Sykefravær

Noen ganger er det greit å ta en paracet og gå på jobben

Men ikke alltid. Her er legenes råd.

SYK: Det er ikke alltid det er verken til ditt eller andres beste at du kommer på jobb.
SYK: Det er ikke alltid det er verken til ditt eller andres beste at du kommer på jobb. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

Når feberen kommer snikende, hodet verker, halsen er sår og kroppen føles mørbanket, er det få steder som virker så forlokkende som den gode varme sengen.

Vissheten om at arbeidsoppgavene tårner seg opp på jobben og at kollegene må ta seg av det du ikke får gjort, gjør likevel at mange av oss sleper oss ut av sengen og på jobb.

Noen ganger bør du nok likevel gi deg selv og kroppen litt tid og ro til å bli seg selv igjen.

Sykefravær

- Jeg mener at det er greit å være hjemme fra jobben hvis du har feber, men utover det må du selv føle på formen, sier Siri Helene Hauge.

Hun er overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

- Hvis du er veldig sliten og syk, kan kroppen ha godt av hvile. Har du derimot for eksempel en lettere forkjølelse, blir du neppe raskere frisk av å være hjemme, sier hun.

Hvorvidt det er greit å ta en febernedsettende tablett og gå på jobben til tross for sykdom, har ikke Hauge noe enkelt svar på.

- Dette må nesten den enkelte vurdere selv, men husk at det er viktig både å ta hensyn til kroppen og å unngå å smitte andre. Spesielt viktig er dette for helsepersonell og personer som jobber med mat, sier hun.

Har du feber?

Professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus, Dag Kvale, forteller at det særlig er tre momenter som bør legges til grunn når du vurderer om du bør være hjemme fra jobben på grunn av sykdom.

Tegn på at du bør bli hjemme

  • Du har feber over 38 grader
  • Du har nedsatt allmenntilstand
  • Det har symptomer på influensa og vet at sykdommen går i familien eller på jobben
  • Du har omgangssyke
  • Du må øke paracetdosen for å komme deg på jobb

Kilde: Professor og overlege Dag Kvale

- Den første er feber. Er målt temperatur 38 grader eller høyere, er dette et objektivt tegn på kraftig betennelse og kroppens signal om at du bør ta det roligere. Videre bør du vurdere hvorvidt allmenntilstanden er redusert, sier han.

Ved de vanligste virusinfeksjonene kan du ha alt fra lett feber og lett redusert allmenntilstand til høy feber og sterkt nedsatt allmenntilstand. 

Greit med en paracet

- Et tegn på lett betennelse er at paracet eller betennelsesdempende medisiner gir veldig god og rask symptomlindring. Dette øker sannsynligheten for at det er en virusinfeksjon, sier Kvale.

Hvis du opplever at paraceten hjelper raskt, og du har lett arbeid, er det ifølge Kvale greit å prøve seg på jobb.

- Men hvis du må opp i dose og blir mer redusert, er det viktig å lytte til kroppen. Noen virus rammer mange organer, og da er det grunn til å oppføre seg som du er syk, sier han.

Smittsom influensa

Den tredje faktoren som spiller inn når du skal vurdere om du bør gå på jobb når du føler deg syk, er hvorvidt det er tegn som tyder på at du har fått influensa.

- Influensa er veldig smittsomt og noen blir temmelig syke. I slike tilfeller skal du derfor alltid bli hjemme, sier han.

Hvorvidt du blir fortere frisk eller ikke av å holde sengen et par dager, er det heller ikke ifølge Kvale så lett å si.

- Det er lite trolig at valget om å gå på jobb, bli hjemme eller tar en paracet påvirker immunforsvaret i særlig grad. Hvis du er mer preget, øker imidlertid sannsynligheten for å få komplikasjoner som bakterielle infeksjoner på toppen av den opprinnelige sykdommen. Spesielt utsatt for dette er du ved avkjøling eller anstrengelser, sier han.

God håndhygiene

Om det er omgangssyke som er på gang, bør du uansett holde deg unna arbeidsplassen inntil symptomene er borte.

Hvis du da i det hele tatt er i stand til å tenke på jobb der du flyr mellom doskålen og sengen.

- Det generelle rådet er at voksne kan vende tilbake til jobb når de kjenner seg friske, men sørg for god håndhygiene de første dagene etter at du er blitt frisk, har seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet Heidi Lange tidligere uttalt til klikk.no.

Unntaket er personer som håndterer mat i jobben eller arbeider i helseinstitusjoner.

De bør alltid vente to døgn etter opphør av oppkast og diaré.

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2017, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også