Klarsynte Marcello Haugen
Større enn Snåsamannen
Marcello Haugen var intet mindre enn en legende. Han hadde uforklarlige evner, og et eget hoff av kvinner.
Han var rolig, mørk og mystisk. Blikket var sløret under hengende øyelokk, stemmen var lav. Marcello Haugen skremte noen og tiltrakk mange - ikke minst kvinner.
Forelsket seg grenseløst
Magnetismen var gjensidig. Marcello elsket kvinner og forelsket seg grenseløst mange ganger. Han ble også far til ei lita jente.
Men den danseglade synske helbrederen og naturlegen, som alle mente det strømmet en personlig vennlighet og varme fra, giftet seg aldri.
Han kunne lett ha blitt tatt for å være en sjarlatan. I Øistein Parmanns bok "Marcello Haugen" omtales kvinnehoffet han omga seg med på eiendommen Svarga. Men dette ødela ikke hans omdømme som helbreder og naturlege.
Taus om seg selv
Navnet var både kjent og fremmed. Marcello Haugen - egentlig Martin Mikael Haugen (1876-1967) - var konsekvent taus om seg selv.
De fleste bildene av ham viser ham med snadde i munnen og hatt på hodet. Selv i sterk sommervarme gikk han med hatt inne.
Han var fra Kongsberg, en fattiggutt fra gruvene, og han hadde sigøynerblod i årene. 34 år gammel tok han navnet Marcello, etter at farmoren hadde fortalt ham at han var av italiensk adelsslekt.
Klarsynt fyrbøter
Marcello forsto tidlig at han hadde "klarsyn" uten å ane noe om hvordan han skulle bruke sin medfødte gave.
Han begynte ved jernbanen som lokomotivpusser på Hamar og senere på Otta. I 1908 ble han forfremmet til fyrbøter. Etter hvert begynte han å hjelpe folk med sitt klarsyn og sine helbredende evner. Han ble snart en lokal berømthet.
100 på én dag
Vennen Johan Thorvaldsen, en byggmester i Oslo, ble helbredet av Haugen for en sykdom legene ikke evnet å få bukt med. Av takknemlighet ga han Haugen en eiendom i Ullevål Hageby. Der bygde han Villa Arjuna i 1920. Der dannet det seg køer av folk som ønsket hans tjenester utenfor villaen.
Opptil hundre besøkende kunne Marcello ha på én dag. De sto i kø i timevis for å få lindring mot smerte, en bedring i en kronisk tilstand, hjelp til å finne en mistet eiendel eller til å finne vann. Telefonen ringte nærmest i ett sett.
Raus mot vennene
Åndskraft
Det skjer utvilsomt noe fysisk i kroppen når Snåsamannen helbreder. Noen kaller det bløff, andre innbilning. Selv kaller Joralf Gjerstad fenomenet for åndskraft.
- De fleste vil nok si at den kommer fra Gud, sier Gjerstad.
Han har ikke villet gi noen nærmere forklaring, men advarer innstendig mot kvakksalvere. Healere mener at det finnes en energikilde som kan koble seg til og overføres til andre slik at den vil kunne helbrede sykdom.
Denne forklaringsmodellen baserer seg på forestillingen om en kraft som finnes i alt levende og som virker på alle livsprosesser. I Kina kalles den chi, i Japan reiki, i India prani og i vestlig tradisjon energi,livskraft, ånd. Teorien går ut på at healere påvirker frekvenser ved å omorganisere klientens energifelt (aura), som utgjør et flerdimensjonalt system.
Aura eksisterer ikke, sier skeptikere. Men auraer er for lengst fotografert og målt. Det er mulig at forskere innen få år oppdager at kreft utvikler seg som følge av en forstyrrelse ien persons energifelt, kanskje et eget skurrende energifelt i kroppen før selve sykdommen bryter ut.
Thorvaldsen og Marcello Haugen drev flere prosjekter sammen, blant annet et skipsrederi som gjorde Marcello til en rik mann. Men han brydde seg lite om penger, levde enkelt, tok seg av moren og var raus mot vennene. Disse trakterte han både i Villa Arjuna og på et nytt "sjelested", det tempellignende Svarga med bygninger og tun ved Lillehammer.
Han bygde først "Nedre-Svarga" og senere "Stor-Svarga". Sistnevnte var et merkelig sted med kronglete korridorer og rom. Anlegget ville ha vært en arkitekts skrekk og ble trolig utformet av Marcello Haugen selv. En smal og bratt vindeltrapp førte opp til mottagelsesværelset hans.
Forutsa dødstidspunktet
På tunet lå det lille, hvite kapellet. Der inne kunne Haugen sitte alene og meditere i timevis. Mye tyder på at Marcello Haugen trodde på reinkarnasjon. Han var svært opptatt av Martin Luther, men påsto aldri selv at han var en reinkarnasjon av Luther.
I 1940 flyttet Marcello Haugen for godt til Svarga. Han virket der til sin død 30. desember 1967. Han forutsa dødstidspunktet sitt med stor nøyaktighet, til "halv elleve-ellevetiden": Marcello Haugen sovnet inn én time før midnatt.
Ingen kvakksalver
Marcello Haugen var, i likhet med Snåsamannen i dag, ingen kvakksalver. Han oppfordret folk til å søke lege med plagene sine. Leger som kjente Marcello Haugen hadde noe godt å si om ham - også som "naturlege".
I ettertid ser det ut til at Marcello Haugen var i stand til å mobilisere pasientenes motstandskraft. Han påsto aldri at han hadde gjort noen frisk. Ble de som slet med sykdom friske, eller fikk det bedre, så han seg som et redskap for det som skjedde.
Dypt religiøs
Marcello Haugen var en dypt religiøs mann - det var bakgrunnen for at han bygde kapellet på Svarga. Også Joralf Gjerstad snakker om Gud.
Haugen tok ikke, og Gjerstad tar ikke, betaling. Marcello Haugen fikk gaver, men han avkrevde dem ikke. "Du får gi det du har lyst til", sa han gjerne.
Denne saken ble første gang publisert 21/03 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.