt hos barn, er viktig. Sjekk også klærne, både på retten og vrangen. Dusjing hjelper for å skylle bort flått som ikke har festet seg.
Rød ring
Rød ring i huden rundt bittstedet er et sikkert tegn på borreliose. Da må du oppsøke lege/legevakt. Utslettet kalles erythema migrans (EM) og oppstår fra tre til 30 dager etter flåttkontakt.
Andre tegn på borreliasmitte er influensasymptomer uten luftveissymptomer. I stedet kan du bli slapp, få feber, hodepine og diffuse muskelsmerter.
Slik fjerner du flått
Flåtten fjernes ved å trekke den rett ut ved hjelp av pinsett eller med fingrene. Det betyr ingenting om litt av flåtten sitter igjen i huden. Husk at flått som fjernes før det er gått 24 timer, normalt ikke får sprøytet fra seg giften.
- Husk å sjekke dyrene dine for flått. Hunder, katter og hester kan bli smittet med flått, og de kan vandre fra pelsen deres over til oss mennesker, sier Vaage.
Dersom du blir bitt, er det likevel sjelden at det utvikler seg til sykdom. Bare ett av 50 flåttbitt fører til sykdom. Han forklarer også at etter at flåtten er fjernet, vil det som regel være en liten, rød flekk på stedet med en gang, eventuelt med en liten rød sone rundt, slik som ved insektstikk.
- Dette er helt normalt og ufarlig, sier Vaage. Han oppfordrer likevel alle til å følge med.
- Hvis det én-to uker etter stikket dannes en rød sone som gradvis utvider seg, er det sannsynlig at du er smittet med Borrelia-bakterien. Denne sonen kan bli 10-15 centimeter i diameter, eller enda større. Det er heller ikke uvanlig å få feber og hovne lymfeknuter i nærheten av stikket. Dersom det skjer, kontakt lege for å få effektiv behandling med penicillin. I dag har vi vaksine, ikke mot Borrelia-bakterien, men mot det mer sjeldne TBE-virus, skogflåttencefalitt, og derfor har det ikke vært vanlig å anbefale vaksinen. Men de siste årene har forekomsten vært såpass økende i mange kystkommuner og tilstøtende geografiske områder at Folkehelseinstituttet anbefaler at personer som ferdes mye i kjente flåttområder, bør vurdere å ta TBE-vaksinen hvis de er blitt bitt ofte.