UVANLIGE Fobier:

Yuliane (19) er redd for å være lykkelig

Disse syv fobiene har du trolig ikke hørt om.

SLITER MED FOBI: Yuliane Østlyng sliter med Cherophobia, det vil si at hun er redd for å være lykkelig.
SLITER MED FOBI: Yuliane Østlyng sliter med Cherophobia, det vil si at hun er redd for å være lykkelig. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Har du kanskje opplevd at pulsen stiger og svetten drypper tanken på noe som skremmer deg eller når du nærmer deg det? Da er du ikke den eneste. Fobisk angst for en situasjon eller ting er svært vanlig for de fleste.

Noen fobier er vanligere enn andre. De fleste av oss har hørt om edderkopp- og slangefobier som får kroppen til å krible og klø bare tanken på det.

Visste du at edderkopper er det vanligste dyret som vekker avsky og frykt hos oss? Det er trolig fordi edderkoppen er veldig annerledes fra oss, samt frykten for ufrivillig kontakt, skriver forskning.no

Vi har laget en liste med syv sære fobier du kanskje ikke har hørt om. Vi har vært i kontakt med flere jenter som har delt sin fobi på Facebookgruppen, Slay squad.

1. Cherophobia: Frykten for å være lykkelig over lenger tid

Har du opplevd at du er lykkelig, men går med en vedvarende frykt om at denne lykken snart tar slutt og du ødelegger den? Da har du kanskje Cherophobia. Det er en fobi der en person har en irrasjonell avsky mot å være lykkelig.

Yuliane Østlyng (bildet øverst) fra Trondheim har slitt med Cherophobia siden hun var rundt 14 år gammel. Det har ført til at hun ikke klarer å se verdien i det hun har.

– Jeg er redd for å være lykkelig over lenger tid. Jeg klarer ikke å nyte lykken, jeg venter på at noen skal ødelegge det. Det påvirker meg mest når jeg har en opptur i livet, for eksempel kjæreste. Jeg kan nyte lykken litt, men ikke fult ut. Dette ender ofte med at jeg ødelegger min egen lykke, eller at jeg ikke klarer å se verdien, sier 19-åringen til klikk.no.

Cheerofobia er grunnen til at Yuliane har vært deprimert tidligere. Hun oppsøkte hjelp hos helsesøster og hos psykolog. Hun har lært seg å leve med denne fobien nå, og den preger henne ikke like mye som tidligere.

– Likevel ligger den i bakhodet. Litt som en liten stemme som alltid tviler, forteller Yuliane.

Les også: – Det er ingen tvil – i det lange løp blir løgneren ensom!

2. Knappefobi: Frykten for knapper

Noen tenker nok ikke over knappene på genseren, mens andre får økt puls og en sterk redsel når de ser eller rører på knapper. Denne type fobien kalles, koumpounophobia.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Julie Gundersen (15) er en av de som er rammet av knappefobi. Denne fobien har hun hatt så lenge hun kan huske. Det var spesielt ille da hun var yngre.

– Det var verst da jeg var mindre. Jeg husker da jeg var liten ble jeg kvalm og ville spy når jeg så knapper. Jeg synes de var helt motbydelige. Jeg husker når jeg handlet klær med mamma og hun fant en topp med knapper så nektet jeg å prøve den, forteller Julie.

Julie Gundersen har knappefobi.
Julie Gundersen har knappefobi. Foto: Privat

Fobien påvirker ikke Julie like mye nå. Men hun liker fremdeles ikke å bruke klær med knapper på, men det går greit når hun ikke legger merke til knappene.

– Fobien ble mindre med årene, men jeg synes knapper fremdeles er ekkelt og blir kvalm når jeg ser mange knapper på ett sted.

"Mamma har knappefobi. Hun er livredd for knapper som er på klær. Plastknapper med fire hull er verst. Søsteren min la en gang en plastknapp i postkassen for å tulle med mamma. Hun nektet å hente posten på to uker. Det var først når jeg hentet ut knappen hun turte å hente posten igjen".

- Dianna

3. Seplofobi: Redd for råtne ting

Tone Dahle: Sliter med muggfobi
Tone Dahle: Sliter med muggfobi Foto: Privat

Du synes kanskje at mugg er ekkelt, men er du fysisk redd for mugg? Da har du trolig sepolofobi. Den som har Sepolofobi har en ekstrem og vedvarende fobi for ting som råtner, mugg eller muggsopp.

Tone Dahle (25) fra Verdal forteller om sin muggfobi som tar pusten fra henne. Hun har slitt med muggfobi hele livet, men ble spesielt ille da hun flyttet for seg selv da hun var 21 år. Da var det ingen som kunne "redde" henne fra det.

– Jeg har veldig fobi for mugg, spesielt mugg på mat. Jeg må nesten kaste mat før det blir for gammelt og kan oppstå mugg. Jeg klarer verken å puste eller ta på etiketten for å kaste det når det først har oppstått mugg. Jeg er også skeptisk til å spise hos andre hvis jeg ikke vet hvor lenge den har ligget i kjøleskapet, forteller Tone.

Slay Squad er et av norges største facebookgrupper med om lag 53 600 medlemmer. Det er en privatgruppe som kun består av jenter. Her er flere fobier noen av medlemmene har delt med klikk.

Les også: Får du dette ekle problemet, blir behandlingen langvarig

4. Plasterfobi

Har du kanskje skjært deg eller slått deg? De fleste av oss tar kanskje på et plaster, men ikke alle. For de med plaster-forbi er ikke dette et alternativ. De har en frykt for å bruke plaster og vil heller ty til andre hjelpemidler.

Tonje (27) har slitt med plasterfobi siden hun var liten.

– Jeg tror fobien kommer av at når jeg var på badeland når jeg var mindre så satt det fast ett plaster i håret mitt når jeg kom opp fra vannet. Jeg fikk helt panikk og jeg kjenner pulsen blir høyere hvis jeg er i en situasjon med plaster, forteller Tonje.

Hun har aldri hatt behandling for det og ønsker ikke det i fremtiden heller siden den ikke påvirker hverdagen i så stor grad. Likevel kan plasterfobien gi noen utfordringer.

– Det er sjeldent jeg er i kontakt med plaster, men hvis andre mennesker har plaster på hånda for eksempel så håndhilser jeg ikke. Hvis jeg selv får et kutt så bruker jeg det ikke, da tar jeg heller papir og teip.

- Tonje

Les også: Seks timer søvn hver natt kan få alvorlige konsekvenser

5. Omphalophobia: Fobi mot navler

Du tror kanskje at alle blir vandt til å se navle siden man er oppvokst med en, men slik er det ikke for alle. De som har Omphalophobia har en forbi mot navler. De kan synes at navler er skumle og ekle. Mange av de frykter å få noe inn i navlen.

" Takler ikke tanken på navle, eller se ting i navlen slik som lo eller finger. Får helt panikk! Det svir og gjør vondt å se på og røre navle. Hadde mareritt når jeg var liten å bli knivstukket i navlen, hyl grein hver gang jeg våkna"

- Celine

"Har angst for å få ting inn i navlen. Freaker og klikker hvis noen putter en finger eller noe i navlen. Mitt verste mareritt er å bli knivstukket i navlen. Gikk en periode i fjor med et digert plaster over navlen fordi jeg gikk og tenkte at en kniv kan komme opp gjennom madrassen og knivstikke meg"

- Naomi

Les også: Dette vil du virkelig ikke oppleve mens du sover

6. Ballongfobi: Frykten for ballonger

Liker du ikke ballonger? Da er du kanskje ikke den eneste. Mennesker med ballongfobi har en komplisert redsel overfor ballonger. Mange vil gjøre mye for å unngå å gå i nærheten av en ballong.

"Når ballonger er på gooood avstand eller på tv så føler jeg et veldig stort ubehag. Men om ballongen er i nærheten av meg så får jeg angst og vil "flykte", eller holder hendene for ørene. Det samme skjer om jeg går på gata og går forbi ballonger eller folk som holder ballonger. Da går jeg enten en kjempe omvei eller bøyer meg ned for å komme på avstand. Det skjedde en gang i jobbsammenheng der jeg måtte blåse opp ballonger. Da stivnet jeg helt og tårene trillet"

- Sara Martine

7. Julenissefobi: Sterk angst for julenissen

De med julenissefobi har en skummel tid i vente nå som det nærmer seg jul. De fleste som har julenissefobi vokser det av seg når de blir eldre.

Grunnen til en slik fobi eller angst for julenissen er vanligvis flersidet, men i noen tilfeller er årsaken sjokkerende livserfaringer eller et slags nevrotisk forsvar, skriver forbier.net.

"Jeg var vettskremt for julenissen da jeg var yngre. Jeg turte ikke å sove alene natt til 24.desember. Jeg måtte alltid sove med noen og sitte med ryggen til vinduet. Jeg synes fremdeles at julenisser og masker er ekkelt og skummelt"

- Nathalie

Katrine Relander, Psykolog.
Katrine Relander, Psykolog. Foto: Privat

Hva er egentlig en fobi?

– En fobi er en intens angst for en spesifikk ting eller situasjon. Det er gjerne et objekt slik som dyr og insekter. Man har en såpass intens angst for det objektet som fører til at man jobber hardt for å unngå tingen eller situasjonen. Angsten er et problem, og det intense behovet for å unngå det, forteller Psykolog Katrine Relander. Hun er utdannet ved Universitetet i Oslo og har sin egen praksis som heter psykologrelander.

Fobi er et praktisk problem. Man kan ikke dra visse steder fordi man er redd for å komme borti det man har angst for.

Frykt ikke. Fobier kan behandles dersom man ønsker det.

– Eksponeringsbehandling er en veldig strukturert behandling som er veldig effektiv i mot spesifikke fobier. Det er hvor man gradvis tilnærmer seg det man har angst for.

Slik foregår behandlingen:

– Man begynner gjerne med å lære seg kunnskap om det man har fobi for. Det handler om å bli kjent med hvordan objektet er i virkeligheten. Fordi det man har fobi for er den indre forestillingen om hva det er. Deretter nærmer man seg gradvis tilnærming, hvor man starter med god avstand og gradvis nærmer seg objektet ettersom hvordan fryktresponsen er, forteller Relander.