- Fermentert mat er gull for helsa

Nå skal det boble og gjære på kjøkkenet! Forfatter Gry Hammer har spist fermentert mat i seks år og har fått ny energi og bedre fordøyelse.

Blogger, forfatter og firebarnsmor Gry Hammer er aktuell med ny bok om fermentering.
Publisert

(SIDE2): Nå er det eldgamle konserveringstradisjoner det skal blåses liv i på kjøkkenet.

Trendy gjæring

Fermentert mat øker nemlig de gode bakteriene i tarmen og har vært trendy kost en stund allerede. 

Kanskje har du sett det på restaurantmenyer både her og der?

Fermentert kålsuppe, kimchi eller grønnkålchips i fermentert utgave?

Fermentert mat betyr egentlig at maten er modnet på riktig måte.

Mange restauranter har begynt å eksperimentere med eldgamle konserverings-metoder, og mat som bobler og gjærer er trendy som aldri før.

Mindre vanlig er det kanskje å fermentere maten hjemme på kjøkkenet i de mange hjem, og strengt tatt trenger vi kanskje ikke enda en tidkrevende, trendy og ny måte å lage maten på for å være sunne? Dessuten har vi jo kjøleskap?

 - For lite enzymrik mat

Forfatter, blogger og matentusiast Gry Hammer mener dog at fermentert mat har så mange helsefordeler at du nesten ikke kan la være å prøve ut noen av de smaksrike oppskriftene hennes.

Fermentering

Mikrobiologisk nedbryting av organisk materiale. Maten kan fermenteres i egne bakterier eller ved hjelp av starterkultur.

 - Fermentering er først og fremst en eldgammel konserveringsmetode fra en tid hvor vi ikke hadde hermetikk, fryser eller kjøleskap. Under gjæringsprosessen konserveres maten, den brytes delvis ned og blir dermed lettere å fordøye- også fordi denne maten og drikken tilfører tarmen gode bakterier og organiske syrer. I tillegg dannes ofte nye næringsstoffer, slik at maten blir mer næringsrik, ifølge Gry Hammer.

 - Man må ingenting, men det er et faktum at de fleste får i seg for lite levende, naturlig og enzymrik mat i dag, sammenlignet med tidligere. Vi har færre bakteriekolonier i tarmen og all forskning viser at jo flere bakteriestammer du har i tarmen, jo sterkere og mer robust er du. Så det er smart med et tilslag av ekte fermentert mat og drikke, sier hun til Side2.

 - Hvorfor tenker du at man bør ta seg tid til dette i hverdagen?

  - Det er utrolig enkelt å lage surkål og kombucha for eksempel. Det er mindre energikrevende å lage surdeigsbrød enn vanlig gjærbakst og for å fermentere trenger du få ingredienser  og lite utstyr. Effekten denne maten og drikken har på på fordøyelse og den generelle helsen er så god at min erfaring er at jeg får mer energi til å gjøre mer av det jeg liker. Jeg vil si at den største utfordringen når du vil begynne med fermentering er å omstille hjernen til en litt ny måte å lage maten på, og når det er på plass, så går alt som en lek.

Hammer har skrevet boka Fermentering - Mat og drikke for glade tarmer og gode smaker og hun regnes som eksperten på fermentering i Norge.

Selv har hun spist fermentert mat i seks år allerede.

Gry elsker at det bobler  og syder i ulike kulturer på kjøkkenet.

 - Fordøyelsen er blitt bedre, jeg har mer energi, blir sjeldnere forkjøla, allergien min mot støv og hund er borte.  Jeg trenger mindre hvile og har fått bort tåkehodet slik at jeg er mer konsentrert over lengre tid, sier hun selv om helseeffekten hun har fått av den konserverte maten.

  - Hvordan kan man enkelt innføre fermentert mat i kostholdet sitt?

  - Som nybegynner bør du begynne der du tror du har best effekt. Har du et brødbasert kosthold og sliter med oppblåst mage eller andre typiske fordøyelsesplager med gjær- og glutenbakst, så anbefaler jeg at du begynner med surdeigsbakst. Kanskje du vil tåle ditt daglige brød bedre?  Jeg gjør i hvert fall det og får utallige tilbakemeldinger fra mine lesere om det samme. Bak også helst på økologiske gamle kornsorter. De er ofte lettere å fordøye, smaker bedre og er bedre for miljøet.

LES OGSÅ: - Jeg vil heller bake fint brød til ungene enn å kjøpe et grovt

Ellers råder Hammer oss til å lage klassisk surkål som en enkel rett å begynne med.

 -  Liker du ikke kål eller ikke bør spise kål fordi du har stoffskifteproblemer, så er det mengder med annet du kan fermentere. Det er bare fantasien som begrenser deg. Personlig er jeg veldig glad i vannkefir og komucha. Jeg drikker også ganske mye og da er det morsomt å drikke disse velgjørende og velsmakende probiotiske drikkene.

 - Hvorfor ble du så interessert i fermentering og hvorfor ble det bok?

 - Jeg har et stort behov for å formidle og bare dele det som har gjort meg og mine så inderlig vel! I tillegg synes jeg det er en utrolig spennende kulinarisk berikelse å ha denne maten i mitt kosthold. Det er utrolig gøy å styre med alle disse ulike kulturene som bobler og syder hjemme hos meg.

  - Hva er dine beste tips for en som vil begynne å fermentere?

  - Jeg anbefaler å begynne i det små, med enkle oppskrifter.  Når du begynner med å spise denne maten så begynn forsiktig og øk mengdene gradvis, slik at du ikke får kraftige detox-symptomer i møte med den potente maten. Maten starter nemlig å rydde opp i fordøyelsen din umiddelbart, ved at bakteriefamiliene forsøker å kolonisere seg. Det kan bli små krigssoner i tarmen før de finner seg et velegnet sted å slå seg ned. Etterhvert så vil du oppleve at dette er gull for tarmhelsen din, så vær litt tålmodig i møte med fermentert mat og drikke.