Du kan uroe deg til døde - hypokondere har oftere hjerteproblemer

Norske forskere får internasjonal oppmerksomhet - stress og uro for sykdom, dobler sjansen for hjerteproblemer.

Foto: (Norsk helseinformatikk)
Publisert

– Vi har funnet ut at det å gå å være redd for at man blir syk, øker risikoen for hjerteinfarkt, sier forsker Line Iden Berge ved Universitetet i Bergen til NRK.

En studie av 7000 personer over 12 år er nå publisert i journalen BMJ Open, og får oppmerksomhet blant annet i britiske Daily Mail.

FORSKER: Line Iden Berge er lege. psykiater og stipendiat ved Universitetet i Bergen.
FORSKER: Line Iden Berge er lege. psykiater og stipendiat ved Universitetet i Bergen. Foto: (UiB)

Studien slår fast at personer med høye nivåer av helseangst er årvåken i den hensikt å oppdage tidlige tegn på alvorlige sykdommer, men at denne overvåkingen og hyppige kontrollen av symptomer ikke reduserer risiko for hjertesykdommer.

Les også: Slik lever du lenger
Les også: Så mye lenger lever vi

Istedenfor vil vedvarende overdreven fokus på symptomer og risiko belaste kroppen og øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, skriver forskerne.

Blant personene i undersøkelsen som hadde mest helseangst, hadde 6,1 prosent hatt hjerteinfarkt eller utviklet angina.

Les også: 40 år med forskning - derfor er kaffe en fantastisk drikk
Les også: Dårlig nytt: Studier som viser at alkohol er bra for deg, er bare tull

Hjerteproblemer blir ofte knyttet til livstilsfaktorer som alkohol, røyk, usunn mat og lite trening. Korrigert for andre faktorer, viser undersøkelsen at det helseangst i seg selv spiller en rolle.

Doktor Gavin Sandercock ved Universitetet i Essex sier til Daily Mail at også andre undersøkelser støtter dette, og at forskning antyder at 75 prosent av risikofaktorene er biologiske, mens 25 prosent er psykiske.

Forsker Line Iden Berge er også lege og psykiater. Hun mener at hypokondere må bli tatt på alvor, og få behandling.

– Rådet mitt er å tenke på dette som en angstlidelse. Da trenger man ordentlig utredning og behandling for selve angstlidelsen, ikke for de fysiske sykdommene man har i kroppen, sier hun til NRK.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2016.

Les også