Livmorfremfall

Karoline hadde to små barn å ta vare på og skulle ha vært glad og lykkelig. I stedet handlet dagene om smerter, plager og frykt

Etter å ha født en velskapt datter, gikk smerter og ubehag i underlivet mer og mer utover Karolines psyke. Det skulle ta mange legebesøk før hun fikk støtte for at dette ikke var til å leve med.

<b>ÅPENHET ER VIKTIG:</b> Karoline mener det er viktig å snakke om kvinnehelse. – Å snakke om problemer i under­livet er fortsatt tabu­belagt, sier Karoline.
ÅPENHET ER VIKTIG: Karoline mener det er viktig å snakke om kvinnehelse. – Å snakke om problemer i under­livet er fortsatt tabu­belagt, sier Karoline. Foto: Gry Traaen
Publisert

Det finnes fortsatt tabuer når det gjelder kvinnelidelser, og fremfall i underlivet er et av dem.

I Noresund i Viken bor en tobarnsmor som vet hvordan det er å bli rammet av dette. Hun ønsker å dele sine smertelige erfaringer i håp om at vi kan snakke mer åpent om hvordan det føles og kjennes.

– Vi må få leger og helsevesenet generelt til å forstå hvor ødeleggende det er for livskvaliteten, sier Karoline Solli (23).

Høsten 2020 hadde hun fått sitt andre barn, en nydelig liten datter, og gledet seg til å nyte barseltiden. Men da hun kom hjem, følte hun at noe var galt.

Hun hadde smerter og ubehag i magen og slet med å komme seg på do.

– Da jeg snakket med lege og helsesykepleier om problemene mine, sa de at det var normalt å ha det sånn etter en fødsel. Og selv om jeg følte at noe var mer galt enn som så, lyttet jeg til dem, minnes hun.

Føltes håpløst

Men de kroppslige proble­mene ga seg ikke, og da hun ble undersøkt av en gyne­kolog på lokalsykehuset,
fikk hun beskjed om at hun hadde et fremfall i underlivet – en tilstand som kan ramme kvinner når de går gravid eller etter en fødsel.

– Fagpersonene sa at det kunne gå seg til, og hva gjør du da? Jo, du gjør det de har rådet deg til og satser på at de har rett.

Karoline forsøkte å trøste seg med at det ville gå over av seg selv, men var fortvilet og ble etter hvert veldig sliten.

– Min livskvalitet ble dårligere og dårligere. Alle plagene jeg slet med gjorde meg psykisk nedbrutt. Ting føltes ganske håpløst en periode, minnes hun.

Les også: Elise hadde gitt opp å finne ut hvorfor hun ikke klarte å få bort fettet på underkroppen. Så kom spørsmålet fra fysioterapeuten som endret alt

En begrensende lidelse

Gynekolog Margit Steinholt ved Helgelandssykehuset i Sandnessjøen forteller at fremfall eller descens innebærer at ett eller flere underlivsorganer kommer helt eller delvis ut av skjeden.

GYNEKOLOG: Margit Steinholt ved Helgelandssykehuset i Sandnesjøen.
GYNEKOLOG: Margit Steinholt ved Helgelandssykehuset i Sandnesjøen. Foto: Privat

– Det vanligste er at urinblæren siger bakover og kan komme frem som en kul i skjeden. Det samme kan skje med endetarmen. Symptomene viser seg spesielt når man er fysisk aktiv, hoster, nyser eller ved toalettbesøk. Livmoren kan sige ned; enten alene eller sammen med blære og/eller tarm, forklarer hun.

I dag, nesten tre år senere, konstaterer Karoline at man føler seg ekstra naken når det ikke er tipp topp nedentil. Det er ikke rom for å fortelle om ubehag og plager «der nede».

Hun valgte den gangen å stille opp i et intervju i Ringblad.no med sin historie.

I kjølvannet av det fikk hun henvendelser fra kvinner i alle aldre, som delte sin historie om livmorfremfall og takket henne for åpenheten.

– Uansett alder opplevde de lidelsen som begrensende. Slik var det for meg også. Jeg følte at jeg hele tiden måtte ha en do i nærheten og følte et trykk nedover i underlivet, et press mot bekkenbunnen. Det førte til en absurd frykt for at noe skulle falle ut, beskriver hun.

Kunne ikke jobbe

Karoline er en frittalende ung kvinne, heldigvis. På den måten får vi et innblikk i hvordan det er å ha fremfall av livmor.

– Det var veldig vondt å bæsje fordi tarmen klemte mot livmoren, som hadde falt ned i bakre skjedevegg. Min taktikk var å gå inn med to fingre i skjeden og «dra» livmoren opp mot navlen mens jeg var på do, forteller hun.

Men det gikk lang tid før Karoline fikk vite hva som egentlig var i veien. Hun dro rundt fra sykehus til sykehus i et desperat håp om å få hjelp. Beskjeden hun fikk var den samme hele tiden; at det var normalt å ha det sånn. Hun hadde født, og det kunne ta tid.

– Men jeg kunne ikke godta det. Det påvirket livskvaliteten og helsen så mye at jeg ikke klarte å begynne
å jobbe igjen etter barsel­permisjonen. Da jeg endelig ble møtt med forståelse av sjeflegen på gynekologisk avdeling på Ringerike sykehus, var det en lettelse. Men operasjon måtte jeg til slutt sørge for selv med å søke meg til en privat klinikk, oppsummerer hun.

Karoline stopper opp, sier at det gjør vondt å tenke tilbake. Plagene påvirket livet hennes så sterkt at hun til slutt ikke følte at hun hadde et liv. Hun hadde to små barn å ta vare på og skulle ha vært glad og lykkelig. I stedet handlet dagene om smerter, plager og frykten for å måtte på do.

Les også: (+) Karoline Krüger: – Å være syk var skremmende og tungt

ÅPEN OG ÆRLIG: Karoline mener det er viktig å snakke åpent om underlivsproblemer som kan oppstå etter fødsel.
ÅPEN OG ÆRLIG: Karoline mener det er viktig å snakke åpent om underlivsproblemer som kan oppstå etter fødsel. Foto: Gry Traaen

Måtte stå på

Til slutt fikk hun endelig et kirurgisk inngrep. Under operasjonen ble bakre skjedevegg forsterket, og hun fikk mange sting mellom skjedeåpningen og endetarmsåpningen.

– Hadde jeg ikke krevd å få dette i orden og stått på i så stor grad som jeg gjorde, tror jeg ikke at jeg ville ha vært frisk i dag. Jeg hadde samboeren min med på de siste legetimene, og det tror jeg hjalp. Å ta med en ektefelle eller samboer hvis man sliter med å få den hjelpen man mener at man behøver, tror jeg er et godt råd, legger hun til.

Sannheten er at sexlivet ofte også lider under et livmorfremfall. Det blir rett og slett for vondt eller ubehagelig å ha samleie.

– Jeg vet at mange bare har akseptert situasjonen og avstår fra samleier. Det forteller meg at hele situasjonen er skambelagt. Jeg håper at jeg kan bidra til at det blir snakket om, for bare da kan vi gjøre en jobb for kvinnehelsen. Om kvinnen er gammel eller ung eller om årsaken er graviditet, fødsel eller overgangsalder betyr ingen ting, sier den unge tobarnsmoren.

Som ung mor, helseut­dannet og ferdig doula er hun opptatt av barseltiden. Doulaer er hjelpekvinner som stiller opp for kvinner som skal føde, føder eller har født. En ting har hun tenkt på, og det er at en fødselsskade hos mor ikke er en sykdom før moren selv nekter å akseptere at det skal være slik.

Les også: – Jeg så mange leger, sykepleiere, og foreldrene mine, som snakket. Det var munner som åpnet seg, men jeg hørte ingenting

BLE FRISK: Karoline tror ikke hun hadde fått hjelp hvis hun ikke hadde stått på og kjempet.
BLE FRISK: Karoline tror ikke hun hadde fått hjelp hvis hun ikke hadde stått på og kjempet. Foto: Gry Traaen

Må kjenne etter

– Ingen spør deg om du har smerter nedentil etter en fødsel. Hvis du ikke har født før, vet du ikke hva som er normalt.

– Det kan virke som om kvinner i dag skal være mest opptatt av å komme seg kjapt tilbake. Kjapt slank, kjapt tilbake i jobb. Det de trenger, er å roe ned og kjenne etter hvordan de har det, oppsummerer hun.

Karoline har selv opplevd hvor godt helsevesenet tar vare på deg som gravid, men når du har født og det har gått to uker, da er det slutt. Hva med den nybakte mammaen?

– Jeg håper at kvinner i større grad tør å si fra hvis noe føles feil i underlivet, og at de søker og krever å få hjelp når de sliter. Du skal ikke gå rundt med en livmor som du kan kjenne eller se. Har du det, skal du ha hjelp, sier hun bestemt.

I disse dager nyter tobarnsmammaen å være mamma, jobbe på sykehjem og stille opp som doula. Hun er glad hun ikke resignerte og aksepterte fremfallet som en normal ting.

Knipe hele livet

– Halvparten av alle kvinner over 50 år har en viss grad av fremfall, men det er ikke alle som har behandlingstrengende symptomer. Noen unge kvinner, som Karoline, får plager etter svangerskap og fødsel, men heldigvis blir de fleste bra med bekkenbunnstrening og etter at menstruasjonen har vendt tilbake, sier gynekolog Steinholt.

– Bekkenbunnen består av både bindevev og muskulatur, og noen kvinner kan ha en arvelig svakhet i bindevevet. Det kan gi økt risiko for å utvikle fremfall etter svangerskap og fødsel. I tillegg blir bindevevet svakere etter overgangsalderen når kroppens østrogeninnhold synker.

Hun forklarer at det er svært viktig å ha en sterk bekkenbunn livet ut, og at alle kvinner i alle aldre bør gjøre knipeøvelser – helst hver dag.

– Etter overgangsalderen er det lurt å bruke østrogenkrem eller stikkpiller i skjeden for å styrke slimhinnene. Dette fås reseptfritt på alle apotek.

Karoline opplevde at legene var tilbakeholdne med å operere, og det skjønner gynekologen.

– Det er nok ganske vanlig, fordi vi gynekologer vet at fremfall dessverre kan komme tilbake. Vi ønsker derfor helst å vente til kvinnen er ferdig med barnefødslene, slik at ikke operasjonsområdet blir skadet ved en ny graviditet. Jeg er glad for å høre at hun opplever at hun nå kan leve et aktivt og normalt liv igjen.

– Når det gjelder eldre kvinner, blir mange symptomfrie ved å bruke lokale østrogener og et ringpessar i skjeden. Pessaret løfter underlivsorganene på plass uten operasjon, og dette er et utmerket alternativ for kvinner som ikke ønsker operasjon, forteller hun.

– Uansett oppfordrer jeg alle kvinner som opplever plager å ta kontakt med fastlegen sin. Be gjerne om å bli henvist til spesialist om du ikke får den hjelpen du trenger. Men husk; en sterk bekkenbunn gir glede hele livet, og den må du trene enten du er ung eller gammel, slår gynekologen fast.

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2023.

Les også