Dysleksi hos barn
Hjerneskanning avslører dysleksi
Hjerneaktiviteten til barn som er disponert for å utvikle dysleksi, skiller dem fra andre barn.

Forskere ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen har skannet hjernen til 50 små barn.
Resultatet viser tydelig at de som hadde høy risiko for å utvikle dysleksi, hadde en annen hjerneaktivtitet enn de som ikke var i faresonen, skriver forskning.no.
Pasienthåndboka: Hva er dysleksi?
Lav blodgjennomstrømming
I forsøket inngikk 25 barn i femårsalderen i det som var definert som en risikogruppe. Kontrollgruppen besto av 24 barn.
Barna fikk se bilder og korte tekster gjennom dataskjermbriller, mens de lå i en MR-trommel. Samtidig skulle de trykke på knapper når bildet viste et bestemt tema. Forskerne målte blodgjennomstrømmingen i hjernen, og sammenliknet de to gruppene.
Barna som hadde høy risiko for å utvikle dysleksi, hadde lavere blodgjennomstrømming i hjernens språksenter.
Ved å bruke FMRI-teknikk (Functional Magnetic Resonance Imaging) er det mulig å se hvilke deler av hjernen som er aktivert ved ulike mentale utfordringer.
Tidlige tiltak
Forskergruppen ved UiB har fulgt barna tett de siste fire årene. Lese- og skriveferdighetene til åtteåringene viser seg å stemme med risikoindeksen som ble laget da ungene var fem år.
Les også: Foreldre tror ikke barna er overvektige
De barna som forskerne regnet med ville få dysleksi, har nå vanskeligere for å lære enn dem som ikke befant seg i risikogrupppen. Håpet er at om dysleksi oppdages tidlig hos barnet, kan det settes i gang tiltak på et tidlig stadium.
- Når vi ser hvordan hjernen arbeider kan vi med større sikkerhet gå tidlig ut og si at dette barnet har risiko for å få dysleksi, og dermed sette i verk tiltak tidlig, sier Turid Helland, førsteamanuensis ved avdeling for biologisk og medisinsk psykologi, ved UiB.
Gutter mest utsatt
Nyere forskning tyder på at 10-20 prosent av befolkningen har dysleksi. Tilstanden er fire ganger vanligere blant gutter enn blant jenter.
Lesevansker, som er den vanligste grunnen til spesialundervisning i skolen, skyldes som regel dysleksi.