Overvekt går i arv
Fet av fete foreldre
Hvis foreldrene dine er overvektige, er det stor fare for at også du vil veie noen kilo for mye.
Overvekt og genetikk
Når vi snakker om overvekt og arv, skiller vi mellom monogene og polygene former for fedme.
40 prosent av overvekt har med polygen arv å gjøre. Her er det flere gener som til sammen øker risikoen for overvekt.
Ved monogen fedme er det mutasjon i et gen som fører til overvekt. Dette er svært sjeldent. I dag kjenner vi til fem gener hvor mutasjoner kan føre til monogen fedme hos mennesker. Den vanligste av disse er Melanokortin-4-reseptor (MC4R), som finnes hos ca. 5 prosent av voksne med BMI over 40 kg/m2 og barn som er kraftig overvektige før ti års alder.
De fire andre genene hvor mutasjoner kan gi fedme, er leptin, leptinreseptor, proopiomelanokortin (POMC) og prohormonkonvertase 1 (PC1). Alle sammen deltar i appetittreguleringen i hypothalamus.
Anleggene for fedme kan altså være forårsaket av en kompleks interaksjon mellom hundrevis av fedmeassosierte gener. Dette kan gi utslag i form av lavt hvilestoffskifte, lavt fettstoffskifte, økt preferanse for søt mat og en økt preferanse for å sitte i ro fremfor å være i bevegelse.
Noen har gener som gjør at de legger på seg lettere enn andre. Urettferdig, men sant! Dette kan gi utslag i lav forbrenning, økt søtsug og at man rett og slett er litt ekstra glad i å sitte i sofaen.
Ikke bare gener
Men at overvektige foreldre ofte får overvektige barn, skyldes ikke bare gener. Vi arver nemlig også vaner fra våre foreldre. Barn som vokser opp med foreldre som er overvektige på grunn av usunn mat og lite aktivitet, vil med stor sannsynlighet ende opp med en liknende livsstil. Og risikoen er da selvfølgelig stor for at også barnet blir overvektig.
Raske karbohydrater
Det er selvfølgelig ikke bare arv, men også miljøet rundt oss som gjør at flere og flere blir overvektige. Vi beveger oss for lite og har stor tilgang på kjapp og usunn mat. De fleste bruker lite tid på innkjøp og matlaging, og resultatet blir ofte ferdigmat full av fett og raske karbohydrater. Ingen god kombinasjon for dem med anlegg for å legge på seg.
Ikke gi opp!
At noen har gener som gjør at de legger på seg lettere enn andre, betyr ikke at de MÅ bli tjukke. Poenget er bare at disse menneskene må være ekstra flinke til å spise riktig og bevege seg nok. En sunn livsstil vil nemlig kunne forebygge overvekt, også hos dem som er genetisk disponert for å legge på seg.
Denne saken ble første gang publisert 25/06 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.