Fedon Lindberg:  - Vi er programmert til å like søtt

Industrien vet akkurat hvilken sammensetning vi ikke klarer å motstå.

Fedon Lindberg tror aldri vi kommer til å slutte å kjøpe søte varer, men han mener de må bli dyrere for å hjelpe folk til å kutte sukkerforbruket.
Fedon Lindberg tror aldri vi kommer til å slutte å kjøpe søte varer, men han mener de må bli dyrere for å hjelpe folk til å kutte sukkerforbruket. Foto: (Foto: Mediehuset Nettavisen/Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Det er ikke så rart at godteri er så uimotståelig for de fleste og når dagligvarehandelen dumper prisene på smågodt så gjør de godteriet enda mer uimotståelig, mener lege Fedon Lindberg.

 - Hjernen blir overveldet og kjenner velbehag

Han kan fortelle at de som lager godteriet vet akkurat hva vi ikke klarer å motstå.

For søt smak er nemlig noe vi er programmert til å like, og derfor vil vi aldri slutte å handle inn og spise søte varer, sier legen til Side2.

- Hjernen vår er programmert til å like søtt fra fødselen av. I morsmelk og morsmelkerstatninger kommer rundt 50 prosent av kaloriene fra fett, 42 prosent fra melkesukker og 8 prosent fra protein. Veldig mange av de søte sukkerholdige produktene i dagligvarehyllene har denne sammensetningen og industrien er meget klar over dette.

Lindberg sier at når vi selv lager mat, er det ofte vi velger denne kombinasjonen da også.

- Vi tar en brødskive, med smør og for eksempel syltetøy eller ost på. Hver for seg er ikke produktene like tiltrekkende, men sammen er dette ekstra godt.

LES OGSÅ:Priskrigen på smågodt er både ansvarsløs og skremmende

I tillegg trekker han fram hvordan industrien også bruker smaksforsterkere for å maksimalisere smaksopplevelsen.

- Det brukes aromaer, salt, krydder sammen med sukker, stivelse og fett. Det som skjer er at hjernen blir overveldet av signalstoffene og vi kjenner tilfredshet og velbehag. Det er på en måte det samme som skjer ved rus, bare i mindre skala. Etter hvert venner man seg, og kobler opplevelsen til akkurat dette produktet. Fordi opplevelsen kjennes så god vil man også lettere ty til sukkerholdige produkter når man er trøtt, sliten eller lei seg.

TRØSTEMAT? Er du avhengig av noe søtt når du kjenner deg sliten, trøtt eller lei deg?
TRØSTEMAT? Er du avhengig av noe søtt når du kjenner deg sliten, trøtt eller lei deg? Foto: (Foto: Colourbox)

 - Søtt er en tiltrekkende smak

Mange har fått med seg prisdumpingen på smågodt hos dagligvarekjedene og at du nå kan kjøpe en hel kilo smågodt for bare 29 kroner.

Rema-butikken på Nordsia i Steinkjer solgte for eksempel hele1,6 tonn smågodt bare i løpet av en dag.

 - Det er ikke så rart vi lar oss friste, sier Lindberg, som mener prisdumpingen er hårreisende.

 - Søtt er en så tiltrekkende smak, og når det i tillegg er billig signaliserer det at det ikke er så farlig å dytte i seg heller. Pris er et ekstremt viktig virkemiddel og det vet handelen og det burde helsemyndighetene også vite.

- Vi må gi folk en sjanse til å spise mindre sukker

Han syns det er særlig graverende at myndighetene satser så mye på å redusere salt og mettet fett, mens det utvilsomt er langt viktigere å gjøre noe med sukkerinntaket.

 - Sukker er den store elefanten i rommet, og at handelen pusher helseskadelige varer for å kapre markedsandeler er alvorlig.

Han mener sunne sukkeralternativer bør subsidieres gjennom at sukker må tillegges en avgift.

 - Bare på den måten kan man virkelig få ned sukkerforbruket og gi folk en sjanse til å spise mindre sukker.

Bruker sukker istedenfor nikotin

Lindberg mener også at sukkerforbruket og økning i overvekt og fedme i mange land kan kobles opp mot markant redusert antall dagligrøykere.

 - Der folk før ville ty til sigaretter for å dempe stress og uro, brukes nå søtsaker i større grad. Det er selvfølgelig fantastisk at færre røyker i Norge, men denne parallellen snakkes det ikke om, og i for eksempel California så man at sukkerforbruket gikk kraftig opp når nikotinsalget gikk ned.

Artikkelen fortsetter under

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Han mener også at ved å tilby billige sukkerholdige varer så sendes det signaler om at dette er sosialt akseptabelt. Og vi spiser med god samvittighet.

 - Terskelen for selvbehandling blir lavere når sukker er billig. Jeg tror heller ikke at det er så mange i dag som røyker med god samvittighet, etter at røykeloven kom og etter at prisen på sigaretter økte. 

 - Hvordan kan man bli kvitt søtsuget, dersom man først er blitt avhengig?

 - Det som er helt sikkert er at atferden vår kan forklares. Det er ikke tilfeldig at vi blir avhengig av sjokolade eller andre søtsaker for eksempel. Men dette er en sammensatt problematikk. Ofte bruker vi søt mat som trøstemat, man må finne ut hva som er det egentlige behovet aller først og begynne en nedtrapping av sukker dersom man vil bli kvitt søtsuget.

Det intense fysiologiske behovet grunnet tilvenning og avhengighet varer omtrent i 3-4 dager. Man kan bli kvitt det fysiologiske behovet ganske fort, men man må finne ut av hvorfor avhengighetsbehovet startet og gjøre noe med årsakene.

Denne saken ble første gang publisert 11/03 2016.

Les også