Sunt med kaffe

Derfor er det sunt å drikke kaffe

Men hva er passende mengde?

SUNT MED KAFFE: Drikker du kaffe hver dag, har du generelt lavere risiko for å dø enn de som ikke gjør det.
SUNT MED KAFFE: Drikker du kaffe hver dag, har du generelt lavere risiko for å dø enn de som ikke gjør det. Foto: Mari Parelius Wammer
Først publisert Sist oppdatert

Tidligere koblet man kaffedrikking til økt helsefare i form av hjerte- og karsykdom og kreft, men nye studier har ikke samme resultater.

- En forklaring på endringene kan være at tidligere studier ikke tok hensyn til at de som drakk mye kaffe også var mindre fysisk aktive og ofte røykte tobakk. De fleste studier konkluderer i alle fall nå med at fornuftige mengder kaffe kan redusere dødeligheten, sier lege Berit Nordstrand.

Kaffe i passende mengder kan rett og slett være sunt, vel å merke så lenge du ikke har sukker i kaffen.

Nordmenn drikker mye kaffe

Og for oss nordmenn er det bra, for her i landet er kaffe blitt en skikkelig folkedrikk.

Vi har faktisk et av de høyeste kaffeforbrukene i hele verden.

- Ettersom forbruket er såpass høyt, har de eventuelle helseeffektene av kaffe stor betydning for folkehelsen. Forskere har derfor undersøkt sammenhenger mellom kaffe og hjertesykdom, diabetes, ulike krefttyper, Parkinsons, Alzheimers og en rekke andre sykdommer, sier helsefaglig rådgiver i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Erik Arnesen.

Viktig for folkehelsen

Med så mange kaffedrikkere, kan nemlig selv små helseeffekter ha stor betydning for folkehelsen.

Kaffedrikking gir

  • Bedre kognitiv fungering
  • Redusert risiko for depresjoner
  • Bedre hukommelse
  • Bedre reaksjonstid

Kilde: Berit Nordstrand

 

Kaffe kan beskytte mot

Kilder: Berit Nordstrand og Erik Arnesen

- Det er derfor gledelig at en fersk analyse av 20 vitenskapelige studier, som til sammen har undersøkt nesten en million mennesker over lengre tid, viser at et høyt inntak av kaffe er knyttet til lavere risiko for død av alle årsaker, sier Arnesen.

Personene som drikker mest kaffe har i gjennomsnitt 14 prosent mindre risiko for å dø enn de som drikker minst, og for hver kopp ekstra per dag reduseres risikoen med fire prosent.

- Også et moderat inntak på en eller to kopper om dagen, har sammenheng med lavere dødelighet, men fordelen synes å være størst for dem som drikker tre til fem kopper daglig. Større forbruk enn dette gir ingen ytterligere redusert risiko, sier Arnesen.

Lavere risiko for hjerneslag

Fordi koffein har akutte virkninger på blodtrykket og ufiltrert kaffe kan øke kolesterolet, har man altså lenge trodd at kaffe kunne være skadelig for hjertehelsen.

Det ser imidlertid ikke ut til å stemme.

- I en systematisk gjennomgang av forskning på kaffe- og hjerte-kar-helse fant man ut at risikoen for hjerte- og karsykdom var fem prosent lavere for dem som drakk fem kopper kaffe daglig sammenlignet med dem som ikke drakk kaffe i det hele tatt. Risikoen var redusert med hele 15 prosent blant dem som drakk omtrent tre og en halv kopp om dagen, og denne gruppen hadde også 20 prosent lavere risiko for hjerneslag, sier Arnesen.

Også uten koffein

Det spiller for øvrig ingen rolle om kaffen er med eller uten koffein.

Arnesen bekrefter videre at man ser en sammenheng mellom inntak av kaffe og redusert risiko for diabetes og noen kreftformer som leverkreft og tarmkreft.

- Årsakene til at det er slik, kan være mange. Vi vet at kaffe er den største kilden til antioksidanter i det norske kostholdet, og mange av de andre komponentene i drikken kan også være helsefremmende. Videre kan psykososiale faktorer også spille inn. De som drikker mest kaffe, kan ha gode sosiale nettverk, noe som i seg selv kan være helsefremmende, sier han.

Bedre hukommelse

Nordstrand bekrefter at fornuftige mengder viser seg å være omtrent tre til fem kopper daglig, og forteller at denne mengden ser ut til å gjøre mer for oss enn å beskytte mot blant annet gallestein, type 2-diabetes og kreft.

For mye kaffe kan føre til

  • Hjertebank
  • Forstyrret nattesøvn
  • Humørsvingninger

Kilde: Berit Nordstrand

Symptomer på koffeinforgiftning

  • Hodepine
  • Kvalme
  • Magekramper
  • Rastløshet
  • Rask puls
  • Ujevn hjerterytme
  • Nedsatt blodtrykk

Kilde: Berit Nordstrand

- Det ser også ut til at kaffe i de samme mengdene kan bedre kognitiv fungering og redusere risikoen for depresjon. To kopper kaffe kan dessuten bedre både korttidshukommelsen og reaksjonstiden, sier hun.

Dette kom blant annet frem av en studie fra 2007 som viste at kvinner over 65 år, som drakk mer enn tre kopper kaffe hver dag, gjorde det bedre på hukommelsestester enn dem som bare drakk en kaffekopp om dagen.

Kosedrikk til dessert

Latte, mocca, iskaffe og andre kaffedrikker blir stadig mer populært, kanskje særlig blant ungdommer.

Her gjelder imidlertid ikke regelen om at tre til fem kopper om dagen er bra for helsen.

- Dette er kaffedrikker som inneholder mye melk, sukker og smakstilsetning. Enkelte kaffedrikker kan ha kaloriinnhold på linje med et helt middagsmåltid, og dette kan medfører vektøkning og uheldige helsekonsekvenser på grunn av sukkerbelastningen på kroppen, sier Nordstrand.

Velg derfor slik drikke i små mengder som dessert.

Forsiktig med energidrikk

Nordstrand mener likevel at leskedrikk med koffein, såkalte energidrikker, er en større grunn til bekymring i forbindelse med koffeininntak blant ungdom.

- Beregninger viser at mange nordiske ungdommer får i seg så mye koffeinholdig leskedrikk at de kan få toleranseutvikling og abstinenssymptomer. Omtrent 20 prosent får i seg så mye koffeinholdig leskedrikk at det kan gi symptomer som nervøsitet og anspenthet, og det kommer i tillegg til inntaket fra kaffe, sjokolade og te, sier hun.

Også Arnesen advarer mot å drikke energidrikk, og forteller at LHL ønsker informasjon på etikettene om hva som er daglig, anbefalt inntak av koffein, at det bør unngås av barn, unge, gravide og ammende og hvilke helseeffekter et høyt inntak kan ha. 

Ulik grense

Vær for øvrig klar over at selv om de fleste studier altså angir tre til fem kopper per dag som en fornuftig mengde kaffe, varierer det noe hvor mye hver og en av oss tåler.

Det skyldes at vi påvirkes forskjellig av blant annet koffein.

- Noen har en genetisk variant av enzymer i kroppen som bryter ned koffein, og de dette gjelder opplever hjertebank og forstyrret nattesøvn selv ved beskjedent inntak, sier Nordstrand.

Som med alt annet er heller ikke for store mengder bra for noen.

- Høyt inntak av kaffe kan øke nivået av stresshormonet kortisol og det kan gi koffeinavhengighet slik at du opplever ubehag som hodepine, humørsvingninger og rastløshet når du ikke får kaffe, sier hun.

Hyppig kaffedrikking gir toleranse

Videre vet man altså at kaffe kan påvirke blodtrykket negativt.

Likevel ser det ut til at det å drikke kaffe jevnlig kan gi en toleranse, slik at personer med høyt blodtrykk som drikker kaffe regelmessig, ikke ser ut til å ha økt hjerte- og kardødelighet.

- Det ser heller ikke ut til at et moderat inntak bidrar til hjerteforstyrrelser eller hjerteflimmer. Det er imidlertid viktig å være klar over at det å drikke kokekaffe og presskannekaffe har sammenheng med høye kolesterolverdier i blodet, mens pulverkaffe og filterkaffe ikke har det, sier Arnesen.

Kan bli forgiftet

Blir kaffeforbruket svært høyt, kan konsekvensene bli virkelig alvorlige.

Da kan kaffen føre til en koffeinforgiftning.

- Tidlige symptomer på akutt forgiftning kan hos noen oppstå allerede ved 5-600 mg koffein per dag. Det tilsvarer fem til seks kopper kaffe, sier Nordstrand.

Symptomene på forgiftning er hodepine, kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls, ujevn hjerterytme og nedsatt blodtrykk.

Koffein øker også nyrenes utskillelse av salter og vann.

- Dødelig dose koffein er omtrent åtte til ti gram per dag, og det tilsvarer 60-100 kopper daglig, sier hun.