Symptomer du må ta på alvor

Symptomene du aldri må ignorere

Er du plaget av nattesvette? Da bør du ta en tur til legen.

SYMPTOMER DU MÅ TA PÅ ALVOR: Nattesvette som ikke oppstår i forbindelse med overgangsalderen kombinert med generell sykdomsfølelse over tid, er et eksempel på signaler man alltid skal ta på alvor.
SYMPTOMER DU MÅ TA PÅ ALVOR: Nattesvette som ikke oppstår i forbindelse med overgangsalderen kombinert med generell sykdomsfølelse over tid, er et eksempel på signaler man alltid skal ta på alvor. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Er du også en av dem som sammenligner symptomer på farlige sykdommer med dine egne symptomer?

Her er symptomene du faktisk ta på alvor, og som kvalifiserer til en grundig legesjekk:

Nattesvette kan bety kreft

- Det er ingen symptomer som i sin klarhet betyr at du har kreft, forteller lege og daglig leder ved Sjøgata Legekontor, Erlend Jørgensen.

Det er derimot flere faresignaler man skal ta på alvor, avhengig av hvor en eventuell kreft er lokalisert.

- Nattesvette som ikke oppstår i forbindelse med overgangsalderen, men som er kombinert med generell sykdomsfølelse over tid, er et eksempel på signaler man alltid skal ta på alvor. Det trenger selvsagt ikke å bety at du har kreft, men det er absolutt verdt å oppsøke legen for å avkrefte det dersom du opplever dette, sier Jørgensen.

Han legger til at det å ha en konstant sykdomsfølelse uten at man har de typiske infeksjonstegnene som for eksempel halsbetennelse eller lignende, også kvalifiserer til et legebesøk.

Gulhet i huden kan bety leversvikt

Dersom du opplever gulhet i huden eller i øynene, er det viktig å ta kontakt med legen med én gang.

- Dersom man opplever slike symptomer, betyr det at leversykdommen eller leversvikten allerede er kommet ganske langt, forteller Jørgensen.

Dersom du i tillegg opplever mønster som kan se ut som edderkoppnett av blodårer på magen eller kroppskløe uten noen særlig årsak, kan det tyde på leversvikt eller leversykdom.

Kosttilskudd kan blant annet føre til blant annet leversvikt, så her er det viktig å være klar over hva du tar.

- Ikke alle tåler kosttilskudd, så husk å nevne dette for legen din ettersom det kan være en årsak til symptomene, sier Jørgensen.

Markant endring i avføringen

Det kan være en god idé å oppsøke legen dersom du opplever blod i avføringen, men det er ikke det Jørgensen reagerer sterkest på når det kommer til tegnene en mage eller tarm vil gi deg.

- Det vi først og fremst reagerer på er kullsvart avføring. Da må du oppsøke legen med én gang, med mindre det er særlige årsaker for den uvanlige fargen, som for eksempel inntak av jerntabletter, rødvin eller lignende, sier han.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Også ved friskt blod i avføringen kan det være lurt å ta en sjekk, men dette skyldes som regel uskyldigheter som hemoroider eller rifter.

- Ellers er det en grei tommelfingerregel å oppsøke lege dersom du opplever markante endringer i avføringen din. Om det er vanlig for deg at avføringen varierer fra dag til dag så er dette normalt for deg, men om du alltid har hatt regelmessig avføring for så å enten bli forstoppet eller veldig løs i magen over tid, kan det være lurt med en legesjekk, forteller Jørgensen.

Dette kan i verste fall bety kreft i mage-tarmsystemet.

Ufrivillig vekttap

Dersom du opplever vekttap uten å vite hvorfor, eller ikke har gjort noen endringer i livet som skulle tilsi at du skulle gå ned i vekt, er det lurt å ta en legesjekk.

- Har du i tillegg allmenn sykdomsfølelse uten at du egentlig er syk, er det god grunn til å få dette undersøkt, sier Jørgensen.

I enkelte tilfeller kan ufrivillig vekttap være et tegn på underliggende kreftsykdom.

Smerter som ikke gir seg

Dersom du opplever smerter som bare blir verre og verre, er det en god idé å oppsøke legen.

- Om du ikke har slått deg men likevel opplever smerte som blir verre og verre over tid, er det lurt å oppsøke legen, sier Jørgensen.

Dette kan skyldes kreftsvulster som trykker på ulike kroppsdeler, som igjen vil gi smerter.

Unormal fysisk eller psykisk funksjon

- Avhengig av hvor en eventuell hjernesvulst sitter, kan du oppleve blant annet vansker med språket, lammelser, vanskeligheter for å huske, ene siden av ansiktet synker mer ned enn den andre, dobbeltsyn eller at noe endrer seg i deg som person, kan dette tyde på hjernesvulst eller hjerneslag, forteller fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest AS, Kari Lise Eidjar.

Det er også en grei regel å oppsøke legen dersom du merker endringer i din personlighet.

- Enkelte kan for eksempel bli mer aggressive helt uten grunn. Det kan jo skje oss alle iblant, men er det gjengangende bør du absolutt rådføre deg med legen, sier hun.