hudsykdom:

Nina trodde det var overgangsalderen. Så fikk hun diagnosen

Nina (53) har flere hudsykdommer som gjør hverdagen vanskelig: – Det gjør meg trist å ikke kunne ha et normalt sexliv.

MYE PLAGET: Nina Koteng har en rekke hudsykdommer som gjør livet vanskelig. Likevel klarer hun å holde seg positiv.
MYE PLAGET: Nina Koteng har en rekke hudsykdommer som gjør livet vanskelig. Likevel klarer hun å holde seg positiv. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
Sist oppdatert

Nina Koteng trodde hun hadde havnet i overgangsalderen fordi ansiktet ble flammende rødt, men fikk diagnosen rosacea for fire år siden. Det en kronisk betennelsestilstand i huden. Hun fikk høydoser med kortison i tablettform, men det gjorde vondt verre, og hun fikk store sår i ansiktet.

Nå bruker hun både fuktighetskrem og kortisonkrem for å dempe utbruddene, men plages med det røde, blussende ansiktet hver dag.

– Jeg bruker alltid sminke, for å skjule mest mulig av rødmen. Selv om det ikke hjelper på selve hudlidelsen, vil jeg gjerne se så bra ut som mulig.

Brenner i skrittet

Omtrent samtidig som Nina fikk rosacea, opplevde hun en intens svie og kløe nedentil, som om huden var brent av brennesle. Hun oppsøkte gynekolog og andre leger, men først for halvannet år siden fikk hun diagnosene som forklarer symptomene.

Nina har Lichen sclerosus. Det er en sykdom som stort sett bare angriper huden i skrittet. Sykdommen viser seg i starten som hvite striper i huden, som av og til kan ha en overflate som ser ut som krøllete, skinnende cellofan.

– Huden i skrittet er som et sigarettpapir og tåler ingenting før den ryker. Jeg får stadig store sprekker og sår. Nå har jeg store forhåpninger til en operasjon, der jeg skal få fjernet en del arrvev. Jeg har født og blitt sydd tre ganger, så der er ikke huden elastisk.

Les også: Smertene i underlivet som kan bety legebesøk.

Sykdommen er vanligere hos kvinner enn hos menn, og kan også forekomme hos barn. I tillegg fikk Nina diagnosen Lichen planus, en langvarig og ofte sterkt kløende hudlidelse, som er preget av små, kantete, flate hudforandringer. Dette har ført til celleforandringer, og Nina er operert flere ganger.

– Toalettbesøk kan være et mareritt, sier hun nøkternt.

Sexlivet fungerer ikke

Nina forteller at det gjør vondt bare å tisse. Ved avføring er smertene så store at hun må sette en bedøvende sprøyte for å få det til.

Likevel er Nina mest lei seg for kjæresten sin. Hun hadde fått sykdommene da hun traff ham. Men selv om han visste hva han gikk til, og på tusen måter viser at han elsker henne, synes Nina det er trist at hun ikke kan bidra til et normalt seksualliv. Det hadde vært så fint å kunne dele det med ham.

– Vi har jo lyst, begge to, men det er altfor smertefullt til at det er mulig å gjennom­føre. Akkurat det gjør meg trist, men jeg velger å tro det blir bedre med tiden.

Nina bor like utenfor Hamar, har kjæreste og tre barn i alderen 21 til 27 år. Hun har alltid hatt dårlig immunforsvar og har mange autoimmune sykdommer.

Kronisk hudlidelse

De vanligste hudlidelsene i vulva er genital psoriasis, kontakteksem, lichen sclerosus og lichen planus.

<b>EKSPERT: </b>Camilla Kox er legespesialist/gynekolog ved Kvinneklinikken, Ullevål, Oslo universitetssykehus HF.
EKSPERT: Camilla Kox er legespesialist/gynekolog ved Kvinneklinikken, Ullevål, Oslo universitetssykehus HF. Foto: UIO.

– Lichen sclerosus er en kronisk hudlidelse som gir kløe og svie. Huden i underlivet blir hvitlig, tynn, krøllete og skinnende. Det kan gi små sprekkdannelser i huden, og det kan føre til at de små kjønnsleppene forsvinner og at skjedeåpningen blir stram og eventuelt gror igjen, forteller Camilla Kox, legespesialist og gynekolog ved Kvinneklinikken på Ullevål, Oslo universitetssykehus.

Les også: Dette kan hjelpe mot pigmentflekker

Hun forteller at man ikke vet hva sykdommen kommer av, men at det er viktig med kontinuerlig behandling av sykdommen og regelmessige kontroller hos gynekolog, da noen få pasienter har en økt risiko for å utvikle hudkreft i de berørte områdene.

– Lichen planus gir røde flekker på innsiden av de små kjønnsleppene, noen ganger også innover i skjeden. Tilstanden kan være svært smertefull, spesielt ved forsøk på samleie hvis skjeden er rammet. Sykdommen gir brennendesmerter, irritasjon og lettblødende sår, sier hun.

<b>TØRRE ØYNE:</b> Nina produserer svært lite tårevæske på grunn av hudsykdommen rosacea. Derfor må hun dryppe øynene flere ganger om dagen.
TØRRE ØYNE: Nina produserer svært lite tårevæske på grunn av hudsykdommen rosacea. Derfor må hun dryppe øynene flere ganger om dagen. Foto: Marianne Otterdal-Jensen.

Klør seg til blods

Nina har fått allergitabletter mot nattkløe. Likevel klør hun seg ofte til blods, og det blir mye vask av klær og sengetøy.

– Det er ikke like ille hele tiden, det går i perioder. I tillegg til å prøve å unngå stress holder jeg meg unna en del mat- og drikkevarer som jeg har merket at jeg blir verre av. Jeg drikker blant annet ikke brus lenger, kullsyren er ikke bra for meg, sier Nina.

Siden Nina har en del andre sykdommer i tillegg til hudlidelsene, er det ikke alle medisiner hun tåler.

Rosacea

• Kronisk betennelse som gir rødhet i ansiktshuden, særlig sentralt i ansiktet. Debuterer ofte med anfallsvis rødming. Huden i pannen og over nese og kinn kan bli mer vedvarende rød og eventuelt noe hoven. Hudens blodkar kan bli utvidede eller sprengte.

• Kan utløses av kraftig sollys, varm mat og drikke, sterkt krydder og alkohol. Mange trenger ikke behandling, andre holder sykdommen i sjakk med medisiner.

• Rosacea oppstår ofte i 30–50-årsalderen. Kvinner rammes noe oftere enn menn. To til fem prosent av befolkningen utvikler rosacea.

Kilde: NHI.

– Jeg tør ikke tro på en mirakelkur, men jeg velger å håpe på bedre medisiner som kan lindre både smerter og kløe. Til tross for noen begrensninger har jeg et godt liv. Jeg elsker jobben min, og koser meg når jeg kan ta frem staffeliet og male litt hjemme. Malingen gir meg den roen jeg trenger.

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2021, og sist oppdatert 14/06 2021.

Les også