KAN RAMME AKUTT:
Anne klarer å stavre seg bort til speilet. Hun får sjokk av synet som møter henne
Anne skjønte at noe var galt, men ringte ikke 113. I dag vet Anne at hvert sekund teller.
Oslo, 25. september 2015:
Anne Heimdal (57) har bestemt seg for å slappe av i sofaen og se kveldens krim på NRK. Anne er fraskilt og har en voksen datter som har flyttet ut. Nå bor hun alene i leiligheten på Lysejordet i Oslo.
Anne kommer på at hun må bestille den årlige reisen til Tyrkia og henter frem PC-en. Brått kommer den uendelige trettheten hun har kjent i det siste. Hvorfor er hun så trett?
Når hun tenker tilbake, har hun ikke vært seg selv den siste tiden. Hun bestemmer seg for å vente med bestillingen.
Skjev i hele ansiktet
I stedet henter Anne frem strikketøyet og setter seg i sofaen foran TV-en. Garnet kjennes så rart mellom fingrene. Til slutt legger hun fra seg nøster og strikkepinner og kryper enda tettere sammen i sofaen. Krimserien på TV blir avbrutt av nyheter.
Da Anne kommer til seg selv, er det fremdeles nyheter på skjermen, så hun kan ikke ha vært borte så lenge, men hun føler seg omtåket og rar. Hun kjenner noe tungt på det venstre benet og undrer seg over hva den hvitaktige klumpen er.
Hun tar den ene strikkepinnen og stikker i klumpen på låret. Da Anne forstår at det er hennes egen hånd som ligger på låret, skvetter hun til, for hun kan ikke kjenne stikket fra strikkepinnen. Hun kan ikke føle hånden sin i det hele tatt!
Anne klarer å stavre seg bort til badet og ser seg i speilet. Da får hun sjokk. Halve ansiktet på venstre side er skjevt.
Hodet hennes siger ned mot skulderen. Hun har mistet følelsen i venstre side av overkroppen. Hvordan var nå den regelen igjen?
Les også: Linn Tyra traff mannen i sitt liv, Petter. To uker senere fikk de sjokkbeskjeden om hjernesvulsten
Prate, løfte, smile
Prate. Løfte armene over hodet. Smile. Hun prøver, men det går dårlig. Alt som kommer ut av munnen, er vås, og hun kan hverken smile eller løfte armene. Langt bak i hodet er det noe som sier at hun skal ringe 113.
Med høyrehånden klarer hun å slå nummeret til ambulansen, men da hun skal trykke på ringeknappen, innser hun at ingen kommer til å forstå hva hun sier.
Noen må se henne. Se hvordan hun ser ut!
Symptomene på hjerneslag oppstår plutselig. En enkelt test kan redde liv. Mistenker du hjerneslag, kan du spørre den det gjelder om å gjøre følgende:
• PRATE – prøv å si en enkel,
sammenhengende setning.
• SMILE – prøv å smile, le eller vise tennene.
• LØFTE – prøv å løfte begge armene.
Kilde: Slag.no
Anne kommer seg ut og bort til broren som bor i nabohuset. Da døren åpnes, står svigerinnen der og ser med en gang at noe er forferdelig galt med Anne. Hun ringer 113 med det samme. Heldigvis bor de nær Ullevål sykehus og ambulansen kommer raskt.
Blodpropp i hjernen
På Ullevål sykehus blir det tatt CT av hodet hennes. Det er som legene fryktet:
«Du har dessverre hatt et hjerneslag».
Legene forklarer at hun har en blodpropp i høyre hjernehalvdel som har forårsaket slaget.
Anne får en såkalt plumbobehandling, en medikamentell behandling som er blodoppløsende, og som må gis svært tidlig for å redusere skaden på hjernen.
Neste morgen føler Anne seg mye bedre. Lammelsen og nummenheten i venstre side er borte. Hun kan nesten prate normalt.
Hun blir undersøkt for trange årer og annet som kan ha forårsaket blodproppen og hjerneslaget, men legene kan ikke finne noen forklaring.
Hadde lav risiko for hjerneslag
Samme dag som Anne ble rammet av hjerneslag, hadde hun som vanlig syklet hjemmefra Lysejordet til jobben sin i Nydalen. Hun hadde ingen av de vanlige risikofaktorene – hverken høyt kolesterol eller blodtrykk, overvekt eller diabetes.
Hun har riktignok hatt sine helseutfordringer de siste årene, men har levd et aktivt liv i full jobb med mye ansvar som leder og senere som konsulent. Det var en stressende periode både på jobb og privat i tiden før hjerneslaget, husker Anne.
Legene sier det ikke rett ut, men Anne forstår at hun har hatt flaks. Det viktigste var at hun kom til behandling raskt. Noe som øker sjansen for å bli frisk.
Hun var også heldig som hadde broren og svigerinnen i nabohuset. At de ringte ambulansen, kan ha reddet livet hennes. At Anne selv valgte ikke å ringe 113, kunne fått fatale følger.
Les også: Hvorfor er det noen som ikke blir smittet av korona?
Kvinner kommer senere til behandling
– Når kvinner rammes av hjerneslag, kommer de senere til behandling på sykehus enn menn, viser større internasjonale studier. Dette henger sammen med at kvinner er eldre når de rammes, men også at de tar senere kontakt med helsevesenet, sier Else Charlotte Sanset, overlege og generalsekretær i den europeiske slagorganisasjonen ESO.
Hun forteller at hjerneslag kommer som lyn fra klar himmel, derfor er det vanskelig å forutse.
– Symptomer på hjerneslag avhenger av hvor skaden sitter i hjernen; akutt ansiktsskjevhet, talevansker, lammelser, svimmelhet og synsforstyrrelser er alle symptomer på slag, og krever rask kontakt med helsevesen. Vi vet også at kvinner blir oftere bevissthetspåvirket og får oftere hodepine enn menn når de rammes av slag.
– Får du akutt, intens hodepine, skal du uansett alltidkontakte lege, selv om det ikke trenger å bety at det er et hjerneslag på gang, sier hun.
– Noe vi leger bør være oppmerksomme på, og må spørre de kvinnelige pasientene om, er om de har hatt høyt blodtrykk i forbindelse med svangerskap. Og så om det er opphopning av hjerne-, hjerte- og karsykdom i familien. Har noen i din nærmeste familie vært rammet av hjerte- og karsykdom i ung alder (40–50 år eller yngre), er arvelighet en faktor.
En generell sunn livsstil er viktig for å forebygge hjerneslag. Spis sunt, sørg for mosjon, ha et moderat forhold til alkohol og unngå røyk.
– Hvis du først har hatt slag, er du mer sårbar for å bli rammet på nytt. Derfor er det viktig med en grundig utredning etter hjerneslaget for å finne årsak. Men i noen tilfeller finner vi ikke årsaken til hjerneslaget. Vi trenger mer forskning på hjerneslag, sier Sanset.
Les også: (+) Jeg blir ikke kvitt svigermor. Hun er med overalt.
Var livredd
I tiden etter hjerneslaget blir Anne sittende inne i leiligheten. Ingen kan se på henne at hun har hatt slag, men etter hjerneslaget følger en utmattelse hun aldri har kjent før – legene kaller det fatigue. Hun kan sove i timevis, noen ganger til langt på dag.
Anne må lære seg å porsjonere kreftene sine.
Oslo, september 2021: Vi sitter hos Anne på Lysejordet i stuen der hun var da hun ble rammet av slaget for seks år siden.
– I begynnelsen våget jeg ikke dra noen steder av redsel for at det skulle skje igjen. Jeg var livredd for å komme i en situasjon der jeg ikke ville rekke frem til sykehuset.
- Oppstår plutselig og skyldes en blodpropp eller en blødning i hjernen. Rammer hvert år ca. 12.000 i alle aldre.
- 44 prosent er kvinner og 56 prosent er menn. Gjennomsnittsalder for kvinner er 76 år og for menn 72 år.
- Ca. 85 prosent av hjerneslagene er infarkt (blodpropp), og ca. 15 prosent er blødning.
- Vanlig årsak til død, og hyppig årsak til alvorlig funksjonshemning og langvarig institusjonsomsorg.
- Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, atrieflimmer, røyking, diabetes og tidligere TIA er viktige risikofaktorer. Sunn livsstil – med sunt kosthold, mosjon og røykestopp er forebyggende, sammen med vektkontroll, moderat alkoholforbruk – og behandling av høyt blodtrykk, høyt kolesterol, atrieflimmer og diabetes.
- Symptomer på hjerneslag inntreffer plutselig og uventet med tap av en eller flere kroppsfunksjoner (beskrevet som Prate, Smile, Løfte):
- Man kan oppleve halvsidig nedsatt kraft i arm/ben, talevansker (problemer med å snakke eller forstå enkle ord/setninger) og ansiktsskjevhet.
- Andre symptomer på hjerneslag kan være nummenhet i en kroppshalvdel, synsforstyrrelser (for eksempel tap av sidesyn, dobbeltsyn eller blindhet på ett øye), nedsatt balanse ellerkoordinasjon, eller en plutselig eksplosjonsaktig hodepine.
- Ved mistanke om hjerneslag – også om man er usikker – ring 113 umiddelbart.
Kilde: LHL Hjerneslag
Med tiden greide Anne å ta småturer ut og møte venner. Det var godt og ga en følelse av mestring og trygghet.
Snart våget hun å reise bort og overnatte på andre steder enn hjemme i sin egen leilighet. Den dag i dag må hun likevel orientere seg om hvor nærmeste sykehus ligger og planlegge hvordan hun skal komme seg dit raskest mulig.
Les også: Jørgine kom fra lutfattige kår i den norske fjellheimen – ble hotelldronning i New York
Usynlige senskader
Anne har tatt opp golfspillingen og blitt medlem av en roklubb, takket være gode venner som sørger for både å hente og kjøre henne hjem. Hun må se an formen fra gang til gang, men storkoser seg med å være litt mer aktiv igjen. Senskadene etter slaget er usynlige for andre.
– Jeg er blitt mer slumsete og har det med å dulte borti ting. I tillegg prater jeg mye mer enn før. Ellers er jeg den samme, sier Anne og smiler før hun blir ettertenksom igjen.
– Jeg var tross alt vanvittig heldig som ikke fikk verre skader av hjerneslaget.
Anne har engasjert seg på mange arenaer de siste årene for å spre informasjon om hjerneslag.
Hun var med på å starte Hjerneslag Ung og er for tiden med i et fellesskap for hjerneslagrammede innen LHL, der de holder møter om hvordan man taklerutfordringer som afasi, fatigue og annet.
– Selvfølgelig var det en stor sorg å gå fra å være yrkesaktiv og sosial til å leve et mer stille liv, men jeg har lært meg å se det positive i det meste. Det kunne gått så mye verre, og jeg er evig takknemlig for det fantastiske helsevesenet vi har.
Anne har tatt med seg en lærdom hun håper andre også kan dra nytte av:
– Jeg er av den generasjonen kvinner som ikke vil bry andre. For meg har det alltid vært en høy terskel for å ringe 113. Men etter denne hendelsen har jeg lært at det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. Hvert sekund teller hvis du får hjerneslag, og jeg hadde vanvittig flaks som fikk den hjelpen jeg trengte – i tide.
Denne saken ble første gang publisert 19/04 2022, og sist oppdatert 20/04 2022.