Kjønnssykdommer uten symptomer
Kjønnssykdommene du kan ha uten å vite om det
Ubehandlet kjønnssykdom kan gjøre stor skade.
Å gå med en ubehandlet kjønnssykdom kan få store negative konsekvenser både for deg og de du eventuelt smitter videre.
Mens noen kjønnssykdommer oftest gir symptomer, er det andre kjønnssykdommer du kan ha uten å merke det, men som likevel kan få alvorlige følger for helsen din.
Disse kjønnssykdommene gir ikke nødvendigvis symptomer: Klamydia, HIV, gonoré, syfilis og hepatitt.
Lettere å bli smittet av andre kjønnssykdommer
I tillegg til at det kan ha svært negative konsekvenser i seg selv å gå med en ubehandlet infeksjon, er det også lettere å bli smittet av andre infeksjoner.
- Det betyr at om du går lenge med en infeksjon som klamydia, som smitter relativt lett, er det også lettere å bli smittet av andre infeksjoner som smitter vanskeligere, sier assisterende daglig leder Tore Holte Follestad ved Sex og Samfunn.
Konsekvensene av å gå med en kjønnssykdom uten behandling varierer.
Klamydia kan gi sterilitet
Klamydia er den aller vanligste kjønnssykdommen i Norge. Årlig påvises det 22000 tilfeller, og ifølge Folkehelseinstituttet er rundt 60-80 prosent av tilfellene asymptomatiske.
Ubeskyttet sex i Thailand?
Det er særlig et land hvor risikoen for smitte er stor.
- Ikke ha ubeskyttet sex i Thailand. Det er svært risikofylt, sier seniorrådgiver Øyvind Jul Nilsen ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.
- Thailand er det viktigste smittelandet for nordmenn når det gjelder syfilis, gonoré, HIV og hepatitt B. Thailand topper smittestatistikken og har gjort det lenge, sier Nilsen.
Har du hatt ubeskyttet sex i Thailand er det viktig at du undersøker deg når du kommer hjem er oppfordringen fra Folkehelseinstituttet.
- Ubehandlet klamydia kan særlig for kvinner gi alvorlige konsekvenser over tid, sier seniorrådgiver Øyvind Jul Nilsen ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Fhi.
Ifølge Helseleksikonet.no kan klamydia føre til sterilitet, dersom du går med sykdommen lenge uten at du får behandling. I noen tilfeller kan infeksjonen vandre oppover til de indre kjønnsorganene. Hos gutter vil det kunne føre til betennelse i bitestikkelen, hos jenter vil en ubehandlet klamydiainfeksjon kunne spre seg til livmor og eggledere.
Ubehandlet syfilis kan gi alvorlig skade
- Ubehandlet syfilis kan føre til alvorlig skade, både fysisk og psykisk, sier Follestad.
Mange får ikke særlig uttalte symptomer på syfilis.
- Og det er lett å overse symptomene. Særlig gjelder det kvinner, fordi syfilis primært gir et sår på kjønnsorganet som ikke gjør vondt, og som forsvinner etter en stund. Menn kan få et sår på penis, og det er mye lettere å oppdage, sier Nilsen i FHI.
Blant menn som har sex med menn har syfilis økt kraftig i Norge de siste 10-15 årene, men forekomsten blant heteroseksuelle er fortsatt relativt lav.
- Vi påviser noen titalls tilfeller hvert år. Men det øker, også blant heterofile, og for første gang på flere år har har vi sett tre tilfeller hos unge, norske gravide. Fordi syfilis kan gi alvorlig skade på foster og nyfødte, bør helsepersonell i større grad tenke på å teste for syfilis i forbindelse med graviditet, sier Nilsen.
Gonoré særlig farlig for gravide
En annen sykdom som er farlig for ufødte barn er gonoré.
Vil du vite mer om kjønnssykdommer?
Artiklene under er hentet fra vårt eget Helseleksikon, og gir deg mer informasjon om blant annet symptomer og behandling:
- Gonoré hos fødende kvinner er en uønsket situasjon. Ubehandlet kan det føre til alvorlige øyeinfeksjon hos nyfødte, sier Nilsen.
Folkehelseinstituttet anbefaler ikke at alle gravide screenes for gonoré rutinemessig, men ønsker økt oppmerksomhet rundt sykdommen.
- Og om det er den minste grunn til å tro at du kan gonoré bør du testes på svangerskapskontroll, sier Nilsen.
Ifølge Helseleksikonet.no kan kvinner som ikke mottar behandling for gonoréinfeksjonen få bekkeninfeksjon, som er en betennelse i kvinnens indre kjønnsorganer, mens menn som går uten behandling kan få betennelse i bitestiklene, i sædleder og i prostata.
Det er oftere kvinner enn menn som ikke får symptomer av gonoré, rundt 50 prosent av smittede kvinner vil ikke oppleve symptomer.
Hepatitt B kan gi livslang leverskade
Hepatitt B er en infeksjon med diffuse symptomer. Ifølge Folkehelseinstituttets smittevernveileder vil ca 30 prosent av voksne som smittes få en asymptomatisk infeksjon, ca. 30 prosent vil få symptomer som influensaliknende plager og ca 30 vil få klare hepatittsymptomer.
Ifølge Helseleksikonet.no vil infeksjonen i de fleste tilfeller vil gå over av seg selv, men den kan også kan medføre alvorlig, livslang leversykdom, og i verste fall død.
Ifølge Folkehelseinstituttet meldes det inn ca 700-800 nydiagnostiserte tilfeller av akutt og kronisk hepatitt B i norge, og ca 0,5 prosent av den voksne befolkningen i Norge har kronisk hepatitt B.
De fleste med hepatitt B i Norge er innvandrere som er smittet ved fødselen eller i de første barneårene i sine opprinnelige hjemland, men den smitter også ved seksuell kontakt.
Slik tester du deg
Gonoré og klamydia (og mycoplasma) testes på samme måte, med en urinprøve for gutter, og en pinneprøve fra skjeden hos jenter. Skal man teste for sykdom i halsen, tas prøven derfra. Det samme gjelder dersom man har hatt analsex, da tar man pinneprøven fra endetarmen.
- Den som tester deg skal spørre om du har hatt vaginal, anal- eller oralsex, men det hjelper veldig dersom du selv opplyser om hvilken type sex du har hatt, sier Follestad.
Du kan ta testen en uke etter at du tror du har utsatt deg for smitte, og det har ingen hensikt å teste tidligere.
Slik tar du en urinprøve riktig.
Artikkelen fortsetter under bildet
HIV, syfilis og hepatitt
HIV, syfilis og hepatitt testes med en blodprøve. Hvor tidlig du kan teste deg varierer. Enkelte HIV-tester gir svar etter 1-2 uker, for syfilis og hepatitt må du vente opptil 12 uker før testen vil gi et sikkert resultat. Det har dermed ingen hensikt å teste seg rett etter at man er, eller tror man er, blitt smittet. Rett etter at du har hatt ubeskyttet sex kan du ta en såkalt 0-prøve.
- Om du har ubeskyttet samleie lørdag, vil 0-prøven si noe om smittestatus før du hadde ubeskyttet sex. Det er hensiktsmessig blant annet med tanke på en eventuell smitteoppsporing. Om du tester negativt på 0-prøven, men positivt på prøven etter noen uker, vet du når smitten har skjedd, sier Follestad.
Når prøven er tatt vil du få svar i løpet av en ukes tid.
- Som regel tar det 7-10 dager, sier Follestad.
Hvor ofte bør du teste deg? Og hvor?
- Våre anbefalinger er at du tester deg hver gang du har hatt ubeskyttet sex med en tilfeldig partner, og hver gang du går ut av et forhold, sier Follestad.
Det finnes en rekke alternativer for deg som ønsker å teste deg.
- Fastlegen din
- Helsestasjon for ungdom i de kommunene det finnes
- Spesialklinikker som Sex og Samfunn og Olafiaklinikken i Oslo. (Og du trenger ikke bo i Oslo for å kontakte disse klinikkene)
- Studenthelsetjenesten eller skolehelsetjenesten
Du kan også teste deg for klamydia hjemme.
Hvem har du blitt smittet av – og hvem har du smittet?
Dersom du blir diagnostisert med en seksuelt overførbar sykdom, er det viktig å drive smitteoppsporing, slik at smitten ikke sprer seg videre.
- Du vil bli spurt om hvordan du kan ha blitt smittet, og aktuelle partnere du kan ha smittet. Dersom pasienten «bare» har hatt sex med sin faste partner sin, er synderen opplagt, men for de som har sex med mange, er det vanskeligere. Da prøver legen å få vedkommende til å huske alle aktuelle kontakter, adresser etc., sier Nilsen.
- Det er mange som synes det er ubehagelig å kontakte tidligere sexpartnere selv, da kan du overlate det til helsetjenesten.
Nilsen understreker at du er forpliktet etter smittevernloven til å oppgi dine sexpartnere, men i praksis er smitteoppsporing basert på frivillighet.
- Vi har ingen absolutt kontroll på om folk varsler tidligere partnere selv om de sier at de skal gjøre det. Kanskje de varsler noen, men lar de mest ubehagelige være. Og vi har heller ingen kontroll på om de som blir varslet oppsøker lege for å teste seg.
Denne saken ble første gang publisert 23/07 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.