Kullsyre i drikke

Trodde du kullsyre var skadelig for tennene?

Å neida, det er nemlig noe annet i mineralvannet som er den store syndebukken.

MYTE: Kullsyre er ikke skadelig for tennene, og faktisk kan det være sunt for kroppen.
MYTE: Kullsyre er ikke skadelig for tennene, og faktisk kan det være sunt for kroppen. Foto: FOTO: Colorbox.
Først publisert Sist oppdatert

Fakta om kullsyre

- Karbonsyre kalles også for kullsyre.

- Karbonsyre er svak syre som dannes når karbondioksid (CO2) løses i vann. Molekylformelen for karbonsyre er H2CO3(aq).

- Når karbondioksid løses i vann blir løsningen svakt sur. Det skyldes at det dannes litt karbonsyre i vannet (bare ca, 0,2 %).

Kilde: Store Norske Leksikon

«Kullsyre skader tenner og tannkjøtt».

Det er påstanden mange av oss gjerne har hørt før.

Den dårlige samvittigheten kan derfor snike seg innpå når du heller nedpå litervis med mineralvann hver dag.

Men her kommer en god nyhet: Kullsyre i drikke er harmløst.

- Det er ikke kullsyren som er farlig for tennene, sier tannlege Britt Håvardstun.

Dette støtter også tannlege Kjersti Refsholt Stenhagen, som har tatt doktorgrad i tannerosjoner:

- Kullsyren skader ikke tenner eller tannkjøtt.

Derimot kan begge tannlegene fortelle at det er noe annet i mineralvannet som skader tennene.

Syreskader på tennene

En av de kanskje største misforståelsene når det kommer til kullsyreholdig drikke, er at dette påfører syreskader på tenner og tannkjøtt. Man skulle jo tro det, i og med at det kalles kullsyre.

Men faktum er at kullsyren ikke er den store syndebukken:

- Hvis mineralvannet er tilsatt smak, så kan det være skadelig for emaljen fordi den tilsatte smaken ofte er en fruktsyre, sitronsyre. Hyppig inntak og større mengder kan øke risikoen for syreskader i emaljen, sier Refsholt Stenhagen videre.

Mineralvann tilsatt smak som inneholder sitronsyre og fosforsyre, får pH-verdien i munnen til å synke med én gang:

- Det er vann tilsatt smak som på sikt kan gi syreskader, kalt erosjoner, på tennene, opplyser Håvardstun.

Ofte betegnes erosjoner også som etseskader på tennene. Ifølge tannhelsetjenesten Kongsverreshus.no, betyr drikkemønster, hyppighet og mengde, mye. Personens mottakelighet for syre varierer, spyttets egenskaper varierer og sure drikker har ulikt skadepotensiale.

Et slaggstoff

Når det gjelder hvordan resten av kroppen påvirkes av kullsyren, kan Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, bekrefte at kullsyre er et slaggstoff som kroppen må kvitte seg med.

- Det gjør kroppen svært effektivt gjennom lungene. Den viktigste kilden til kullsyre i kroppen er forbrenningen, som produserer minst et halvt kilo av dette slaggstoffet hver dag, sier Svihus.

Professoren forteller videre at kullsyre fra drikke er en ubetydelig bidragsyter til kullsyre i kroppen, og dermed fullstendig harmløst.

- En halvliter drikke inneholder rundt fire gram kullsyre, og en betydelig del av dette vil gå tapt i glasset eller ved rapingen, sier han.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Tom Kristensen, professor emeritus og generalsekretær i Norsk Biokjemisk Selskap, Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo, forteller at kroppen kontinuerlig produserer CO2.

- Dette skjer ved at vi puster inn oksygen som blir brukt til å forbrenne næringsstoffer under dannelse av CO2, som så blir pustet ut igjen, sier Kristensen.

Derfor har han vanskelig for å tro at kullsyreholdig drikke kan være skadelig for kroppen.

- I alle fall ikke på grunn av selve kullsyren.

Kullsyre kan faktisk være sunt

En undersøkelse gjennomført The Journal of Nutrition i 2003, viste at kullsyre i drikke faktisk kan være sunt for kroppen.

Kvinner i overgangsalderen som hadde et regelmessig inntak av kullsyreholdig drikke, viste seg å ha en lavere prosent av hjertesykdommer enn andre kvinner som drakk mindre kullsyre, ifølge undersøkelsen.

Denne studien var basert på det faktum at vann med kullsyre inneholder mer mineraler og natrium enn vanlig vann.

Professor Svihus forteller at kroppen trenger tilførsel av mineraler. Mye får vi gjennom maten, og en del får vi fra drikkevannet.

- Jeg ser ikke bort fra at enkelte typer av mineralvann kan inneholden nyttige mineraler som det kan være vanskelig å få nok av gjennom maten, sier han.

Vær obs på saltet

Ifølge professor Kristensen, kan man drikke så mye vann med kullsyre som man orker, så lenge det ikke er snakk om sukkerholdig drikke.

- Dog med forbehold for innhold av salter og mineraler, sier han.

For høyt saltinntak er skadelig:

- Så dersom vannet med kullsyren også inneholder mye salt, vil for stort inntak være uheldig for helsen, sier Kristensen.