Gen kan gjøre deg nikotinavhengig
Et gen kan gjøre deg avhengig av nikotin allerede første gang du tar et trekk av en sigarett.

Mange tar sin første røyk i tenårene. At mange sliter med å bli kvitt uvanen resten av livet, kan ha med gener å gjøre, skriver BBC.
Det er forskere ved universitetet i Michigan som har studert det såkalte CHRNA5-genet, som også tidligere er blitt koblet til nikotinavhengighet. Man tror også at genet kan øke røykernes risiko for lungekreft.
Gen gir avhengighet
Den nye forskningen viser at CHRNA5-genet kan være med og gjøre deg avhengig allerede fra det første trekket du noensinne tar av en sigarett.
Forskerne fant ut at personer med dette genet samtidig hadde større risiko for å røyke fast.
435 personer var med i studien. Noen av dem røykte fast, andre hadde prøvd å røyke, men røykte ikke i perioden studien pågikk.
Alle ble spurt om hvordan det var da de tok sin første røyk.
Avhengig etter et par dager
Det viste seg at de som røykte fast, hadde større sannsynlighet for å bære CHRNA5-genet. Det var også større sannsynlighet for at de syntes det var godt å røyke første gangen de prøvde.
En av forskerner, professor Ovide Pomerleau, sier at den fysiske reaksjonen på den første røyken kan ha mye å si for hva som skjer videre i livet.
- Hvis man fortsetter å røyke, kan nikotinavhengighet oppstå i løpet av et par dager eller noen måneder. Hvis et gen har sammenheng med om man synes det er godt å røyke første gangen, kan vi forklare hvorfor folk blir avhengige, sier Pomerleau.

Behandling langt fram
Doktor Marcus Munafo fra universitetet i Bristol sier at studien er interessant, men at en behandlingsmetode basert på genvarianten ligger langt fram i tid.
- Det er interessant å se mulige sammenhenger bak nikotinavhengighet. Men på det praktiske plan må vi fortsette å hjelpe røykere på samme måte som før, sier Munafo.