når ringe 113 ambulanse
Her er tegnene på at du trenger akutt hjelp
Sjekk om du bør kontakte 113, legevakten eller fastlegen.
Har du klart for deg når du bør ringe 113 og når du bør oppsøke legevakten? Eller om du heller bør oppsøke legevakten enn å bestille time hos fastlegen?
Symptomer som ikke kan vente
Flere og flere ringer 113, men for mange av oss sitter det langt inne å ringe ambulansen.
Noen ganger bør du faktisk ikke vente til fastlegen kommer på jobb neste morgen.
- Eksempler på symptomer som ikke kan vente er bevisstløshet, pusteproblemer og brystsmerter. Dette er tilstander der kortest mulig tid til helsehjelp er essensielt, og da vil det være naturlig å sende en ambulanse, sier assisterende avdelingsoverlege ved AMK i Oslo og Akershus Sven Christjar Skaiaa.
Hvem skal man ringe?
Ring 113 for eksempel ved:
- - Fare for liv og helse
- - Mistanke om at det er fare for liv og helse
- - Sterke brystsmerter
- - Nedsatt bevissthet
- - Meget sterke magesmerter
- - Uttalt tungpust
- - Store skader og sikre brudd
Ring legevakten for eksempel ved:
- - Feber over 40,5, som ikke går ned til tross for bruk av febernedsettende
- - Takvise smerter (som kommer og går) i mage eller rygg. Dette kan tyde på gallestein eller nyrestein
- - Småskader uten betydelige blødninger
- - Forstuelser
Vent til legekontoret åpner for eksempel ved:
- - Feber
- - Hoste som har vart en stund
- - Tegn på urinveisinfeksjon
- - Moderate smerter
- - Behov for resept
Kilder: Lege ved Norsk idrettsmedisinsk institutt, Sverre Mæhlum og assisterende avdelingsoverlege ved AMK i Oslo og Akershus, Sven Christjar Skaiaa
Les også: Symptomene du aldri må ignorere
Veiledning fra AMK
- Man kan også ringe 113 for å få råd om hva man bør gjøre hvis man er i tvil. Skulle det likevel være behov for ambulanse, er AMK-sentralen trent på å gi råd om og veilede i livreddende førstehjelp inntil ambulansen ankommer, sier Skaiaa.
AMK står for Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral. Tjenesten har som hovedoppgaver å besvare det medisinske nødnummeret 113, ta i mot bestillinger på ambulanser og koordinere ambulanseressursene.
AMK er som oftest bemannet av sykepleiere og faglært ambulansepersonell som også kan gi akuttmedisinsk rådgiving når det er nødvendig.
Fare for liv eller helse?
Umiddelbar eller potensiell fare for liv og helse er et veldig vidt begrep. Det omfatter blant annet ulykker, hjerteproblemer og akutte smertetilstander.
- Rent generelt vil jeg si at dersom pasienten har nedsatt bevissthet, er det grunn til å ringe 113. I tillegg bør man gjøre det ved større blødninger, sterke brystsmerter, samt hvis personen har svært sterke magesmerter, sier lege ved Norsk idrettsmedisinsk institutt Sverre Mæhlum.
Vært spesielt oppmerksom dersom magen i tillegg er helt hard.
- Man bør også ringe ambulansen dersom man har tungt for å puste og selvfølgelig ved sikre brudd og store skader som må sys, sier han.
Resept hos fastlegen
Er det derimot lite som tyder på at det er, eller kan bli, fare for liv og helse kan du gjerne se situasjonen an. Eller du kan ringe legevakten hvis det føles tryggere.
- Dersom du ikke oppfatter deg selv eller pårørende som alvorlig syk eller skadet, men du trenger legehjelp for eksempel i form av legeundersøkelse eller resepter, er det normalt riktig å kontakte fastlege eller legevakt.
Pasienter med småskader uten betydelig blødning som forstuede vil normalt oppfordres til å kontakte legevakten, sier Skaiaa.
Legevakt ved varig, høy feber
Det kan også være greit å kontakte legevakten dersom man har høy feber, som ikke reduseres selv om man bruker febernedsettende medikamenter.
- Er feberen høyere enn 40,5, og ikke går ned, bør man ta en tur på legevakten. Spesielt dersom det er snakk om barn, sier Mæhlum.
Vær også oppmerksom dersom du eller andre har takvise smerter i mage eller rygg. Føles slike smerter intense, kan de være tegn på at personen har galle- eller nyrestein
Noe kan vente
De fleste småplager kan du derimot gjerne spare til fastlegen din. Har du litt feber, hoster eller kjenner at en urinveisinfeksjon er på vei, vil du som oftest komme seg fint gjennom natten uten umiddelbar hjelp.
Husk imidlertid at det alltid er lurt å ringe legevakt eller ambulanse hvis du er i tvil. Det er bedre med en telefon for mye enn en for lite.
Flere henvendelser
Overlege Skaiaa forteller at man har registrert en betydelig økning av antall 113-telefoner de siste årene, men at dette ikke nødvendigvis sier noe om vår terskel for å ringe ambulansen.
Han mener årsaken er sammensatt.
- Dette er antageligvis et kombinert uttrykk av økt befolkning generelt, endret demografisk mønster, økende urbanisering samt økt forventning til medisinske tjenester, sier han.
Denne saken ble første gang publisert 26/02 2013, og sist oppdatert 12/09 2018.