Gule tenner

Slik blir du kvitt gule tenner

Hos noen er gul den naturlige tannfargen.

GULE TENNER: Det er stor forskjell på hvor hvite eller gule tenner vi er utstyrt med fra naturens side.  Foto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
GULE TENNER: Det er stor forskjell på hvor hvite eller gule tenner vi er utstyrt med fra naturens side. Foto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Du er ikke alene hvis du ønsker deg blendende hvite tenner.

Du børster og børster uten at tennene blir hvitere i det hele tatt, og lurer kanskje på om du trenger en ny tannkrem.

Sannsynligvis er ikke dette løsningen.

Gule tenner

- Det er en vanlig misforståelse at gule tenner kan børstes hvite. Det å børste for mye kan faktisk tvert i mot føre til det motsatte, sier tannlege Erik Svendsrud.

Vi har rett og slett forskjellig farge på tennene, og med mindre du vil bleke tennene, må du kanskje slå deg til ro med at dine ikke er blant de hviteste.

- Emaljen er vanligvis det hviteste på tannen, og under den finner vi dentinet som er gulere. Når emaljen slites av, blir altså tennene gulere, forteller Svendsrud.

Hvitere fortenner

President i Den norske tannlegeforening og tannlege i Fredrikstad, Camilla Steinum, bekrefter dette.

Dette sjekkes før du setter i gang med bleking

- Er alle fyllinger av god kvalitet?

- Har du hull som må behandles først?

- Har du overflatemisfarginger som må fjernes?

- Er tannkjøttet friskt?

- Har du sykdommer i munnen?

Kilde: Tannlege Erik Svendsrud

Viktig om bleking 

- All bleking medfører økt fare for ising under og etter bleking. Dette opphører vanligvis etter 24-48 timer når behandlingen er utført på riktig måte.

- Emaljen på noen tenner blir ”bløtere” slik at det lettere vil kunne oppstå skader ved tannbørsting, drikke av sure drikker og lignende.

- Tannkjøttet kan ta skade av blekemiddelet. Dette tilheler igjen, men det er ubehagelig i tre til fem dager inntil skaden er leget.

Kilde: Tannlege Camilla Steinum

- Tannfargen varierer fra menneske til menneske, men ulike deler av tannen har også ulik farge. Tannhalsen er ofte mer fargesterk enn resten av tannen, og kanten på fortennene er tynn og ofte mer gjennomskinnelig, sier Camilla Steinum.

Hjørnetennene er som regel gulere enn fortennene, og tennene blir dessuten mørkere med årene.

Kan skyldes hull

- Fargeforandringene på tennene kan også skyldes skade. Hvis en tann endrer farge, er det derfor viktig at du tar kontakt med tannlegen, sier hun.

Andre ganger kan fargeforandringen skyldes karies, altså hull i tennene, eller at det er noe annet galt med tannen.

Gamle fyllinger kan også misfarges.

- Det kan for øvrig også være andre grunner til misfargingen, som sykdommer, medfødte misdannelser på grunn av sykdom eller medisinbruk, legger hun til.

Farges av maten

Det er ellers helt naturlig at tennene, som resten av kroppen, forandrer seg med årene.

- Selv om emaljen er hard og tett, oppstår det etter hvert små sprekker der fargestoffer kan trenge inn. Dette kan føre til at tennene får en mørkere farge, sier Svendsrud.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Tannfargen påvirkes av det du spiser og drikker, og fargesterke matvarer, som blåbær og farget godteri, kan forårsake misfarging.

- Dette gjelder også blant annet rødvin og kaffe, og videre vil også tobakk kunne misfarge tennene dine. Dersom dette dreier seg om ytre misfarging, kan imidlertid tannlegen eller tannpleier pusse bort fargen, sier han.

Steinums beste tips til god tannhelse

  1. Puss tennene to ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem.
  2. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste mellom tennene.
  3. Vær bevisst på at du ikke får i deg for mye sukker gjennom mat og drikke.
  4. Slutt å røyke og snuse.
  5. Besøk tannlegen regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling.

Puss godt

Godt renhold og stell er dermed det aller viktigst for den som vil beholde filmstjernesmilet sitt så lenge som mulig.

- Puss med en tannpasta som inneholder fluor to ganger om dagen, og bruk gjerne skyllemidler som tillegg til tannpuss og tanntråd eller tannstikkere, sier Steinum.

Hun forteller at fluorskyll er viktig også for å styrke emaljen og redusere antall hull.

Verken tannkrem eller skyllemidler kan likevel gjøre tennene hvitere.

- Men de kan nok fjerne overfladisk misfarging og hindre at ny misfarging setter seg så lett på tennene. De inneholder imidlertid ikke nok blekemidler til å bleke tennene og endre selve tannfargen, sier hun.

Skal tennene bli hvitere, må det bleking til.

- Hvor hvite tennene blir da varierer fra person til person og tann til tann. Fyllinger og kroner blekes ikke, og har du medfødte fargeforandringer kan disse være meget vanskelige å bleke, sier hun.

Lovlig tannbleking

Steinum forteller at den eneste effektive, lovlige formen for tannbleking, hvis du ikke vil gjøre det på tannklinikk, er tradisjonell hjemmebleking utført etter veiledning av tannlege.

Etter 2012 har nemlig kun tannleger lov til å selge produkter som inneholder fra 0,1% til 6% av blekestoffet hydrogenperoksid, og svakere midler enn dette har så å si ingen effekt.

- Før bleking foretar tannlegene alltid kliniske undersøkelser for å utelukke skader i munnhulen og på tennene. Dette sikrer at behandlingen blir utført på riktig måte. Pasienten får videre råd om hvordan vedkommende skal forberede seg før tannbleking og hvordan han eller hun skal følge opp etterpå, sier hun.

Selve blekingen utføres av pasienten hjemme med blekemiddel i spesialtilpassede skinner som lages på tannlegekontoret.

Så hvis du ikke har hvite tenner fra naturens side, er dette den eneste måten til det blendahvite smilet.