Trygve Slagsvold Vedums MS-diagnose
– Gikk fra familiehygge til akuttmottaket
Trygve Slagsvold Vedum var lettet over å få vite hva som feilte kroppen, men det gikk tid før han delte det med familien. – Jeg ville beskytte dem, forklarer toppolitikeren.
Mange ble overrasket da Trygve Slagsvold Vedum (44) i våres fortalte at han har MS. Det skjedde på landsmøtet til Senterpartiet, og gjorde at alle i salen ble tydelig rørt av partilederens fortelling om sykdommen.
Bare en liten håndfull personer kjente til Trygves personlige hemmelighet. Åpenheten rundt MS-sykdommen førte til ros fra både partifeller og politiske motstandere.
Trygve er glad for alle de positive tilbakemeldingene, men i dette intervjuet forteller Sp-lederen at han til å begynne med holdt beskjeden fra legen helt for seg selv. Trygve sa ingenting til verken kona Cathrine (48) eller døtrene Johanna (16) og Mathea (11).
– Jeg holdt sykdommen skjult for jentene mine. Jeg ville beskytte dem mot å skulle bekymre seg. Når du søker på nettet etter MS, kan det dukke opp noe som kan gjøre deg urolig. Jeg ville skåne dem for det. Det samme gjorde jeg overfor foreldrene og søsknene mine. Heller ikke de fikk vite noe før det hadde gått en liten stund, forteller Trygve til Her og Nå.
Ble liggende på baderomsgulvet
Trygve er kjent som en utadvendt fyr, som kan snakke med alle om alt mulig. Men er han det også privat?
– Jeg prater med Cathrine om absolutt alt. Vi har et tillitsfullt og godt forhold. Når det gjelder sykdommen, tok jeg et bevisst valg på å vente da ting var litt uavklart, forteller Trygve som raskt understreker at det var Cathrine som han først delte beskjeden om MS-diagnosen med.
Selv om kona og døtrene ikke fikk vite det med en gang, var det nettopp de aller nærmeste som opplevde at han fikk sitt første anfall. Det skjedde hjemme på bondegården på Ilseng på Hedmarken våren 2020.
– Jeg så fram til en rolig og trivelig fredagskveld med familien, hvor vi skulle se «Harry Potter». Mens vi satt i sofaen ble jeg bare mer og mer svimmel, så jeg gikk opp på badet. Da mistet jeg balansen, og til slutt ble jeg bare liggende på baderomsgulvet. Alt gikk rundt for meg, det var som om verden gikk på hodet. Det var slik det føltes.
Trygve forteller videre at han ble ekstremt sjøsyk.
– Cathrine kom opp og så at jeg lå der, og jeg endte til slutt opp på akuttmottaket på Hamar. Det var en veldig rar dag, for det hadde vært en rolig og fin dag på Stortinget. Det virket så uforklarlig at det gikk fra familiehygge til at vi endte opp på akuttmottaket.
– Ble du urolig?
– Nei, for jeg tenkte jo bare at jeg hadde spist noe, og alle ville jo ha en hyggelig forklaring, men så begynte det å gjenta seg flere ganger i løpet av sommeren. En av gangene var da jeg satt og spiste middag på Egon-restauranten i Sarpsborg med Cathrine og døtrene våre. Anfallet var så kraftig at jeg rett og slett ikke kunne fungere. Jeg var mest bekymret for om balansen var blitt sterkt svekket, for da går verden trill rundt titt og ofte. Det ville bety at jeg ikke kunne fungere sosialt. Da var det bedre om jeg måtte dra på et av bena.
Les også: (+) Anniken Huitfeldt: – Hvis du lurer på hvorfor både Else Kåss Furuseth og jeg skarrer på r-ene, kan jeg fortelle hvorfor
Lever som før sykdommen
Trygve ble grundig undersøkt. Det ble tatt MR-bilder, og mens Trygve var på jobb i Bergen i 2020 ringte telefonen.
– Jeg så at det var legen som ringte, og så sa hun: «Vi tror dessverre at det er en risiko for at du har en alvorlig sykdom, og at det er MS. Vi er ikke helt sikre, så vi må ta noen flere tester – men vi tror det». Jeg lente meg litt på ordet «tror», at de ikke visste helt.
I mellomtiden ble Trygve ble satt på medisiner som ga plagsomme bivirkninger.
– Jeg fikk en del magekramper. Frykten var at det skulle dukke opp under en tale eller i en debatt på TV. Takket være MS-sykepleier Anne ved sykehuset på Lillehammer fikk jeg en ny og bedre medisin. Nå merker jeg ingenting til at jeg har MS i hverdagen. Heldigvis blir alle nå tilbudt denne medisinen, forteller Trygve.
Han lever livet akkurat som før, og er glad for at døtrene ser at far har det veldig bra.
– De har sett noen av anfallene mine, og det er ikke hyggelig. Jeg hadde gått litt på medisiner før jeg valgte å fortelle det til dem. Da ble det ikke så skummelt for dem å høre at jeg har MS, siden de hadde sett at jeg klarte meg bra.
Les også: Tuva og Ronny har tatt et valg om datteren: – Vi synes det er riktig og viktig
– Det hadde aldri gått
Det var ikke opplagt at Trygve skulle fortelle landsmøtet om sykdommen.
– Jeg var i tvil, telte på knappene – helt til Cathrine var klar på at det burde jeg. Hun er trygg nok til å være tydelig. Jeg får klare tilbakemeldinger hvis hun mener jeg har gått for langt. Det er på en måte et fellesskap vi har rundt jobben min. Jeg er takknemlig for det, fordi jobben følger meg døgnet rundt.
Han skjermer privatlivet sitt, fordi det er han som har valgt et offentlig liv i politikken – ikke kona og døtrene. Likevel kaller Trygve det et familieprosjekt.
– Det hadde aldri gått rundt uten Cathrine. Hun tar seg av alt hjemme. Det er ikke så mye jeg rekker å bidra med i hverdagen. Det lille jeg har av fritid bruker jeg med familien. Jentene mine er de viktigste i livet mitt, og vi har noen aktiviteter som vi gjør sammen. Det er å stå på ski om vinteren og drive med ulike former for vannsport om sommeren.
Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp
Gleder seg til nytt valg
Trygve legger ikke skjul på at et liv i toppolitikken krever sitt. Senterpartiet har gått opp og ned på meningsmålingene etter at de gikk i regjering med Arbeiderpartiet for snart to år siden.
– Krigen i Ukraina kunne ingen forutse, og økte strømpriser har også vært en utfordring. Det er tøffere tider for folk flest, og det kjenner jeg skikkelig på. Målet er å ha flest mulig hender i jobb, og det er jeg glad for at vi klarer.
Trygve gleder seg til kommune- og fylkestingsvalget til høsten. Han skal reise rundt og snakke med så mange mennesker som mulig. Det kan gi Senterpartiet et løft når stemmene skal telles opp flere steder her i landet.
Partilederen er nemlig klar på at han vet hvor skoen trykker.
– Jeg jobbet litt i anleggsbransjen før jeg begynte med politikk på heltid. Da stod jeg i grøften og var vel den med «lavest» rang. Det er på grasrota jeg hører hjemme. Det beste jeg vet er å snakke med mennesker. Er du glad i folk, så er du også glad i samfunnet rundt deg.
Finansministeren slår gjerne av en prat med tungtranportsjåfører på Circle K. Det har gitt resultater, forteller han fornøyd:
– Regjeringen vil øke diettsatsene for trailer- og lastebilsjåfører. Økningen er fra 300 til 350 kroner dagen når sjåførene sover i bilen. Det betyr rundt 10 000 kroner i økt inntekt for mange av sjåførene. Det kommer mye godt ut av en trivelig prat!
Trygve, som er den mellomste i søskenflokken på tre, var bare 14 år gammel da han meldte seg inn i Senterpartiet. Hjemme på gården var det alltid plass for dem som ville slå av en prat eller som trengte arbeidstrening. Det gjorde at Trygve under hele oppveksten ble vant til å forholde seg til alle typer mennesker.
– Jeg ble glad i å ha folk rundt meg. Det smittet over på humøret mitt. Videre i livet har jeg erfart at latteren og smilet kommer godt med. Jeg graver meg ikke ned i elendighet!
Denne saken ble første gang publisert 16/06 2023, og sist oppdatert 16/06 2023.