Snorking

Noen du kjenner som snorker?

Dette kan hjelpe.

SNORKER: Noen snorker så høyt at det gir sengepartneren problemer, og overvekt forverrer ofte snorkingen.
SNORKER: Noen snorker så høyt at det gir sengepartneren problemer, og overvekt forverrer ofte snorkingen. Foto: gettyimages.no
Først publisert

Snorking skyldes redusert luftpassasje i øvre luftveier som gir vibrasjoner i bløtvevet.

Når vi sover blir alle musklene i kroppen avslappet. En vanlig årsak til snorking er at tungen, som jo er en muskel, blir slapp og glir bakover når vi ligger på ryggen.

– Dermed blir det trangt mellom tungen og bakveggen i svelget, sier Nils Henrik Holmedahl, overlege PhD fagansvarlig søvnseksjonen, LHL-sykehuset Gardermoen.

– Hos noen fører det til at drøvelen og den bløte ganen "blafrer som et flagg" i luften som passerer bak tungen ned i luftrøret, forklarer han.

Et økende antall

Det er vanlig å snorke; nesten alle snorker en gang i blant, og over 40% av menn og nesten 30% av kvinner mellom 30-60 år snorker hver natt.

Overvekt forverrer ofte snorkingen, og siden vi i gjenneomsnitt stadig blir tyngre her i landet øker antallet som plages med snorking.

– Vi snorker også mer når vi sover i alkoholrus, og enkelte medisiner som smertestillende eller beroligende, kan forverre snorkingen, sier Holmedahl.

– Hos barn er polypper og forstørrede tonsiller, eller "mandler" i nese/svelg, ofte en årsak til kraftig snorking.

Han får støtte av Morten Engstrøm, lege ved St.Olavs hospital og forsker ved NTNU.

– Vi ser en økt tendens til snorking ved økende alder, i alle fall opp til 60 år, sier han.

Les mer om søvn og søvnsykdommer i helseleksikonet.no

Kan hjelpe mot snorking:

  • Mange snorker bare når de ligger på ryggen, så da kan det hjelpe å unngå å sove i ryggleie, for eksempel med en kroppspute/U-pute
  • Hvis snorkingen oppsto i forbindelse med vektøkning, vil trening og redusert energiinntak i mat/drikke trolig hjelpe
  • Redusert bruk av alkohol og sentralvirkende smertestillende og beroligende medisiner er gunstig
  • Mange har støvmiddallergi: Da kan utlufting av sengeklær og soverom, samt bruk av allergimedisin hjelpe.
  • Hvis du har fått høre at du ofte slutter å puste når du sover, må du få en henvisning for utredning og behandling fra legen din.

Kilde: Nils Henrik Holmedahl, overlege PhD fagansvarlig søvnseksjonen, LHL-sykehuset Gardermoen

Sove alene

Snorking er i seg selv ikke farlig, men kraftig snorking kan være symptom på sykdom, som blant annet søvnapne (hyppige pustestans under søvn), kraftig allergi, forstørrede tonsiller eller hypotyreose (lavt stoffskifte).

- Snorkingen forstyrrer ofte andre, samlivet kan settes på prøve og mange må sove alene, så livskvaliteten kan absolutt bli dårlig selv om snorkingen ikke nødvendigvis er helseskadelig, sier Holmedahl.

- Redusert søvnkvalitet kan blant annet gi tretthet og dagtidssøvnighet. Det er også tegn som tyder på at uttalt snorkevibrasjon kan være ugunstig for vevet lokalt på halsen, legger Engstrøm til.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Les også: Dette er tegnene på at en person er psykopat

Pustestopp og snorking

Søvnapne er en vanlig sykdom forbundet med kraftig snorking.

Alvorlig søvnapne kan gi høyt blodtrykk, økt risiko for hjertesykdom, hjerneslag og diabetes.

CPAP: Maskinen CPAP øker lufttrykket mellom tungen og bakveggen i svelget, og dermed vil man puste fritt og snorkingen opphører.
CPAP: Maskinen CPAP øker lufttrykket mellom tungen og bakveggen i svelget, og dermed vil man puste fritt og snorkingen opphører. Foto: gettyimages.no

Vanlige symptomer på søvnapne er at sengepartner merker at du slutter å puste innimellom snorkingen, og ofte er man ikke uthvilt etter en natt med normal mengde søvn, mange har vansker med å holde seg våkne i bilen, på møter eller foran TV-en, og noen har morgenhodepine.

- Har du slike symptomer eller plager bør du oppsøke lege for å få undersøkt nese/hals/svelg og ta noen blodprøver. Ofte er det nødvendig med henvisning til en måling av pusten under søvn på en sykehuspoliklinikk, hos en øre-nese-halsspesialist eller hos tannlege, sier Holmedahl.

Snorking og operasjon

I noen tilfeller kan det hjelpe å fjerne polypper, og hos barn med svært store tonsiller kan operasjon være god behandling mot søvnapne.

En periode fikk også mange voksne fjernet drøvel, deler av den bløte gangen og tonsillene som behandling for søvnapne.

- Oppfølgingsstudier viste dessverre at selv om snorkingen ble redusert, ble det ikke færre nattlige pustestans. Så i dag blir svært få voksne operert som behandling for søvnapne, forteller Holmedahl.

Siden snorking i seg selv ikke er et helseproblem, blir man ikke operert for snorking.

- De som har moderat eller alvorlig søvnapne bør få tilbud om CPAP. Dette er en maskin som via en maske øker lufttrykket mellom tungen og bakveggen i svelget. Dermed puster man fritt, og en gunstig "bivirkning" er at snorkingen forsvinner eller blir betydelig redusert, sier Holmedahl.

Les mer om snorking i Helseleksikonet.no