Koronaviruset:
Fastlege Kaveh Rashidi om korona-viruset: – Naturlig at folk blir livredde
– Det er vanskelig å gi generelle råd, hver person har sin unike historie, men på generelt grunnlag bør man være føre-var, anbefaler fastlege Kaveh Rashidi.
Antallet korona-tilfeller i Norge øker hver dag, og stadig nye tiltak iverksettes i samfunnet.
Enkelte synes frykten for å bli smittet er både overdrevet og på grensen til hysterisk, men forfatter, fastlege og TV-profil Kaveh Rashidi mener derimot at redselen for koronaviruset er helt naturlig.
– Noe av svaret på dette ligger i hvordan vi mennesker er skapt av natur. Vi er skapt for å overleve, og da er det riktig å frykte det som kan drepe oss, sier han.
Ikke bli irrasjonell
Han advarer derimot mot å dra redselen for langt:
– Problemet er frykten kan føre til at vi begår irrasjonelle handlinger. Altså at vi gjør en hel del som ikke er bra for helsa vår. Om det er overdrevet er vanskelig å si, men det er i alle fall svært liten gevinst i å bry seg om noe som blir sagt som ikke kommer direkte fra Folkehelseinstituttet, understreker Rashidi.
Det kan være vanskelig å vite om man er smittet av koronaviruset, eller om man lider av en helt vanlig forkjølelse. Sykdommen ligner på en vanlig forkjølelse, men kan hos noen bli alvorlig og gi lungebetennelse.
På Helsenorge.no står det at det særlig er personer med alvorlige sykdommer, som for eksempel diabetes, hjertesykdommer, kreft og KOLS, som har størst risiko for å bli alvorlig syke.
Rashidi understreker at det er svært individuelt hvordan man blir påvirket av viruset.
– Koronavirus kan utarte seg veldig ulikt fra person til person. Noen får knapt plager, andre blir veldig syke. Symptomene kan sånn sett være veldig like både forkjølelse og influensa.
Les også: Italienske leger i åpent brev: – Gjør dere klare!
Vanskelig å skille mellom Corona-virus og vanlig influensa
Folkehelseinstituttet sier til Klikk at symptomene på koronasmitte ligner de man ser ved forkjølelse og influensa, det er derfor vanskelig å skille uten at det blir bekreftet ved prøvetaking. Det er, som ved forkjølelse og influensa, stort spenn i opplevde symptomer hos de som blir smittet fra helt milde til alvorlige.
Dersom man er definert som et mistenkt tilfelle og får symptomer på luftveissmitte skal man testes. Likeledes skal alle pasienter som legges inn på sykehus og har luftveissyndromer testes.
Det er grunn til å ta situasjonen på alvor. Selv om de færreste av oss vil bli alvorlig syke utgjør covid -91 en reell helsetrussel, spesielt for den eldre delen av befolkningen og folk med nedsatt immunforsvar/risikofaktorer.
Vi har begrenset antall intensivplasser og det er viktig å holde antall smittede lavest mulig for å sikre tilstrekkelig kapasitet ved sykehusene både for de med covid -19 og andre lidelser som gir behov for avansert behandling, uttaler FHI.
Ring legen
Rashidi anbefaler alle som er usikre på om de er syke til å kontakte legekontoret eller legevakten.
– Man bør alltid ringe legekontoret eller legevakta først. Så vil kyndig helsepersonell bestemme veien videre. Hvis du må sjekkes for koronavirus så gjøres ikke dette på vanlig måte på et legekontor eller legevakt, for da vil det være en fare for at du smitter de andre som skal til legen.
Trykket hos legevakten og legekontorene landet over er økt som et resultat av koronaviruset, men i følge Rashidi er det ingen kaostilstander som møter ham på jobb.
– På legekontoret merker vi så klart at mange er bekymret. Det er mange telefoner og enda flere spørsmål. Det er gjort store tiltak fra bydel og kommune for å møte dette økte trykket, så min fastlegehverdag er fortsatt veldig overkommelig.
Symptomer på koronasmitte:
- Feber og hoste er de vanligste symptomene på infeksjon.
- Enkelte har startet med sår hals og milde symptomer, men de fleste vil få feber og hoste etter hvert.
- Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen.
Kilde: helsenorge.no
Les også: Derfor bør du IKKE selge fondene dine nå
Ny informasjon hele tiden
Ellers anbefaler han alle å følge godt med.
– Ny informasjon og kunnskap kommer fortløpende, så rådene kan fort endre seg, alle må derfor følge med, sier Rashidi.
– Det er vanskelig å gi generelle råd, for det som er riktig nå kan endre seg fort. Hver person har sin unike historie og egne omstendigheter, så jeg forstår at det er mange enkelt-spørsmål der ute, og svarene fremstår uklare. På et generelt grunnlag bør man være føre-var, sier han.
Her er noen av rådene du finner på Helsenorge.no sine sider:
For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst en meters avstand til personer med luftveissymptomer.
Slik smitter koronavirus
Koronavirus smitter på tre måter:
- Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
- Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
- Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.
Kilde: Helsenorge.no
Man bør også tilstrebe å hoste eller nyse i et papirtørkle som kastes etterpå, eller i albuekroken.
God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.
Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.
Det nye koronaviruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Symptomene ligner de man ser ved forkjølelse og influensa.
Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer.
Informasjon om risikofaktorer for alvorlig sykdom er foreløpig begrenset, men alvorlig sykdom og dødsfall er oftest sett hos eldre og personer med underliggende sykdommer.
Symptomene på sykdommen er som ved andre luftveisinfeksjoner, som hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.