Har du et konstant søtsug? Det kan ha en genetisk forklaring
Ny forskning viser til at enkelte kan mangle hormoner, som igjen styrer søtsuget.
Klarer du ikke å slutte å spise godteri før skåla er tømt?
Det kan være en naturlig forklaring på det!
Ny dansk forskning viser at en av årsakene til søtsuget ligger i leveren. Leveren produserer et hormon, som blant annet regulerer trangen til søtsaker, skriver forskning.no.
- Kan være mulig å regulere appetitten
Hormonet heter FGF21 og den nye forskningen viser at de som har en bestemt variant av det genet som lager FGF21, har 20 prosent høyere sannsynlighet for å spise søtsaker.
Studien er gjennomført av Niels Grarup og Matthew Gillum fra Biomedisinsk Institutt ved Københavns Universitet, og er nettopp offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Cell Metabolism.
Flere andre har fått øynene opp for den nye forskningen.
- Studien har en interessant vinkling, mener professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet i Danmark, Niels Jessen.
Han mener også at det er mulig å regulere appetitten ved hjelp av søtsug-hormonet, skriver forskning.no i sin artikkel, som er oversatt fra Videnskap.dk.
- Vi kan prøve å gi folk dette hormonet og undersøker om det gjør noe med appetitten.
- Forteller trolig at hjernen at kroppen trenger sukker
Hormonet det er snakk om, blir skilt ut i leveren og har flere roller i kroppen vår. Som fosterutvikling, cellevekst, reparasjon av vev, svulstvekst og appetittregulering.
FGF21 forteller trolig hjernen at kroppen trenger sukker. De som er glad i sukker kan ha en bestemt variant av det genet som lager FGF21.Og personer med denne varianten av genet har også et høyere inntak av sukker, ifølge studien.
- Kan ha annen likevekt i nivået av hormonet
Resultatet av studien viste at personer uten særlig søtsug hadde et 50 prosent høyere innhold av FGF21 i blodet under faste.
Utviklingen i FGF21 var lik blant deltakerne etter at de hadde drukket sukkervann.
- Det peker på at folk med søtsug har en annen likevekt i nivået av FGF21, sa Grarup.
Allikevel kreves flere og større studier før man kan konkludere med en sammenheng.
Se vår sjokoladetest her:
Denne saken ble første gang publisert 28/05 2017.