Syk av kulde
Kan kulde gjøre deg syk?
Nå er myten avkreftet. Eller bekreftet.
- Det er en utbredt oppfatning at kulde kan påvirke oss til å bli syke, forteller Anders Grimsmo, professor for institutt for samfunnsmedisin ved NTNU.
Har du også hørt at kulde kan gjøre deg syk?
Myter som at å sitte på en kald stein gir urinveisinfeksjon eller at du kan få hjernehinnebetennelse av å gå ut med vått hår, er utbredt - kanskje særlig blant de eldre generasjonene.
Men stemmer mytene?
Kan kulde gjøre oss generelt sykere?
- Forskning tyder på at kulde kan ha en innvirkning på hvor ofte vi blir syke. En sannsynlig forklaring på dette er at kulde påvirker blodgjennomstrømmingen, noe som betyr at færre immunceller for eksempel sendes til nesen for å forsvare kroppen mot virus. Det betyr at man ikke blir syk av kulden i seg selv, men at man er mer sårbar for infeksjoner hvis man fryser. At forkjølelse, influensa og en del andre virussykdommer er mer utbredt i vinterhalvåret, skyldes neppe kulden i seg selv, men snarere at vi er mer innendørs, og har tettere omgang med hverandre, slik at risikoen for smitte blir større, ifølge Vitus Apotek.
Ifølge Grimsmo er det ikke kulden i seg selv som gjør oss sykere.
- For at vi skal bli syke av virus eller bakterier, må vi være utsatt for smitte. Det at kulde gjør oss syke er det lite hold i, det ser vi fra gammelt av da havet rundt Svalbard frøs til is, og man verken kom seg fra eller til. Når ingen verken kom eller dro fra Svalbard, fantes det heller ikkeinfeksjonssykdommer i denne perioden. Det er derfor lite sannsynlig at kulde i seg selv gjør oss syk. At vi blir mer mottakelig for smitte er omdiskutert.
Les også: Forkjølelse, bronkitt eller lungebetennelse?
Kan du få urinveisinfeksjon av å sitte på en kald stein?
Har du også hørt at du kan få blærekatarr, eller urinveisinfeksjon, av å sitte på en kald stein? Det er nok ikke helt slik, skal vi tro eksperten.
- Nei, du kan ikke få infeksjon av å sitte på en kald stein. Men, man kan lettere oppdage plager eller ubehag når man fryser eller er kald, så det kan absolutt føles slik for mange. Om du allerede har en liten infeksjon som du tidligere har merket lite eller ingenting til, kan du merke ubehaget idet du fryser eller blir kald. Det kan dermed føre til at du oppfatter det som om du fikk urinveisinfeksjon av å sitte på steinen. Kulde forsterker symptomer, varme virker motsatt og lindrer. Varme omslag og varm drikke hjelper derfor mot mye, sier Grimsmo.
Så nei; du får altså ikke urinveisinfeksjon av å sitte på kaldt underlag. Det smitter nemlig på en helt annen måte.
- En urinveisinfeksjon skyldes at bakterier vandrer via urinrøret opp i urinblæren og eventuelt til nyrebekken og fester seg til slimhinnene der. Kvinner er mer utsatt enn menn siden kvinnens urinrør er kortere enn mannens, og at det er kortere avstand mellom endetarmsåpningen og urinrørsåpningen hos kvinner. Bakterier fra tarmen vil derfor lettere infisere urinveiene hos kvinner, forteller Eirik Berteig Rustan fagredaktør for Apotek1.no.
Har kulden skyld i forkjølelse?
- Særlig i gamledager var det vanlig å skylde på trekken dersom man ble syk. Det er det altså lite hold i. Vi må huske at i gamledager bodde det ofte mange mennesker tett sammen med stor sjanse for å bli smittet, og hygienen var generelt langt dårligere enn den er i dag. Samtidig hadde de dårligere hus og ofte mye mer trekk enn det vi har i dag, så det ble enkelt å "skylde på" trekken. Hadde trekken vært viktig, ville det vært mindre infeksjoner i varme strøk, men det er det ikke, forklarer Grimsmo.
Fokuset lå altså mer på dårlig hustilstand, mens det egentlig dreide seg langt mer om den eksponeringen man fikk av å omgås mange mennesker, i kombinasjon med laber hygiene.
- Ved vanlig forkjølelse er det så mange virus dette kan skyldes at det ikke finnes vaksine. Det mest vanlige viruset er Rhinovirus og smitte skjes på samme måte som influensa; altså ved at en person som er smittet nyser eller hoster og virus spres i små dråper eller via kontakt direkte med personen eller indirekte via overflater som har vært i kontakt med en smittet person, for eksempel dørhåndtak hvis personen ikke har vasket hendene etter å for eksempel ha snytt seg eller hoster rett i hendene sine. De forebyggende tiltakene for å unngå smitte er å vaske hender godt med såpe og vann eller desinfeksjonsprit, forteller sykepleier ved Åse sykehus i Ålesund, Iselin Brunstad.
Les også: Så lite kulde tåler barna
Kan man få hjernehinnebetennelse av å gå ut med vått hår?
- Dette er garantert en myte som blir sagt fordi foreldre vil at barna skal ha på seg luer når de går ut, ler Grimsmo.
- Hjernehinnebetennelse er en svært sjelden sykdom, og det har neppe ingen sammenheng med kulde eller det å gå ut med vått hår, legger han til.
Smittsom hjernehinnebetennelse forårsakes av meningokokkbakterier:
- Disse bakteriene vokser vanligvis på slimhinnen i halsen vår, og er da en del av den normale bakteriefloraen. Såkalte friske bærere blir som regel ikke syk selv, men de kan smitte andre. Smitten skjer via spytt/dråper fra halsen. Meningokokkbakterier smitter ikke så lett, slik at kontakten må være ganske nær for at man skal bli smittet. Deling av flasker, glass og kyssing er viktige smittekilder. I enkelte tilfeller kan meningokokkbakterien bevege seg gjennom slimhinnen i halsen og komme over i blodbanen, og vil da kunne føre til hjernehinnebetennelse, forteller Rusten.
Beskytt deg mest mot smitte - ikke kulde
Det viktigste tiltaket for å unngå å bli syk, er å beskytte seg mot smitte.
- Ved å opprettholde en god hygiene kommer man langt. Hold deg unna de som er syke, og vær hygienisk. Det nytter ikke å unngå kulde for å unngå å bli syk; det viktigste er å unngå å bli smittet, sier Grimsmo.
Også Brunstad forteller at det er viktig med forebyggende tiltak generelt, uavhengig av hvilket type virus du er smittet av:
- I hovedsak skal du vaske hendene godt med såpe og vann, og eventuelt desinfeksjon hvis du ikke har vask tilgjengelig. Tenk også over hva du tar i. Det er særlig hendene våre som fører smitte videre, og det kan være lurt å tenke på! Minst like viktig er det at den som allerede er smittet, bidrar til å stoppe spredning av smitten når det oppstår. Det er lett å tenke at en selv ikke er så angrepet av viruset at man klarer å fungere og derfor er ute blant folk. Men vær så snill å tenk på smitten og den potensielle faren en da bringer med seg og risikerer å smitte mennesker som dessverre ikke vil tåle like godt å bli syk.
Denne saken ble første gang publisert 04/12 2016, og sist oppdatert 26/11 2018.