Er honning et sunnere alternativ enn hvitt sukker?

- Velg det du syns smaker best, sier ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad.

SUKKER ELLER HONNING: Er det store forskjellen?
SUKKER ELLER HONNING: Er det store forskjellen? Foto: (Foto: Colourbox)
Først publisert

(SIDE2):  Honning føles i hvert fall som et sunnere valg enn hvitt raffinert sukker.

Kanskje fordi vi tenker på bier og skog, blomster og frisk luft?

Honningen blir også brukt mye i naturmedisin og tilhengere mener den har sårhelende og antiseptiske egenskaper.

Men er det slik at du like gjerne kunne tatt deg en skive med ett hvitt lag av raffinert sukker, istedenfor honning? (Kanskje ikke like smakfullt, men...)

Eller bare droppe honning i teen og gå for «The real thing»?

Vi tok en prat med ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad.

Ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad mener du bør velge det sukkeralternativet du syns smaker best. Det er uansett snakk om små mengder og forskjeller.
Ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad mener du bør velge det sukkeralternativet du syns smaker best. Det er uansett snakk om små mengder og forskjeller. Foto: Guro Holmene

 - Er honning bedre enn hvitt sukker, og er det noe næring å hente?

 - Sammenligner vi 100 gram sukker og 100 gram honning så ser vi at honning har noe høyere innhold av ulike vitaminer og mineraler, samt færre kalorier. Men i praksis så er det snakk om at man bruker så små mengder av sukker og honning at det vil ha liten ernæringsmessig forskjell når det gjelder næringsstoffer. De fleste spiser jo honning og sukker for at det skal smake søtt, ikke for å få i seg næring.



 - Men mange tenker kanskje at det er sunnere...Er det etter din mening noen grunn til å bruke honning istedenfor sukker?

 - Honning har en lavere glykemisk indeks enn sukker (glykemisk indeks er et tallsystem som sier noe om hvordan blodsukkeret stiger når det spiser en matvare som inneholder karbohydrater), men GI-tabellen kan være vanskelig å bruke i praksis da man ofte spiser en matvare sammen med andre matvarer slik at det er det totale måltidet som vil ha størst effekt på blodsukkeret.

HONNING

Honning har blitt utnyttet av mennesker siden steinalderen og før sukkerindustrien kom på plass var honning ofte det viktigste søtningsstoffet i matlaging.

Honning fremstilles av honningbier som samler nektar fra blomster. Omdanningen fra nektar til honning skjer ved at biene tilsetter nektaren sitt eget kjertelsekret. Bier kan også ta til seg honningdugg utskilt fra bladlus og andre plantesugere. Denne honningen kalles bladhonning, skogshonning eller lusehonning.

Honning har en PH-verdi mellom 3,2 og 4,5.

 - Men en fordel med honning er at det er søtere enn tradisjonelt sukker, slik at man kan bruke en mindre mengde honning for å oppnå samme søtsmak enn om man bruker vanlig sukker. Dette handler jo også smak og behag.

 - Honning inneholder jo også noen næringsstoffer, men så kan man jo også diskutere om honning mister noe av næringsstoffene hvis man varmer den, da mange vitaminer blir ødelagt under oppvarming.

 - Hvilket sukkeralternativ mener du er best?

  - Velg det sukkeralternativet du synes smaker best. Det handler ikke om et produkt er «sunt» eller ikke, det handler om mengde og hvor ofte man bruker en matvare. For det er det helhetlige kostholdet over tid som er av betydning.

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Likte du denne saken? Lik oss gjerne på Facebook også!