Forskning: Fullkorn og umettet fett er sunnere enn mettet fett

Forskere mener umettet fett og grove kornprodukter reduserer risikoen for å utvikle hjertesykdom.

GROVE BRØD- OG KORNPRODUKTER kan være gunstig for å redusere risiko av hjerteproblemer, ifølge ny forskning.
Publisert

(SIDE2): Det er mange meninger om kosthold og ernæring. Og når både forskningsstudier og ernæringsprofessorer kommer med ulike svar om hva som er «det sunneste kostholdet», så er det fort gjort å bli forvirret.

Kohortstudie

Helsedirektoratet anbefaler blant annet å begrense inntaket av mettet fett og å spise grove kornprodukter som bidrar med fullkorn.

Nå har et blitt publisert en ny studie som også tyder på at dette er gode kostråd, i alle fall i forhold til å utvikle hjertesykdom.

130.000 menn og kvinner har deltatt i studien der deltakerne har svart på spørsmål om kostholdet sitt hvert fjerde år fra 1980-tallet og 24-30 år fremover.

Forskere fra York University har deretter sammenlignet opplysningene med informasjon om hjertesykdom og hjertedød hos deltakerne, ifølge forskning.no.

Sukker og hvitt mel øker risikoen for hjerteproblemer

«Resultatene viste en signifikant assosiasjon mellom et høyere inntak av umettede fettsyrer og karbohydrater fra fullkornsprodukter, og redusert risiko for å utvikle hjertesykdom», hevder forskerne. 

Raffinerte karbohydrater som for eksempel sukker, hvit ris og hvitt mel var derimot forbundet med høyere risiko for hjertesykdom, skriver forskning.no. 

«Våre funn indikerer at umettet fett, særlig flerumettet fett, og/eller karbohydrater av høy kvalitet kan brukes for å erstatte mettet fett i maten for å redusere risikoen for hjertesykdom», er konklusjonen til forskerne.

Men...

Til tross for at det var en stor deltakergruppe med i forskningen, så er det også flere svakheter i studien som man skal være oppmerksom på.

Forskning.no skriver at forskerne har tatt hensyn til flere viktige faktorer som kan være med på å påvirke resultatet, for eksempel røyking, kroppsmasseindeks og fysisk aktivitet, men at spørreskjemaer kan inneholde mye feilrapportering.

I tillegg var studiedeltakerne helsepersonell og dermed en gruppe mennesker som ikke nødvendigvis representerer hele befolkningen.