Underlivshelse:

Derfor bør kvinner droppe trusen

Det er ikke bare herlig forbudt å gå uten truse, det kan også ha mange andre fordeler. Sjekk dette.

TRUSEPAUSE: - For meg er det innlysende at trange, syntetiske truser vil være uheldig for miljøet i skrittet, sier gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer Peer Høvik.
TRUSEPAUSE: - For meg er det innlysende at trange, syntetiske truser vil være uheldig for miljøet i skrittet, sier gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer Peer Høvik. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Først publisert Sist oppdatert


Mange kvinner, inkludert meg selv, kan oppleve å bli irriterte nedentil som følge av trange eller kanskje særlig syntetiske truser.

Heldigvis er det mye som tyder på at man kan få det mer bekvemt med enkle grep.

Som for eksempel å gi underlivet en trusepause.

Et «truseeksperiment»

Journalisten erfarte dette selv gjennom et delvis ufrivillig truseeksperiment.

En vaskemaskin som stod og et anfall av latskap førte til at jeg gikk truseløs i to dager gjennom hovedstadens gater.

I starten var det både uvant og litt ubehagelig. Underlivet syntes å reagere litt på omstillingen ved å oppleves både uvanlig fuktig og irritert.

I tillegg føltes det mildt sagt litt forbudt å gå uten truse, og det attpå til i sommerskjørt.

Men så, etter noen timer i det fri, begynte det å skje noe der nede.

Rettere sagt, jeg innså plutselig at jeg ikke «kjente» kjønnsorganet mitt lenger. Som om en fuktig, lett sitrende blomst hadde lukket seg og falt til ro.

Les også: Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg

FASITEN: Det beste er enten ingen truse, tynn ull, silke eller bomull, mener gynekolog
FASITEN: Det beste er enten ingen truse, tynn ull, silke eller bomull, mener gynekolog Foto: Getty Images

Uheldig for miljøet i skrittet

Dette måtte tas videre til noen av landets fremste gynekologer, for kanskje er det så enkelt noen ganger, som å gi underlivet sitt en real trusepause?

– Du har jo selv erfart fasiten! For meg er det innlysende at trange, syntetiske truser vil være uheldig for miljøet i skrittet. Så enten ingen truse, tynn ull, silke eller bomull.

Det sier gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer Peer Høvik.

– Jeg er helt enig! Unngå tette truser av syntetisk materiale og ligg uten truse om natten, om ikke gå uten på dagtid, sier gynekolog og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, Pia Sillanpää, som driver egen praksis som gynekolog på Skarnes.

Har du mensen, må du selvsagt vurdere trusebruken litt annerledes.

Les også: (+) Alle våre erotiske noveller

Balanserte bakterier

SVETT: Både varme, fukt og svette bidrar til et annet miljø i skrittet. Trangt og tett undertøy er en av flere ting som kan bidra til dette.
SVETT: Både varme, fukt og svette bidrar til et annet miljø i skrittet. Trangt og tett undertøy er en av flere ting som kan bidra til dette. Foto: Getty Images.

Gynekologene råder kvinner til å tenke litt på undertøyet, men påpeker også at det ikke er gjort noen vitenskapelige undersøkelser som kan gi belegg for noe som helst når det gjelder trusematerialer.

– Det som imidlertid er godt studert, er at vi omgir oss med myriader av bakterier- på huden, i munnen, i tarmen, i skjeden, overalt. Sammensetningen av disse bakteriene kan variere fra tid til annen og fra person til person.

Det sier professor i gynekologi ved Universitetet i Oslo, Britt-Ingjerd Nesheim.

Hun forteller videre at det å være i balanse med bakteriene er helt nødvendig for at vi skal overleve.

Ubalanse kan gi uhelse og da kan det selvsagt tenkes at materialet i en tett truse kan bety noe for bakteriefloraen i underlivet, sier hun.

Både varme, fukt og svette bidrar til et annet miljø i skrittet, og Nesheim tror en viktig kilde til irritasjon av huden i denne sammenhengen er fuktigheten.

Les også(+): Min hemmelige elsker er sønnen til venninnen min

Fukt og sopp

Høvik forteller at mange syntetiske materialer er lite «pustende».

– Syntetisk undertøy medfører gjerne kroppslukt og svette etter kort tids bruk. Derimot slipper ull, silke og bomull fuktighet lettere gjennom, noe som gjør at huden under tøyet også blir kvitt fuktigheten, sier han.

– Skjer ikke dette, vil det bli et annet «klima» i skrittet. Dette kan medføre infeksjoner, for eksempel av mikrober som bakterier og sopp som kan gi betennelse eller andre hudreaksjoner, forklarer han.

Når det gjelder soppinfeksjoner er disse svært vanlige hos kvinner i alle aldre, men det vanligste er at sopp ikke har noen spesiell årsak.

– Det man likevel vet, er at infeksjonene som oftest oppstår hvis likevekten i den vanlige bakteriefloraen i skjeden forstyrres. Da får sopporganismen gode vekstbetingelser, sier Høvik.

De viktigste forebyggende rådene er å unngå overdreven renslighet og underklær som gir et dårlig underlivsklima.

Siden sopp er en del av normalfloraen, behandles infeksjonen ved symptomer.

Les også: Visste du dette om underlivet ditt?

Andre årsaker

I tillegg til fuktighet i skrittet ved svette (tettsittende plagg, trening) eller det å gå lenge med vått badetøy, nevner Høvik årsaker som pågående eller nylig gjennomgått antibiotikakur, svangerskap, diabetes, overvekt, nedsatt infeksjonsforsvar eller immunitet i forbindelse med soppinfeksjoner.

Men det er ikke bare soppinfeksjoner som kan oppstå når balansen i den vanlige bakteriefloraen i skjeden forstyrres.

– Jeg mener at også forskjellige hudbakterier vil kunne påvirke klimaet og floraen i skjeden, uten at jeg kan nevne noen spesielle. Det er fordi det finnes så mange mikrober som normalt finnes på og i huden, fortsetter han.

Det er ved plager derfor viktig å oppsøke lege, som med enkle prøver kan fastslå type av infeksjon.

– Legen kan i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse ta prøve fra utfloden og se etter sopp med mikroskop. Han vil også kunne undersøke om plagene skyldes andre mikrober ved å sende prøve av utfloden til dyrkning, avslutter Høvik.

NB: Saken er gjennomgått og sjekket med kildene i juni, 2021.

Apotekets tips for å forebygge irritasjon, ubalanse og kløe i underlivet:

  • Unngå å vaske underlivet mer enn én gang daglig, og vask aldri opp i skjeden. Bruk gjerne underlivsvask med lav pH eller bare rent vann.
  • Melkesyreprodukter (Lactal vaginalgel, Lactal Balance vagitorier eller Vivag vaginalkapsler) kan bidra til å gjenopprette bakteriebalansen i underlivet, og kan forsøkes.
  • Det er uklart hvorvidt bind eller tampong er å foretrekke under menstruasjon hvis man er plaget av gjentatte soppinfeksjoner. Det kan derfor være lurt å prøve seg fram. Tamponger med melkesyrebakterier (Ellen) kan bidra til å gjenopprette bakteriebalansen i underlivet.
  • Bruk glidekrem hvis samleie medfører såre slimhinner.
  • Unngå tettsittende undertøy av syntetisk materiale, stringtruser og trange bukser. Bruk bomullsundertøy som du kokvasker.

Kilde: Apotek 1