Lang vei til et lettere liv
Nina Solberg (34) er alene med barna, og fryktet først alt som kunne gå galt under slankeoperasjonen.
Gode tips
Ulike sykehus og avdelinger har egne rutiner for hvordan pasientene skal forberede seg best mulig til operasjon, men her er noen generelle råd:
· Skal du faste, må du holde deg unna mat, juice, melk, kaffe, brus, røyk, snus, alkohol, tyggegummi og pastiller etter midnatt, kvelden før operasjonen.
· For noen medisiner, som insulin, p-piller eller annen østrogenbehandling, blodfortynnende, eller medisiner som inneholder acetylsalisylsyre, gjelder egne regler de siste to ukene før operasjon, avhengig av type operasjon samt pasientens tilstand.
· Unngå kosttilskudd som E-vitamin uken før operasjonen.
· Kvelden før, og/eller samme dag som operasjonen, skal du dusje og vaske håret i bakteriedrepende såpe og skifte til rene klær.
· Ikke bruk sminke eller neglelakk på operasjonsdagen. Legg igjen smykker hjemme, og fjern alle piercinger.
· Du kan som regel pusse tennene som vanlig.
(Kilder: Nordlandssykehuset og Rikshospitalet)
- Jeg har vært overvektig hele livet, og jeg har prøvd utallige slankekurer, sier søte Nina fra Oslo, som nylig har gjennomgått slankeoperasjonen Gastric Bypass.
Men det var en lang vei å gå fra legen søkte om inngrepet for henne i august 2007 og frem til selve operasjonen.
Før hun ble godkjent for operasjon måtte hun først til samtale med en klinisk ernæringsfysiolog.
Tarmen forkortes
Etter godkjenningen ble den positive trebarnsmoren innkalt til et startkurs som gikk over 12 uker. Her ventet samtaler med psykolog og kirurg, i tillegg til samtaler med andre som tidligere var blitt operert.
Nina fikk også informasjon om hvordan hun kunne legge om kosthold og livsstil. Så var det klart for ny samtale med kirurg og flere undersøkelser, som gastroskopi, EKG, røntgen av lunger og blodprøver.
- De siste seks ukene før operasjonen kunne jeg kun spise mellom 900 og 1000 kalorier om dagen, helst skal en gå ned fem prosent for å fjerne fett fra leveren. Valget sto mellom knekkebrød eller pulverkur; ikke særlig spennende, sier Nina, som jobber i hjemmesykepleien.
Ingen angrerett
Under inngrepet kobles store deler av magesekken ut, og tarmen forkortes.
Etter operasjonen tar ikke tarmen til seg like mye næring som før, og magesekken vil ikke lenger ha plass til store måltider.
Siden inngrepet ikke er reversibelt, er det viktig at pasientene er motiverte og vet hva de går til. Her er det ingen angrerett, og det må legene være sikre på at pasientene forstår.
Les også:
Nettmøte: - Dropp slankekuren
Komplikasjoner
Den lange ventetiden frem til operasjonsdatoen ga Nina muligheten til å tenke seg ekstra godt om; dette inngrepet er jo ikke risikofritt.
Nina er alene med barna, og i starten tenkte hun mye på alt som kunne gå galt. Etter operasjonen vil hun rett og slett bli dårlig hvis hun spiser for mye eller fet mat.
Hun kommer dessuten til å bli underernært de første to årene, men dette stabiliserer seg etter hvert. Hun må også ta vitaminer, kosttilskudd og B12-sprøyter resten av livet.
Supermotivert
Det er stor sjanse for komplikasjoner etter operasjonen, som benskjørhet og mangelsykdommer, i tillegg til at mange får problemer med ukontrollert luft.
- Uansett er jeg supermotivert og gleder meg til å gå ned i vekt, sier Nina, som gleder seg til å få et lettere liv etter operasjonen.
Betryggende informasjon
- Det er viktig å informere pasientene godt før de skal opereres. Noen gruer seg mer enn andre, og det er viktig at de er både fysisk og psykisk forberedt, sier Liv Åse Sommervold.
Hun er avdelingssykepleier ved ortopedisk avdeling, B6, ved St. Olavs Hospital. Her har de en egen poliklinikk der pasientene møter til en forberedelsesdag ca. to uker før operasjon.
Pasientene møter legen som skal operere, og de får samtale med anestesilege og sykepleier. Nødvendige blodprøver og undersøkelser blir tatt samme dag.
Må være frisk
På forhånd har sykepleier ringt til pasienten og innhentet opplysninger om aktuelle plager, helsetilstand og andre forhold som kan ha betydning for tiden etter operasjonen.
Det er svært viktig at pasienten er frisk før en planlagt operasjon. Slik unngår man komplikasjoner i forbindelse med bedøvelsen og selve operasjonen.
Denne saken ble første gang publisert 06/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.