Ryggsmerter

Gunn-Irens ryggsmerter var et mysterium – inntil noen så hvor smerten kom fra

Gunn-Irens ryggsmerter kom snikende i fjor høst og satte henne ut av spill i februar. Store smerter og mange legebesøk senere fant hun endelig ut hva som feilte henne.

Pluss ikon
<b>HAR FUNNET SVAR:</b> Gunn-Iren Gunvorsdatter Simensen (45) er glad for at noen endelig klarte å finne ut hva ryggsmertene hennes kom av. 
HAR FUNNET SVAR: Gunn-Iren Gunvorsdatter Simensen (45) er glad for at noen endelig klarte å finne ut hva ryggsmertene hennes kom av.  Foto: Charlotte Wiig
Først publisert Sist oppdatert

Høsten 2019 kjente Gunn-Iren Gunvorsdatter Simensen (45) at noe ikke var som det skulle. Det var noe i setet som murret.

– Jeg tenkte først at murringen skyldtes en forstrekt muskel på trening. Derfor passet jeg på å tøye ekstra godt ut etter treningsøktene.

Gunn-Iren er ufør, men jobber på nærbutikken i Gransherad. Hun er en aktiv dame som elsker å trene. Hver tirsdag danser hun sving, onsdag er det volleyball. I tillegg er hun treningsinstruktør i zumba og sirkeltrening i Gransherad idrettslag.

Siden begynnelsen av februar, har hun hverken jobbet eller vært på trening.

I februar ble murringen til smerter som strålte ned i benet. Det ble vondere og vondere.

– Hell i uhell så kom koronarestriksjonene og stengte treningen. Hadde det ikke vært for det ville jeg nok fortsatt å presse meg på trening.

Hun søkte hjelp hos kiropraktor som mente at isjiasnerven lå i klem. Han anbefalte småturer flere ganger daglig for å holde bevegeligheten i gang og henviste henne til MR.

– Jeg har alltid vært sta, og selv om det var smertefullt, tvang jeg meg ut på tur. Men til slutt måtte jeg gi opp. Smertene ble bare verre.

<b>VAR SENGELIGGENDE:</b> Gunn-Iren (45) fikk så store smerter at hun ikke kom seg opp av sengen. Hun var avhengig av at datteren Mathea (16) sto for matlaging og andre praktiske gjøremål i huset.
VAR SENGELIGGENDE: Gunn-Iren (45) fikk så store smerter at hun ikke kom seg opp av sengen. Hun var avhengig av at datteren Mathea (16) sto for matlaging og andre praktiske gjøremål i huset. Foto: Charlotte Wiig

Sengeliggende på grunn av ryggsmerter

Gunn-Iren oppsøkte fastlegen. Etter en undersøkelse konstaterte legen prolaps. Gunn-Iren ble anbefalt å holde sengen og fikk resept på smertestillende piller.

Snart kom hun ikke seg opp av sengen. Selv toalettbesøk krevde store anstrengelser og smerter. Datteren Mathea på 16, måtte ta over de fleste gjøremål i huset. Hun laget mat og hentet medisiner for moren.

Så kom svaret fra legen: Bildene viste at Gunn-Iren likevel ikke hadde prolaps.

Gunn-Iren ble sendt på sykehuset til ny undersøkelse, og nye bilder. Nå var hun avhengig av krykker og prekestol. De nye bildene viste ikke noe nytt. Men legene kom frem til at det var muskulære smerter.

Onsdag før påske fikk Gunn-Iren tilbud om plass på Haugmotun sykehjem for smertelindring. Datteren hennes skulle reise bort denne påsken, og Gunn-Iren var lettet over at hun fikk hjelp. Men etter to dager ble hun sendt hjem.

– Jeg trodde jeg skulle være der til over påske. Heldigvis for Gunn-Iren var naboene hjemme denne påsken.

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten naboer og venner som kom innom meg med mat og hjalp meg med nødvendige gjøremål. Jeg klarte ikke engang stå oppreist lenge nok til å varme meg en Fjordland-middag.

Les også: Siri (43) var fastlege da hun møtte veggen og ble sykmeldt

Gikk til osteopat

I april ble Gunn-Iren sendt til Porsgrunn Fysikalske medisin med ambulanse. Endelig skulle hun få eksperthjelp.

– Jeg var veldig forventningsfull og glad. For nå tenkte jeg at jeg endelig skulle få svar. På nytt ble hun grundig undersøkt. Av tre ulike leger. Men heller ikke her fikk Gunn-Iren svar på hva som feilte henne.

– De sa rett ut at det ikke fant ut hva smertene kom av. Jeg ble kjempeskuffet og på gråten.

Nå var hun blitt undersøkt av fem forskjellige leger og ingen kunne si hva som feilte henne. Smertene hennes var et mysterium for legene.

<b>OSTEOPAT:</b> Hos osteopat Kjell Olav Trosdahl får Gunn-Iren behandling med massasje og nåler som settes inn i muskelknutene. 
OSTEOPAT: Hos osteopat Kjell Olav Trosdahl får Gunn-Iren behandling med massasje og nåler som settes inn i muskelknutene.  Foto: Charlotte Wiig

Det var en nabo som rådet Gunn-Iren til å søke hjelp hos osteopat. Men hun hadde ingen forventninger da hun fulgte rådet.

– Jeg var desperat og tenkte at jeg måtte prøve alt.

Osteopaten mente at Gunn-Iren trolig hadde muskelknuter i setet, og at det skyldtes referert smerte, det vil si en smerte som kom fra et annet sted enn der hun hadde vondt.

Han begynte å kjenne og trykke på flere punkter i ryggen og setet hennes.

– Jeg kjente med en gang at han traff akkurat der jeg hadde vondt. Smertene jeg hadde slitt med ble forsterket da han trykket på de ulike punktene.

Svak muskel

Osteopaten forklarte at muskulaturen rett og slett var for svak til å gjøre den jobben den skulle og hadde slått seg av.

Muskelen hadde behov for aktivering, aktivitet og opptrening. Det verste en muskel utsettes for, er inaktivitet, sa han. Hun ble behandlet med nåler som ble satt rett i muskelknutene. Og fikk noen øvelser hun skulle gjøre hjemme. Som å løfte foten forsiktig mens hun lå i sengen.

Etter andre behandling, klarte Gunn-Iren å gå i trappene hjemme. Men nå kjente hun at hun også hadde smerter i venstre ben.

Da Gunn-Iren kom til sin tredje behandling, klarte hun å gå inn til Osteopaten for egen maskin. Han mente at smertene i det andre benet hennes skyldtes feilbelastning på grunn av endret gangmønster og krykkebruk.

Denne gangen satte han nåler i leggen, låret og i ryggmusklene til Gunn-Iren.

– Jeg kjente det krible i foten og fikk ilinger. Etterpå var det varmt. Det var godt og vondt på samme tid. Osteopaten forklarte at det var blodsirkulasjonen som økte og spenninger som slapp taket.

Les også: – Når du står ansikt til ansikt med en dødelig diagnose, mister du litt filter

<b>OPPE OG GÅR:</b> Jeg gleder meg bare til å komme tilbake til det normale livet med jobb og trening, sier Gunn-Iren Gunvorsdatter Simensen (45). Hun mener hun kan takke osteopaten for at hun ikke lenger er sengeliggende. 
OPPE OG GÅR: Jeg gleder meg bare til å komme tilbake til det normale livet med jobb og trening, sier Gunn-Iren Gunvorsdatter Simensen (45). Hun mener hun kan takke osteopaten for at hun ikke lenger er sengeliggende.  Foto: Charlotte Wiig

Triggerpunkter

– Det virket som om smertene kom fra muskelknuter i setemuskulaturen. Etter en grundig undersøkelse for å utelukke at det lå noe alvorlig bak, startet vi med å behandle med nåler og trykkbølge, sier osteopat Kjell Olav Trosdahl og forklarer hva muskelknuter er og hvordan det oppstår.

Osteopati er en behandlingsform som har et bredt spekter av behandlingsteknikker med alt fra lett berøring og bevegelse av bindevev til kraftigere leddmanipulasjoner i tillegg til enkle treningsøvelser. På denne måten kan behandlingen tilpasses alle pasientgrupper. Ofte trenger man kun noen få behandlinger for å oppleve bedring, men for mange hjelper det å vite at det ikke foreligger alvorlige skader.

– Det er viktig å starte med en grundig undersøkelse for å avkrefte alvorlige tilstander som nerveskader, prolaps eller at noe er avrevet i muskulaturen. Her bruker osteopaten mange av de samme undersøkelsesmetodene som nevrologer og ortopeder,

Behandlingen hos osteopat går ut på å klemme og kjenne på de stedene vi finner muskelknuter med hendene, men nåler, trykkbølgeapparat, ulike bløtvevsteknikker og manipulasjoner av ledd, såkalte ”knekketeknikker” brukes også. 

Les mer: Osteopati.org

Se mer

– På fagspråket kalles slike muskelknuter myoser eller triggerpunkter og er vanskelige å oppdage med vanlige bildediagnostikk. De er forholdsvis vanlige og kan forekomme flere steder i kroppens muskler. Myoser oppstår stort sett i en muskel som er for svak til å gjøre den jobben den er tiltenkt. Det oppstår da spenninger i muskelfibre som et forsøk på å holde muskelen litt sammentrukket, noe som igjen vil føre til kortere arbeidsvei for muskelen. Resultatet blir ømme områder inni muskelen. Dette begynner ofte med smerter lokalt, men de kan også gi utstrålende smerter til for eksempel rygg og ben, som i dette tilfellet. Dette kaller vi refererte smerter, sier han.

Dette er en lite akseptert teori i legevitenskapen, men bygger på empirisk kunnskap blant manuelle behandlere.

I dag klarer Gunn-Iren å gå korte strekninger. Hun er ikke lenger avhengig av prekestolen, og krykkene har hun med seg når hun drar ut i tilfellet hun trenger dem. I tillegg har hun kuttet kraftig ned på medisinene.

– Nå tar jeg bare sterke smertestillende hvis jeg får veldig vondt.

Tenk at de store smertene kunne være noe så banalt som en svak muskel, sier hun.

Hun er ennå ikke helt bra, men ved godt mot.

– Nå gleder jeg meg bare til å komme meg tilbake til et normalt liv. Til jobben min som jeg elsker. Og ikke minst til den dagen jeg kan danse og trene igjen.

Les også: Anette (44) mistet begge foreldrene i selvmord